ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

«Φρένο» στην τρίτη δόση εμβολίου ζητάει ο ΠΟΥ

Προτεραιότητα στα εμβόλια πρέπει να δοθεί στα κράτη με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Επείγουσα έκκληση για καθυστέρηση της τρίτης εμβολιαστικής δόσης στα κράτη που την έχουν ήδη δρομολογήσει απηύθυνε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Οπως τόνισε, προτεραιότητα στα εμβόλια πρέπει να δοθεί στα κράτη με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, αν θέλουμε να υποχωρήσει η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, ο δρ Γκεμπρεγέσους εξήγησε ότι αν δεν βελτιωθεί η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη θα αναδυθούν πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Γι’ αυτό, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ενισχυτικές δόσεις πρέπει να προωθηθούν με επιλεκτικό τρόπο, στα κράτη και στις πληθυσμιακές ομάδες όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ προχωρούν ταχύτατα οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους άνω των 40 ετών. Στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση της Pfizer βελτίωσε σημαντικά την προστασία έναντι της λοίμωξης και της βαριάς νόσησης στους άνω των 60 ετών. Δέκα ημέρες μετά τη χορήγησή της, οι ηλικιωμένοι Ισραηλινοί είχαν τετραπλάσια προστασία έναντι της λοίμωξης συγκριτικά με συνομηλίκους τους που έλαβαν μόνο δύο δόσεις και πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη προστασία έναντι της βαριάς νόσησης και νοσηλείας.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, χθες η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εγχώριου εμβολίου κατά της COVID. To νέο σκεύασμα παρασκευάζεται από τη Μedigen Vaccine Biologics Corp και χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο κορωνοϊό για να πυροδοτήσει ανοσοποιητική αντίδραση. Μέρος της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας, ωστόσο, εκφράζει έντονες επιφυλάξεις, καθώς εκτιμά ότι η έγκριση του εγχώριου εμβολίου από τις αρχές της Ταϊβάν ήταν υπερβολικά βιαστική. Οι ελεγκτικές αρχές κατηγορούνται ότι επέσπευσαν τη διαδικασία έγκρισης, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει ευρείες και μακροχρόνιες κλινικές μελέτες.

Τεστ αντισωμάτων

Τέλος, στη Βρετανία, για πρώτη φορά, θα διανεμηθούν στους πολίτες τεστ αντισωμάτων της COVID. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η αποκρυπτογράφηση και καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ανοσίας στην ασθένεια. Από σήμερα οι ενήλικοι, μέχρι 8.000 ημερησίως, που διαπιστώνεται με μοριακό τεστ ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό θα λαμβάνουν σπίτι τους δύο τεστ αντισωμάτων. Το πρώτο θα γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση, πριν αρχίσει η παραγωγή αντισωμάτων, και το δεύτερο 28 ημέρες αργότερα, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο των αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση