ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Κρανίου τόπος η Αττική - 24 οι νεκροί

Κρανίου τόπο θυμίζει η Αττική λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή. 24 οι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις φονικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας οι τραυματίες είναι 104 ενήλικες ενώ υπάρχουν και 11 διασωληνωμένα άτομα, καθώς και 16 παιδιά.

Πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να διασωθούν καταφεύγοντας στα παράλια, ενώ εκκενώθηκαν κατασκηνωτικοί χώροι στη γύρω περιοχή όπου βρίσκονταν 150 παιδιά.

Το λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί λιμάνι αγωνίας, καθώς σκάφη πηγαίνουν και έρχονται φέρνοντας ανθρώπους που βρίσκονταν στην γύρω περιοχή. Στόχος η διάσωση πολιτών που βρίσκονταν στις παραλίες ενώ στον χώρο βρίσκονται και άτομα που περιμένουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι φονικές πυρκαγιές

Στην Κινέτα η πυρκαγιά ξέσπασε από τις δώδεκα το μεσημέρι και παρέμεινε ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ ενώ στις τις 17:00 εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης από όπου εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς. Η Δυτική και Ανατολική Αττική κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπήρξαν μάλιστα ακυρώσεις αλλά και εκτροπές πτήσεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω της κατάστασης.

 Το Πολεμικό Ναυτικό, επιστράτευσε τα αρματαγωγό πλοίο «Ικαρία» και τη φρεγάτα «Έλλη» προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια δεκάδες κατοίκους πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής που είχαν βρει καταφύγιο σε παραλίες της Ραφήνας, του Ζουμπερίου και της περιοχής Μάτι μετά την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επιστροφή Τσίπρα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, επέστρεψε εσπευσμένα στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι για να ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά και για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ο ίδιος κατά την ενημέρωσή του εξέφρασε την έκπληξή του για την έκταση που πήρε η πυρκαγιά. Το πρωί της Τρίτης θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη μέρα ενώ από τις έξι το πρωί θα αρχίσουν εναέρια μέσα.

Έντονες πάντως είναι οι επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση 9 ωρών για επίσημη ενημέρωση.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση ένωσης δυνάμεων αλλά και για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.

«Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Από εκεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου συντόνισε το σχέδιο μεταφοράς ανθρώπων , που είχαν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές, από την φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», που είχαν καταπλεύσει στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα.

Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας απόπλου βρέθηκαν όλα τα πλοία μεταφοράς προσωπικού του ΠΝ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ στο αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει επιβιβασθεί προσωπικό και λέμβοι της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών. Επιπλέον με απόφαση του ΥΕΘΑ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής για την περίθαλψη τραυματιών.

Στο λιμάνι της Ραφήνας

Στέλνει βοήθεια η Κύπρος

Ήδη η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη, ενώ η Κύπρος θα διαθέσει 60 πυροσβέστες δασοπυροσβέστες στελέχη της πολιτικής άμυνας και τρία άτομα από το τμήμα πρώτων βοηθειών. Η ομάδα πυροσβεστών θα αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης με μεταγωγικό αεροσκάφος C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο ξεκαθαρίζοντάς του πως η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει όπως και όπου μπορεί.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X