ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: knti φόρεμα, μπότες και μακρύ παλτό
 

Ιστορική απόφαση παραπομπής του Trump

O Donald Trump έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές για καθαίρεση

Με μια ιστορική απόφαση, η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε χθες τον πρόεδρο Trump για καθαίρεση με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία», μία ακριβώς εβδομάδα ύστερα από τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Η πρόταση των Δημοκρατικών υπερψηφίστηκε με 232 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν και 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, επιβεβαιώνοντας το βαθύ ρήγμα που άνοιξε στο κόμμα η εμπρηστική στάση του προέδρου.

Όταν η αμερικανική Γερουσία κλήθηκε να δικάσει, πριν από έναν χρόνο, τον πρόεδρο Trump με το ερώτημα της καθαίρεσης, ύστερα από τη σχετική παραπεμπτική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, το εγχείρημα των Δημοκρατικών προσέκρουσε στο τείχος των Ρεπουμπλικανών. Όλοι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του κόμματος, με μοναδική εξαίρεση τον γερουσιαστή Mitt Romney, στάθηκαν, ενθουσιωδώς ή απρόθυμα, στο πλευρό του προέδρου. Ωστόσο, τα αιματηρά έκτροπα ύστερα από την εισβολή φανατικών οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, άλλαξαν άρδην το τοπίο.

O Donald Trump έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές για καθαίρεση

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Donald Trump έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές για καθαίρεση. Ανάμεσα στους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν και η Liz Cheney «νούμερο τρία» στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Dick Cheney. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον όχλο, μάζεψε τον όχλο και πυροδότησε αυτή την επίθεση. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεγαλύτερη προδοσία του αξιώματος, του όρκου και του Συντάγματος από πρόεδρο της χώρας», υποστήριξε η Cheney σε σχετική της δήλωση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Donald Trump έκανε νέα δήλωση με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να απόσχουν από κάθε μορφή βίας και βανδαλισμού ενόψει της ορκωμοσίας του Joe Biden ως 46ου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου. Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος Mike Pence είχε απορρίψει την έκκληση των Δημοκρατικών να κηρύξει, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, τον πρόεδρο «ακατάλληλο να ασκεί το αξίωμα». Στην επιστολή-απάντηση που διαβίβασε στην πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi, ο Mike Pence υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους, ούτε σύμφωνο με το Σύνταγμα».

Ύστερα από την έγκριση της πρότασης για παραπομπή, η σκυτάλη θα περάσει στη Γερουσία, η οποία οφείλει να δικάσει τον πρόεδρο. Για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, θα πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να συμπαραταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς, ώστε να υπάρξει η κατά το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Μέχρι χθες, μόνο τρεις γερουσιαστές του κόμματος, ο Mitt Romney, ο Pat Toomey και η Lisa Murkowski, είχαν δηλώσει δημοσίως ότι θα ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ο αριθμός των προθύμων ξεπερνά τους 12. Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, γερουσιαστής Mitch McConnell, τάσσεται υπέρ της καθαίρεσης, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στην «απο-τραμποποίηση» του κόμματος. Ο ίδιος ο Μακόνελ δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την εκδίκαση της υπόθεσης Τραμπ πριν από τις 20 Ιανουαρίου, δίνοντας χρόνο στον πρόεδρο να ολοκληρώσει τη θητεία του. Αφησε ανοιχτό, όμως, το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης, επιφυλασσόμενος να μορφώσει άποψη με βάση τα επιχειρήματα που θα ακουστούν στη δίκη.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα εξοστρακισμού του Ντόναλντ Τραμπ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ύστερα από το Twitter και το Facebook, ήρθε μία άλλη δημοφιλής πλατφόρμα, το YouTube, το οποίο ανήκει στον όμιλο της Google, να διακόψει την πρόσβαση του προέδρου στις λειτουργίες της, επικαλούμενη τον κίνδυνο να υποκινήσει και πάλι βίαια επεισόδια.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση