ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Νέες χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Χαλαρώσεις ενόψει των γιορτών του Πάσχα συζητούν την Τρίτη, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αφού πρώτα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα του προηγούμενου διημέρου. Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 16:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα κατατεθούν από τον Υπουργό Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Εστίαση… όπως παλιά - Τέλος Safepass, μάσκες και αποστάσεις;

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι αναμένει αρχικά να επιστρέψει η κανονικότητα στην εστίαση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το σενάριο αυτό προϋποθέτει την επαναφορά της προ-Covid κατάστασης κάτι που θα περιλαμβάνει την απαλοιφή των αποστάσεων, το τέλος στο πλαφόν μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ενώ τέλος -ακόμη και στους εσωτερικούς χώρους- της μάσκας αλλά και του Safepass. Μάλιστα αυτό αποτέλεσε σύσταση του ίδιου του Δρ Καραγιάννη και αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή σύσκεψη.

Κρατούν «πισινή», ανησυχία για απότομο άνοιγμα

Στο «συντηρητικό» στρατόπεδο της επιδημιολογικής ομάδας η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού προτίμησε να κρατήσει «μικρό καλάθι» έως ότου εξεταστούν τα δεδομένα του τελευταίου τριημέρου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» η ίδια θεωρεί ζωτικής σημασίας την μείωση των τεστ που πραγματοποιούνται αναφέροντας πως «Σιγά-σιγά ο ιός φαίνεται να μπαίνει σε μία ενδημική φάση. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να μειωθούν τα τεστ και να προβαίνουν σε εξέταση μόνο τα άτομα που έχουν συμπτώματα».

Σε ότι αφορά τις επερχόμενες συζητήσεις για χαλαρώσεις η Καθηγήτρια Παιδιατρικής παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για την άρση όλων των περιορισμών αφού θεωρεί πως η εξάλειψη αποστάσεων και η απουσία της μάσκας αφήνει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτές τις συνθήκες. Υπογράμμισε μάλιστα πως η άρση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά προσθέτοντας τον παράγοντα-Τουρισμό αφού χιλιάδες κόσμου από διάφορες χώρες αναμένεται να επισκεφθούν τους επόμενους μήνες την Κύπρο. «Δε μου αρέσει ν’ανοίγουμε και να κλείνουμε» κατέληξε.

Επιτέλους Πάσχα! - Τι άλλο θα συζητηθεί

Σε ότι αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα και τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να υπάρξει πλήρης κατάργηση των περιορισμών σε συναθροίσεις που αφορούν οικίες. Κάτι που σημαίνει πως το… Κυπριακό παραδοσιακό Πάσχα, το μεγάλο Πασχαλινό τραπέζι θα πάρει ξανά σάρκα και οστά με οικογένειες και φίλους να μαζεύονται χωρίς να χρειάζεται… καταμέτρηση.

Όπως τονίζεται, η επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας την παρούσα στιγμή είναι η καλύτερη του τελευταίου πενταμήνου κάτι που επιτρέπει την άρση ακόμη περισσότερων περιορισμών. Για παράδειγμα ο Δρ Καραγιάννης εισηγήθηκε την κατάργηση της μάσκας για εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και τα πρωτόκολλα χώρων διασκέδασης με το βλέμμα να στρέφεται στον τουρισμό. Θα κατατεθεί επίσης, χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός της κατάστασης μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναμένεται ακόμη, ότι θα υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις για τους χώρους εστίασης ώστε να μην υπάρχει διαχωρισμός σε κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας και μέσης, κι όλα να είναι στην ίδια κατηγορία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση