ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi αέρινο φόρεμα με flat πέδιλα
 

Η τελευταία επιθυμία του πρίγκιπα Φίλιππου

Χωρίς το επίσημο τελετουργικό η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου λόγω πανδημίας

newsroom must

Το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου ανακοίνωσε το Παλάτι του Buckingham. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 99χρονος Πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε το πρωί της Παρασκευής στο Κάστρο του Ουίνδσορ, δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, είχε εκφράσει παλαιότερα την επιθυμία του να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Το πιθανότερο είναι η σορός του να τοποθετηθεί μέχρι την κηδεία στο Παλάτι του St James, όπως είχε γίνει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.

Ακόμα και η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα γίνει σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.

Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά από εκτεταμένη περίοδο πένθους 30 ημερών.

Χωρίς το επίσημο τελετουργικό η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου λόγω πανδημίας
Η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου για το τελετουργικό των βασιλικών εκδηλώσεων Κολεγίου των Όπλων, η σορός του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ μέχρι την κηδεία, που θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενός του βασιλικού κτήματος.

«Αυτό συνάδει με την παράδοση και με τις επιθυμίες της Αυτού Υψηλότητος», σημειώνει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι οι διευθετήσεις για την κηδεία έχουν αναθεωρηθεί λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. «Με λύπη ζητείται από τα μέλη του κοινού να μην επιχειρήσουν να παραστούν ή να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε από τις εκδηλώσεις συνθέτουν την κηδεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιστεύεται ότι η ταφή θα γίνει στους Κήπους του Frogmore, που γειτνιάζουν με το βασιλικό κτήμα του Ουίνδσορ, όπου είναι επίσης θαμμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο σύζυγός της πρίγκιπας Αλβέρτος.

Εν τω μεταξύ το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου καλεί τους πολίτες να μην προσέχονται έξω από τα παλάτια και κάστρα της βασιλικής οικογένειας και να μην παραβιάζουν τους κανόνες κατά του κορωνοϊού. Η έκκληση ακολουθεί τις πρώτες εικόνες συρροής κόσμου έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ, με σκοπό να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου.

Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες έως τις 8 το πρωί της επομένης της κηδείας.

Το καλοκαίρι του 1946 ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' για να παντρευτεί την πρωτότοκη κόρη του, Ελισάβετ. Ο γάμος τελέστηκε ένα χρόνο μετά, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγους μήνες μετά, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1952 το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος ήταν εκείνος που της μετέφερε την είδηση του θανάτου του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου. Ως βασιλικός σύζυγος πήρε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου. Αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017, στην ηλικία των 96 ετών.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση