ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Μιμή Κυπριανού, η πρώτη Πρώτη Κυρία

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την γυναίκα που ήταν ''πάντα «ένα βήμα» πίσω από το σύζυγό της πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού'' και η οποία έφυγε από την ζωή σήμερα.

newsroom must

Η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, Μιμή Κυπριανού έφυγε σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, από την ζωή σε ηλικία 89 ετών και η θλιβερή είδηση κατάφερε να βυθίσει σε πένθος όχι μονάχα την οικογένειά της, αλλά και ολόκληρο το νησί μας.

Η ίδια, πριν από περίπου οκτώ χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2013, για τις ανάγκες του τεύχους 165 του περιοδικού must μίλησε στον Τάσο Τρύφωνος με αφορμή ένα αφιέρωμα που επιβεβαιώνει το κλασικό ρητό «πίσω από ένα μεγάλο άντρα βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα» και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Σας παραθέτουμε στην συνέχεια αυτούσια την κειμενοσυνέντευξη της πρώην Πρώτης Κυρίας της Κύπρου, όπως δημοσιεύτηκε στο περιδικό must.

Η Κύπρος περίμενε 17 ολόκληρα χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για να αποκτήσει πρώτη κυρία στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Μιμή Κυπριανού ήταν η πεμπτουσία του όρου αφού υιοθέτησε μια στάση ζωής πολύ αξιοπρεπή και χαμηλών τόνων. Βρισκόταν πάντα «ένα βήμα» πίσω από το σύζυγό της πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού.

Με καταγωγή από τη Βέροια της Ελλάδας, η Ερασμία (έτσι βαφτίστηκε) προερχόταν από μια οικογένεια με πολλά κορίτσια. Η νεαρή Ελλαδίτισσα έπεσε αμέσως στα «βαθιά» νερά, αφού ως η πρώτη ιστορικά θα έπρεπε να καθορίσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται μια πρώτη κυρία στα τεκταινόμενα της Κύπρου. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε τον νεαρό δικηγόρο από τη Λεμεσό, Σπύρο Κυπριανού. Αυτός ο έρωτας την οδήγησε μαζί του στην Κύπρο όπου και παντρεύτηκαν. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Το 1958 τον Αχιλλέα και το 1960 τον μετέπειτα πρώην υπουργό Εξωτερικών και τέως επίτροπο στην Ε.Ε. Μάρκο Κυπριανού.

Κατά τη θητεία του συζύγου της επέβλεψε η ίδια την ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου, που έγινε σύμφωνα με το προσωπικό της γούστο. Τη δεκαετία του ’80 αποτελούσε σύμβολο στυλ και κομψότητας, με το χαρακτηριστικό κτένισμα στα μαλλιά και τα σύνολα που της έραβε Κύπρια μοδίστρα.

Στην κουζίνα του Προεδρικού Μεγάρου προστέθηκαν και οι βορειοελλαδίτικες συνταγές, ενώ η ίδια πάντα έπινε ανθρακούχο νερό. Ήταν σιωπηλά ενεργή με έντονη φιλανθρωπική δράση. Στο Προεδρικό μετακόμισε το 1979 μαζί με τον πρόεδρο, αφού οι δυο γιοι τους έλειπαν στο εξωτερικό για σπουδές.

Όταν πήρε την κυπριακή υπηκοότητα άλλαξε και επίσημα το βαφτιστικό της όνομα σε Μιμή, στην ταυτότητα και το διαβατήριο. Ο σύζυγός της, όντας πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και πριν σαν υπουργός Εξωτερικών, την ευχαριστούσε συχνά δημοσίως που μεγάλωνε σχεδόν μόνη τα παιδιά τους μιας και ο ίδιος έλειπε συνεχώς.

Η δημόσια έκκλησή της προς τους απαγωγείς του γιου της, Αχιλλέα, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, όπως και η φράση που ειπώθηκε από το σύζυγό της και την ίδια -«θυσιάζω το γιο μου στο βωμό της Κύπρου»- έκανε την κάθε Κύπρια μάνα να ταυτιστεί μαζί της. Μετά την αποχώρηση από το Προεδρικό, πιστή στη στάση ζωής της παραμένει πολύ χαμηλών τόνων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αρνείται επίμονα να δώσει συνεντεύξεις και θεωρείται κατόρθωμα το γεγονός και μόνο ότι την πείσαμε να φωτογραφηθεί γι’ αυτό το μοναδικό αφιέρωμα και να μας πει λίγα πράγματα. «Όταν φύγαμε από το Προεδρικό ανέπνευσα ελεύθερα, είπα “τώρα μπορώ να είμαι ο εαυτός μου”», λέει την ώρα της φωτογράφησης. Τη ρωτάω τι τη συγκίνησε όλα τα χρόνια που ήταν πρώτη κυρία: «Καταρχάς, με συγκινεί ακόμα και τώρα η αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος. Θυμάμαι πάντως πολύ έντονα μια κοπέλα που ήταν εκ γενετής ανάπηρη και ήρθε με το καροτσάκι της να με βρει. Είχε μάθει ότι μόνο ένα γιατρός στη Ρωσία δεχόταν να εγχειρίσει εκ γενετής παράλυτους. Μου ζήτησε να μεσολαβήσω για να μπορέσει να πάει στη Ρωσία να την εγχειρίσει. Το έκανα. Μετά από μήνες μπήκε στο Προεδρικό μια κοπέλα όρθια με ένα τριαντάφυλλο στο χέρι. “Κυρία Μιμή εγώ είμαι. Περπατώ πλέον”». Συγκινείται. Βουρκώνει. «Ακόμη και τώρα το λέω και δακρύζω», μου λέει.

Ζει στην Έγκωμη σε δικό της σπίτι δίπλα στο σπίτι του Μάρκου και κοντά στο σπίτι του Αχιλλέα. Έχει δύο εγγονές (κόρες του Αχιλλέα), την Κατερίνα και τη Μιμή που σπουδάζουν στην Αγγλία η μια ιατρική και η άλλη νομική. Της αρέσει πολύ η ποίηση, το θέατρο και γενικά ο πολιτισμός και η τέχνη. Ένας λόγος για να βγει από το σπίτι είναι για να δει θέατρο.

Δεν της αρέσει καθόλου η θάλασσα και ο ήλιος αλλα λατρεύει το βουνό. Μπορεί να μην επέλεξε ποτέ να είναι πρώτη κυρία, αλλά αναμφισβήτητα το έκανε όσο καλύτερα μπορούσε και αυτό της το αναγνωρίζουν όλοι. Η Μιμή Κυπριανού θα είναι πάντα στην καρδιά των Κυπρίων ως η πρώτη πρώτη κυρία της χώρας. Άλλωστε είναι αυτή που κατέχει το ρεκόρ παραμονής στο Προεδρικό Μέγαρο - 11 ολόκληρα χρόνια.

Συνεντεύξη: Τάσος Τρύφωνος
Δημοσιογραφική έρευνα: Ντέσση Αντωνίου
Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS