ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: loose jeans, ριγέ μπλούζα και fisherman sandals
 

Μετά το Υπουργικό οι ανακοινώσεις των μέτρων: Όλες οι πληροφορίες

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα μετά τη συνεδρία του Υπ. Συμβουλίου

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:30 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη αυστηρότερων μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αποφασίσει εντός της ημέρα αν θα απευθυνθεί με διάγγελμα του στην κοινωνία, ενώ τα νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανέφερε στο Τρίτο Πρόγραμμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα μέτρα μετά τη συνεδρία του Υπ. Συμβουλίου. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ πιθανότατα την Κυριακή 10/01 η ώρα 5 το πρωί. 

Lockdown με SMS μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Η διυπουργική επιτροπή (Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας) κατέληξε στο πακέτο εισηγήσεων που θα παρουσιασθούν, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Εισηγήσεις που έχουν ως βασικό στοιχείο το σκληρό σενάριο το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του περασμένου Μαρτίου, το οποίο αποδείχθηκε πως ήταν αποτελεσματικό. Τα μέτρα τα οποία υπόκεινται στην τελική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, προνοούν περιορισμούς στη μετακίνηση πολιτών με την επαναφορά των γραπτών μηνυμάτων (SMS), στο γνωστό από την περασμένη άνοιξη 8998. Στο «πάγο» μπαίνει και η εργασιακή δραστηριότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ από τα νέα μέτρα επηρεάζεται το σύνολο της εκπαίδευσης, με κάποιες εξαιρέσεις. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο τα μέτρα να επεκταθούν πέραν της 31ης Ιανουαρίου κάτι που θα εξετασθεί τέλος του μήνα και με βασικό κριτήριο την αποτελεσματικότητάς τους, στην ημερήσια επιδημιολογικής καταγραφή.

Τα SMS

Από τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής, σε παγκύπρια βάση η διακίνηση θα επιτρέπεται, μόνο, με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο 8998. Με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, η κατεύθυνση είναι τα 2 SMS την ημέρα, αριθμός που ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές. Οι κατηγορίες-λόγοι διακίνησης των πολιτών θα παραμείνουν ως είχαν την περασμένη άνοιξη, δηλαδή με τις 8 κατηγορίες.

Οικονομία

Παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν κυρίως από το οικονομικό επιτελείο, η διυπουργική φαίνεται να κατέληξε σε ένα αυστηρό πλαίσιο περιορισμών της οικονομικής δραστηριότητας. Η έντονη φημολογία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ότι το λιανεμπόριο θα παραμείνει ανοιχτό, με αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους δεν επιβεβαιώνεται. Η διυπουργική φαίνεται να κατέληξε σε κλείσιμο του λιανικού εμπορίου μέχρι τέλος του μήνα. Η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και για τον δημόσιο τομέα το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου επιστρέφει σε καθεστώς τηλεργασίας. Από το γενικό πλαίσιο εξαιρούνται ουσιώδεις υπηρεσίες. Από τα μέτρα δεν επηρεάζονται μεταξύ άλλων η οικοδομική βιομηχανία, τα εργοτάξια, και η αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς σε τρόφιμα. Στους κλάδους αυτούς θα εφαρμοσθούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα και έλεγχοι με κύριο χαρακτηριστικό τα τεστ.

Εκπαίδευση

Σε καθεστώς γενικού Lockdown επιστρέφει και η εκπαίδευση. Από την ερχόμενη Δευτέρα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τέλος του μήνα. Από την ερχόμενη εβδομάδα οι μαθητές και εκπαιδευτικοί επανέρχονται σε καθεστώς εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Από το μέτρο εξαιρούνται τα νηπιαγωγεία και οι βρεφοκομικοί σταθμοί.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση