ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Γιατί ένα cartoon για την Serena William προκάλεσε σάλο;

Δέσποινα Άσπρου

Οι γελοιογραφίες, μέσα από την κωμική πτυχή τους, έχουν σχεδόν πάντα ως στόχο να δώσουν το έναυσμα για δημόσια συζήτηση σχετικά με κάποιο θέμα της επικαιρότητας. Αυτό είναι κοινώς αποδεκτό και σεβαστό. Τι γίνεται όμως όταν μια γελοιογραφία πιθανώς κρύβει ρατσιστικά μηνύματα; Τι εννοούμε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Αυστραλός Μαρκ Νάιτ, εμπνευσμένος από την πρόσφατη σύγκρουση της διάσημης τενίστριας Serena William με διαιτητή του τελικού του US Open, o οποίος της επέβαλε κυρώσεις για παραβίαση του κώδικα με αποτέλεσμα να της κοστίσει τη νίκη, δημιούργησε μια άκρως αιχμηρή γελοιογραφία για τις ανάγκες της Αυστραλιανής εφημερίδας Herald Sun.  

Το επίμαχο σκίτσο απεικονίζει την Serena ως ένα υπερμεγέθες μωρό, το οποίο κλαίει και χτυπιέται υστερικά γιατί χάνει τον αγώνα. Στο πίσω μέρος, ο διαιτητής εμφανίζεται να ζητά από την αντίπαλο της Williams «να την αφήσει να κερδίσει», προφανώς για να... βρουν την ησυχία τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, παρότι η αντίπαλος της Serena στον τελικό ήταν επίσης μαύρη, στο σκίτσο έχει μεταμορφωθεί σε λευκή!

Αν και μάλλον τον λόγο που η συγκεκριμένη σκιτσογραφία έχει προκαλέσει τόσο σάλο τον έχεις καταλάβει, να σου πούμε ότι μετά τη δημοσίευση της από τον καλλιτέχνη στο Twitter, έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα ρατσιστική και σεξιστική.
«Που είναι τα καρτούν για όλους τους άνδρες τενίστες που έχουν σπάσει τη ρακέτα τους από νεύρα τα τελευταία χρόνια», διερωτήθηκε η αθλητικογράφος Τζούλι Ντι Κάρο.

Θέση στο πιο πάνω ζήτημα πήρε και η συγγραφίες του Harry Potter, J. K. Rowling: «Συγχαρητήρια που παρουσίασες μία από τις πιο σπουδαίες αθλήτριες εν ζωή με τόσο ρατσιστικό και σεξιστικό τρόπο και που χρησιμοποίησες μια άλλη εξαιρετική αθλήτρια ως απρόσωπο βοήθημα».

Και προφανώς μετά τον τεράστιο σάλο που προκλήθηκε, ο δημιουργός του cartoon δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Έχει τρελαθεί ο κόσμος. Το καρτούν θίγει μια κακή συμπεριφορά και δεν έχει καμία σχέση με τη φυλή. Το ζωγράφισα όταν είδα την σπουδαιότερη τενίστα του κόσμου να κάνει σαν μωρό. Είναι ωραία φιγούρα για να σχεδιάζει κανείς, έχει δυνατό και επιβλητικό σώμα. Λυπάμαι που τα social media έδωσαν μια άλλη διάσταση στο σχέδιό μου».

Εμείς τώρα τι να πούμε... μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, οπότε τα λόγια είναι περιττά.

Δες την γελιογραφία: 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση