ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Προς μείωση του χρόνου μεταξύ των δόσεων του AstraZeneca

Η απόσταση των 12 εβδομάδων είναι αποτρεπτική για τους πολίτες, οι οποίοι εν όψει καλοκαιριού επιθυμούν τα οφέλη του εμβολιασμού

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Γιάννου Λύτρα

Στους παράγοντες που αποτρέπουν τους Κύπριους πολίτες από το να διευθετήσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca προστέθηκε και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεών του. Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και ο εμβολιασμός θα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στην διάθεση των πολιτών για να διευθετήσουν τις διακοπές ή/και τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, τόσο αυξάνεται η ανυπομονησία τους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Η απόσταση των 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων δεν είναι ελκυστικό στοιχείο, καθώς αρκετοί ανησυχούν ότι το ραντεβού τους για την χορήγηση της δεύτερης δόσης, επίσης, θα συμπέσει χρονικά με το ταξίδι τους ή την περίοδο που θα βρίσκονται εκτός Κύπρου. Αυτά τα προβλήματα επιθυμεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας, που έχει αναθέσει στους ειδικούς την αξιολόγηση των δεδομένων για την μείωση της χρονικής περιόδου.

Εξηγώντας, μέσω της «Κ», ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, δρ Χρήστος Πέτρου, το σκεπτικό πίσω από την προσπάθεια για μείωση του χρόνου μεταξύ των δύο δόσεων, αναφέρει ότι στην έγκριση του εμβολίου ο ΕΜΑ αναφέρει ότι η δεύτερη δόση μπορεί να γίνεται μεταξύ 4ων και 12 βδομάδων. Μια μελέτη έδειξε ότι επιτυγχάνεται πιο υψηλή προστασία, όσο πιο αργά χορηγηθεί η δεύτερη δόση, δηλαδή την 12η βδομάδα και αυτό ίσως αυξάνει και τη διάρκεια δράσης. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», προσθέτει, ένα διάστημα 3ών μηνών μεταξύ των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου, σε σύγκριση με το διάστημα των 6 εβδομάδων, με την πρώτη δόση να προσφέρει 76% προστασία στους 3 μήνες μεταξύ των δόσεων. Άρα, η πρώτη δόση δίνει υψηλή προστασία και οι 12 βδομάδες έχουν μεγάλη σημασία όταν είναι οι δόσεις περιορισμένες.

Μια νέα και πολύ καλά σχεδιασμένη μελέτη που διενεργείται στις ΥΠΑ, με την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα, αναφέρει ο κ. Πέτρου, αφορά στην λήψη της δεύτερης δόσης στην 4η βδομάδα. Στην βάση των πιο πάνω, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να χορηγείται νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, με τις σκέψεις να αφορούν την 8η βδομάδα. Ωστόσο, κι αυτό, θα εξαρτηθεί από τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν, καθώς και από την διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της πανδημίας και υπήρχε η ανάγκη ταχείας ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2, έναντι της έλλειψης εμβολίων που είχε παρατηρηθεί αρχικά, προτάθηκε η καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης οποιουδήποτε εμβολίου δύο δόσεων. Ο στόχος ήταν να προστατευθεί, έστω με την 1η δόση, το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του πληθυσμού. Όσον αφορά τα άλλα εμβόλια, όμως, δεν υπάρχει μελέτη που να εξετάζει την αποτελεσματικότητα αν η δεύτερη δόση γίνει σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Εν αναμονή της αξιολόγησης

Οι σκέψεις που υπάρχουν στο Υπουργείο Υγείας είναι όπως εντός των επομένων ημερών υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Έχει παρατηρηθεί και μεταξύ των αρμοδίων ότι η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους πολίτες και, δεδομένων των προβλημάτων που ήδη παρατηρούνται, ο στόχος είναι να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο και σύντομα να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X