ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Ευρώπη: Τα lockdown και πάλι στο τραπέζι

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είναι πλέον η νέα κανονικότητα για πολλές χώρες της ηπείρου σε μία εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας

Σαρωτικό και επώδυνο το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη αναγκάζει ειδικούς και κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είναι πλέον η νέα κανονικότητα για πολλές χώρες της ηπείρου σε μία εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν αποφάσεις εδώ και τώρα. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν επιστρέψει σχεδόν παντού. Αν δεν αποδώσουν το επόμενο βήμα θα είναι αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν: ένα γενικό lockdown.

Προ εβδομάδων κληθείς να σχολιάσει τι θα σήμαινε μία τέτοια εξέλιξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε πει πως τα ταμειακά διαθέσιμα για την αντιμετώπισή ενός ολικού lockdown υπάρχουν, αλλά για την πραγματική οικονομία μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καστροφική. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή.

Με την Ευρώπη να βιώνει ήδη την βαθύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία και τους ειδικούς να ρίχνουν συνεχώς τον πήχυ για τις προοπτικές ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαίωναν επίσης έως πρόσφατα πως η γενική καραντίνα δεν είναι στα χαρτιά, αν και είχαν αναγκαστεί να επιβάλλουν τοπικά lockdown και μέτρα σε οριζόντια βάση, όπως καθολική χρήση της μάσκας. Και εκείνοι όμως από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαν πως εάν αυτά τα βήματα δεν αποδώσουν, τίποτα δεν θα πρέπει να εποκλείεται, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό θα είναι το κόστος για την οικονομία. Εξάλλου αν η υγειονομική κρίση αφεθεί εκτός ελέγχου, μεσοπρόθεσμα το πλήγμα γις τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερο από το άμεσο κόστος ενός lockdown.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Bild η Γερμανία οδεύει προς ένα light lockdown, με αυστηρά μέτρα για εστιατόρια, μπαρ, δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις, αλλά χωρίς κλείσιμο σχολείων αυτή τη φορά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την έξαρση των κρουσμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα. Όπως είπε τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά, αλλά ιδανικά να εφαρμοστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Η Γερμανία έως τώρα τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν αυτό θα έχει συνέχεια. Είναι στο χερι μας» τόνισε.

Ανάλογη στρατηγική φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν Γαλλία και Ιταλία, δύο χώρες οι οποίες είχαν επιβάλλει αυστηρότατα lockdown στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τεράστιο κόστος οικονομικό και κοινωνικό, αλλά και που γνωρίζουν πολύ καλά πως οι καθυστερήσεις στην επιβολή μέτρων έχου και οδυνηρές συνέπειες. Ενώπιον αποφάσεων για ένα καθολικό lockdown βρίσκεται το Βέλγιο.

Ισπανία, Ιρλανδία, αλλά και Βρετανία είναι επίσης χώρες που δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ και οι χώρες της Βαλκανίων, καθώς βλεπουν τα κρούσματα να καλπάζουν οδηγούνται σε ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα. Οι πρώτες τέτοιες σκέψεις έρχονται στο προσκήνιο και στην Πολωνία που την άνοιξη χάρη στο lockdown είχε περιορίσει σε τέτοιο βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε να διακηρύξει ότι η Covid-19 «δεν είναι πια απειλή».

Οι ευρωπαϊκές χώρες, σχολιάζουν ειδικοί, είχαν στα τέλη της Άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού την ευκαιρία, καθώς οι μολύνσεις είχαν υποχωρήσεις αισθητά, να προετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα. Οι περισσότερες όμως εμφανίζονται σήμερα να έχουν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Και αυτό ίσως στοιχίσει ακριβά.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση