ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες και sneakers μαζί με μια oversized τσάντα ώμου
 

Οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2022

Η ετήσια λίστα των Financial Times με τις πιο επιδραστικές γυναίκες του πλανήτη.

Δέσποινα Άσπρου

H επιρροή έχει σαφώς πολλές μορφές. Το αποτέλεσμα όμως είναι πάντα ίδιο: οι influencers έχουν την δύναμη να επηρεάζουν - η κάθε μια στον δικό της τομέα. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Financial Times την πρώτη μέρα του Δεκεκμβρίου κυκλοφόρησαν το τεύχος "Γυναίκες της Χρονιάς" και αποκάλυψαν τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες του κόσμου για το 2022. Καθοριστικό ρόλο στην τελική κατάταξη είχαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο,  αναγνώστες και γυναίκες που είχαν ήδη «εκλεγεί» ως οι πιο ισχυρές, κατά τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε στην συνέχεια τις 25 πιο επιδραστικές προσωπικότητες του 2022.

Oleksandra Matviichuk: Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με καταγωγή από την Ουκρανία ως ηγέτης της κοινωνίας των πολιτών και με έδρα της το Κίεβο, κατά την διάρκεια του έτος κατάφερε να ξεχωρίσει με την δράση της. Η ίδια, είναι επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  Centre for Civil Liberties και είναι ενεργή αγωνίστρια για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα της και στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ketanji Brown Jackson: Η Ketanji Brown Jackson είναι η πρώτη μαύρη Ανώτατη Δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1970 στην Ουάσινγκτον, και μεγάλωσε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Το 1988, αποφοίτησε από το Λύκειο Miami Palmetto High School και έπειτα, σπούδασε Κυβερνητικές Σπουδές και Δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) το 1992 με διάκριση. Σπούδασε Νομική στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και έλαβε πτυχίο (JD) το 1996 με διάκριση.

Francesca Bellettini: Έχει λάβει Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και από πολλύς έχει χαρακτηριστεί σύμβολο του Παρισιού. Η ίδια ωστόσο κατάγεται από την Ιταλία και τα γαλλικά της είναι ελάχιστα. Λέγεται μάλιστα πως στους λόγους που εκφωνεί, οι λέξεις είναι γραμμένες όπως προφέρονται. Το γεγονός όμως αυτό δεν ανερεί το ότι η CEO του Yves Saint Laurent είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και με λαμπρή καριέρα.

Instagram @entreprendredanslamode

Jane Frazer: Η γυναίκα που καταφέρε να καταλάβει το ανδροκρατούμενο οχυρό της Wall Street αναλαμβάνοντας τα ηνία της Citi είναι σίγουρα μια από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες των τελευταίων ετών.

Karen S. Lynch: Η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CVS Health με την πορεία της εντυπωσιάζει. Η Lynch υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των AHIP, CVS Health και U.S. Bancorp, ενώ το 2015, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Aetna. Κατείχε διευθυντικές θέσεις στις Υπηρεσίες Υγείας Magellan και Cigna.

Sanna Marin: Η Sanna Marin είναι μάλλον μια γυναίκα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Να θυμίσουμε ωστόσο πως η ίδια είναι Φινλανδή πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας από τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Είναι ηγέτιδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας από το 2015 και υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών από τις 6 Ιουνίου 2019 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

 


photo by @sannamarin

Francia Elena Márquez Mina: Η 41χρονη Francia Elena Márquez Mina είναι Κολομβιανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και δικηγόρος. Η ίδια είναι η 13η και σημερινή Αντιπρόεδρος της Κολομβίας. Γεννήθηκε στο Yolombó, ένα χωριό στο τμήμα της Καύκας. Έγινε για πρώτη φορά ακτιβίστρια στα 13 της, όταν η κατασκευή ενός φράγματος απείλησε την κοινότητά της.

Mia Mottley: Η Mia Amor Mottley, SC, MP είναι πολιτικός και δικηγόρος των Μπαρμπάντος που έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος από το 2018 και ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από το 2008. Αποτελεί το όγδοο άτομο που κατέχει το αξίωμα του Πρωθυπουργού στα Μπαρμπάντος και πρώτη γυναίκα που κατείχε οποιαδήποτε θέση.

Sherry Rehman: Η Sherry Rehman είναι Πακιστανή πολιτικός, δημοσιογράφος και πρώην διπλωμάτης. Υπήρξε μέλος της Γερουσίας του Πακιστάν από το 2015 μέχρι το 2021. Ήταν η πρώτη γυναίκα Αρχηγός της Αντιπολίτευσης στη Γερουσία από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2018, ενώ υπηρέτησε και ως Πρέσβης του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2011 έως το 2013.

Serena Williams: Η Serena Williams αποτελεί επίσης μια γυναίκα που δεν θέλει συστάσεις. Η διάσημη τενίστρια έχει κερδίσει 23 Grand Slam τίτλους στο μονό και 14 στο διπλό. Το 1999 κατέκτησε το πρώτο της major στη Νέα Υόρκη. Έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 στο τουρνουά του μονού.. και όχι μόνο. Το προηγούμενο διάστημα ανακοίνωση πως πρόκειται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Amanda Blanc: Η Ουαλή επιχειρηματίας εργάζεται ως διευθύνουσα σύμβουλος της Aviva από τον Ιούλιο του 2020. Η Aviva έχει 18,5 εκατομμύρια πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τον Καναδά, 401 δισεκατομμύρια έσοδα και εργοδοτεί περίπου 22.000 άτομα. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας είχε σαφώς η Amanda.

Jamie Fiore Higgins: Υπήρξε ένας από τους ανώτερους τραπεζίτες της Goldman Sachs πριν παραιτηθεί το 2016, μετά από 17 χρόνια. Μέσα από το βιβλίο της BULLY MARKET που δημοσιεύτηκε φέτος μίλησε για την εμπειρία της, περιγράφοντας την τράπεζα ως ένα «ρατσιστικό, σεξιστικό και μισαλλόδοξο περιβάλλον», ένα μέρος όπου οι έμποροι αστειεύονταν για τη χαρτογράφηση των φυσικών μετρήσεων των γυναικών αναλυτών.

Rebecca Gomperts: Η Rebecca Gomperts είναι Ολλανδή γιατρός, γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με το δικαίωμα άμβλωσης. Είναι η ιδρύτρια των Women on Waves και Women on Web, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας για γυναίκες σε χώρες όπου αυτές δεν παρέχονται.

Rina Gonoi: Σε μια χώρα όπου πολλές γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση και καμία δεν τολμάει να μιλήσει, η Rina Gonoi έκανε μια διαφορετική επιλογή. Με θάρρος και στωική αποφασιστικότητα, η 23χρονη πρώην στρατιώτης ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία αυτό το καλοκαίρι, ζητώντας την αλήθεια και μια επίσημη συγγνώμη από τον στρατό της Ιαπωνίας, αφού δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από μεθυσμένους άνδρες αξιωματικούς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης πέρυσι. Αφού αντιμετώπισε μήνες λιθοβολισμών, υπεκφυγής και ανώνυμων απειλών, οι Επίγειες Δυνάμεις Αυτοάμυνας αναγνώρισαν τον Σεπτέμβριο ότι οι ισχυρισμοί της Rina ήταν ακριβείς και τέσσερις άνδρες αξιωματικοί της ζήτησαν συγγνώμη αυτοπροσώπως.

Οι γυναίκες του Ιράν: Τον Σεπτέμβριο, μια 22χρονη από τη βορειοδυτική κουρδική περιοχή του Ιράν έφτασε στην Τεχεράνη με την οικογένειά της. Την άρπαξαν από το δρόμο η «αστυνομία ηθικής» επειδή φέρεται ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ. Η συνέχεια γνωστή. Την επόμενη φορά που την είδαν οι γονείς της, ήταν σε κώμα. Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε πανεθνικές διαδηλώσεις. Η Mahsa Amini απτέλεσε η σπίθα που άναψε τη φωτιά στο Ιράν και το όνομά της θα παραμείνει ζωντανό μέσα από το κίνημα που ενέπνευσε. Κορίτσια, νεαρές γυναίκες και άνδρες, αντέδρασαν και πλέον, διαμαρτύρονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που οι Ιρανές γυναίκες στερούνται για πάρα πολύ καιρό: αξιοπρέπεια, προσωπική σωματική αυτονομία, ελευθερία να ζουν με ασφάλεια στη χώρα τους. Η σύλληψη και ο θάνατος της Amini συμβόλιζαν την εισβολή της κυβέρνησης και την επίθεση στον προσωπικό χώρο μιας γυναίκας. Ζητώντας ελευθερία, διαδηλωτές και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, τέθηκαν σε απομόνωση και ανακρίθηκαν. Οι αρχές άνοιξαν πυρ στους δρόμους, σκοτώνοντας αμέτρητους αριθμούς. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Απειλούνται ψευδείς δίκες και εκτελέσεις.

Paula Kahumbu: Η Paula Kahumbu είναι φύλακας άγριας ζωής και διευθύνουσα σύμβουλος της WildlifeDirect. Είναι περισσότερο γνωστή ως ακτιβίστρια για τους ελέφαντες και την άγρια ​​ζωή, πρωτοστατώντας στην εκστρατεία Hands Off Our Elephants, η οποία ξεκίνησε το 2014 με την Πρώτη Κυρία της Κένυας Margaret Kenyatta.

MacKenzie Scott: Συγγραφέας, φιλάνθρωπος, πρώην σύζυγός του ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos. Αυτές ήταν οι ιδιότητες με τις οποίες γνωρίζαμε ως τώρα την MacKenzie Scott. Αυτές φυσικά δεν είναι οι μόνες ιδιότητες της MacKenzie.

Sarina Wiegman: Η Sarina Petronella Wiegman, γνωστή και ως Sarina Wiegman-Glotzbach, είναι ολλανδική προπονήτρια ποδοσφαίρου και πρώην παίκτρια. Από τον Σεπτέβριο του 2021 είναι προπονήτρια της εθνικής ομάδας γυναικών της Αγγλίας.

Domee Shi: Η κινεζικής καταγωγής καναδή animator, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από το 2011, εργάζεται για την Pixar. Κατά την διάρκεια της πορείας της έχει συμβάλει σε μεγάλες επιτυχίες, όπως το Inside Out, το Incredibles 2 και το Toy Story 4. Η ίδια σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία Bao και την ταινία Turning Red, και έγινε η πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους ταινία και στη συνέχεια η πρώτη γυναίκα με τον αντίστοιχο ρόλο σε ταινία μεγάλου μήκους για την Pixar.

Meghan Markle: Η Δούκισσα του Sussex ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός στο Northwestern University, με τον τελευταίο  ρόλο της να είναι αυτός της Rachel Zane στο αμερικανικό τηλεοπτικό νομικό δράμα Suits. Η Meghan αποφάσισε να σταματήσει την υποκριτική μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Harry το 2018 και έγινε γνωστή ως Δούκισσα του Σάσεξ. Η ιστορία της από εκεί και έπειτα, γνωστή.

Anne Imhof: Η Αnne είναι μια Γερμανίδα visual artist, χορογράφος και performance artist που ζει και εργάζεται μεταξύ Φρανκφούρτης και Παρισιού. Είναι περισσότερο γνωστή για την τέχνη της αντοχής ή αλλιώς endurance art, αν και αναφέρει τη ζωγραφική ως κεντρικό στοιχείο της καριέρας της.

Annie Ernaux: Η Annie Thérèse Blanche Ernaux είναι Γαλλίδα συγγραφέας, καθηγήτρια λογοτεχνίας και βραβευμένη με Νόμπελ. Το λογοτεχνικό της έργο, κυρίως αυτοβιογραφικό, διατηρεί στενούς δεσμούς με την κοινωνιολογία. Η Ernaux τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 «για το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Billie Eilish
Η Billie Eilish Pirate Baird O'Connell είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που έγινε γνωστή από το τραγούδι της «ocean eyes» και πλέον έχει λάβει, επτά βραβεία Grammy, δύο American Music Awards, δύο World Records Guinness, τρία MTV Video Music Awards, τρία Brit Awards, ένα Golden Globe Award και ένα Oscar. Είναι η νεότερη καλλιτέχνης στην ιστορία των Grammy που κέρδισε και τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πεδίου—Καλύτερη νέα καλλιτέχνιδα, δίσκος της χρονιάς, τραγούδι της χρονιάς και άλμπουμ της χρονιάς—την ίδια χρονιά.

Tsitsi Dangarembga: Η Tsitsi είναι θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφίστρια από τη Ζιμπάμπουε, με το πιο γνωστό της μυθιστόρημα να είναι το Nervous Conditions (1988), το οποίο ήταν το πρώτο που εκδόθηκε στα αγγλικά από μια μαύρη γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε και ονομάστηκε από το BBC το 2018 ως ένα από τα 100 κορυφαία βιβλία που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο. Η ίδια έχει κερδίσει και άλλες λογοτεχνικές διακρίσεις. 

Michelle Yeoh: Η Michelle Yeoh Choo Kheng, είναι Μαλαισιανή ηθοποιός, γνωστή κυρίως για το ρόλο της στο Crazy Rich Asians, στο Master Z και στην χριστουγεννιάτικη ταινία Last Christmas. Το 1997, επιλέχθηκε από το People ως ένας από τους «50 πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο», και το 2009 το ίδιο περιοδικό την κατέταξε ως μία από τις «35 καλλονές της οθόνης όλων των εποχών». Το 2022, το Time την ονόμασε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση