ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Έτσι θα κάνετε eco friendly Χριστούγεννα

Μπορεί να ζούμε τα πάντα στον μέγιστο βαθμό, ωστόσο φέτος ας κάνουμε τη διαφορά και ας γιορτάσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη και την συνείδησή μας.

Δέσποινα Άσπρου

Η αναμονή των Χριστουγέννων μάς γεμίζει κάθε χρονιά με όμορφα συναισθήματα, ενώ παράλληλα μάς ταξιδεύει πίσω στην παιδική μας ηλικία γεμίζοντάς μας με ενθουσιασμό και θετική ενέργεια. Είναι ίσως η μόνη περίοδος του χρόνου που έχει τη δύναμη να μάς παρασύρει με τα φανταχτερά της λαμπιόνια, τις γλυκές της μελωδίες και φυσικά, τις λιχουδιές και τα δώρα της. Την ίδια όμως στιγμή, είναι και η πιο εμπορική περίοδος - με τίμημά της, το τεράστιο πλήγμα που δημιουργείται κάθε φορά στον ήδη τρομακτικά επιβαρυμένο πλανήτη μας. Δεν είναι τυχαίο που τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται ως  «η γιορτή των σκουπιδιών», αφού οι κάδοι των πόλεων ξεχειλίζουν από πλαστικές συσκευασίες παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων, ενώ μεγάλες ποσότητες φαγητών και γλυκών καταλήγουν επίσης στους κάδους. Χωρίς να απαρνηθούμε την γοητεία της εποχής, με μερικούς τρόπους μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα Χριστούγεννα σε μια φιλικότερη προς το περιβάλλον γιορτή - ξεκινώντας από το σπίτι μας.

Oh, Christmas tree
Tο δέντρο είναι το σημείο αναφοράς της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και έχει τον πιο κεντρικό ρόλο στο σπίτι. Οι επιλογές είναι σίγουρα πολλές και διάφορες. Για μια πιο οικολογική προσέγγιση, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα μικροσκοπικό αληθινό δέντρο που να βρίσκεται εντός γλάστρας ή και σε ένα ξύλινο. Αν είστε πιο «παραδοσιακοί» τύποι, επιλέξτε φυσικά έλατα, καθώς όπως αναφέρει η WWF είναι προτιμητέα, αφού προκαλούν τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων σε σχέση με τα τεχνητά, ενώ την ίδια στιγμή είναι δύο φορές καλύτερα ως προς τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία. Όσον αφορά την αγορά δέντρων σε γλάστρες, είναι μια καλή λύση ώστε να μεταφυτευτούν στην συνέχεια. Στην Κύπρο, φυσικά έλατα τα οποία προέρχονται από αραιώσεις δέντρων, πωλούνται σε εννέα τοποθεσίες από το Τμήμα Δασών. 

Rethink your decorations
Μπορεί οι περισσότεροι να ανυπομονούμε για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και επί μήνες να σκεφτόμαστε πώς θα χαρίσουμε γιορτινές νότες στην οικία μας, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να αντικαθιστούμε τα τεχνητά και πλαστικά αντικείμενα με φυσικά. Κομμάτια ξύλου, αληθινά εποχιακά φυτά, κεριά και αποξηραμένα φρούτα, αρκούν για να κάνουν γιορτινή την ατμόσφαιρα. Οι DIY χριστουγεννιάτικες κατασκευές είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μπει η οικογένεια στο κλίμα των εορτών. Φτιάξτε τα δικά σας στολίδια για το δέντρο και όχι μόνο, χρησιμοποιώντας κουκουνάρια. Μια ματιά στο youtube και στο pinterest θα σας λύσει τα χέρια. Τα κουκουνάρια μπορούν επίσης να αποτελέσουν το βασικό «συστατικό» για τη δημιουργία του εορταστικού στεφανιού που θα κοσμεί την εξώπορτά σας. Σχετικά με το γενικότερο κεφάλαιο της διακόσμησης, αν δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία  της χειροτεχνίας, στην αγορά υπάρχουν εντυπωσιακές γιρλάντες και κομψά στεφάνια από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ θα βρείτε και μια γκάμα από γυάλινα μπιχλιμπίδια. Παράλληλα, με μια μικρή αναζήτηση θα βρείτε αρκετά χειροποίητα διακοσμητικά από ζαχαροκάλαμο μακραμέ, ξύλο, χαρτόνια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Όσον αφορά τώρα στα αγαπημένα μας λαμπάκια, ως γνωστό καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Αν μπορείτε να τα αποφύγετε θα είναι υπέροχο, αν πάλι όχι, μπορείτε να μειώσετε τη χρήση τους και στον εξωτερικό φωτισμό να επενδύσετε σε  ηλιακά λαμπιόνια. Ο LED φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός. Αντίστοιχη οπτική πρέπει να έχετε και στο εορταστικό σας τραπέζι, επιλέγοντας ένα τραπεζομάντηλο που ήδη έχετε, και υφασμάτινες πετσέτες. Το να αποφύγετε τις άσκοπες αγορές είναι σαφώς αυτονόητο.

Επιχείρηση χριστουγεννιάτικες κάρτες

Μπορεί το έθιμο αποστολής χριστουγεννιάτικων καρτών να ξεκίνησε -όπως λέγεται- από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1843 από τον Sir Henry Cole, ανώτερο δημόσιο υπάλληλο και τον John Horsley, καλλιτέχνη, ωστόσο εκατό εβδομήντα εννέα έτη μετά παραμένει “in”. Γνωρίζοντας όμως πως κάθε χρόνο παραπάνω από 200.000 δέντρα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για χριστουγεννιάτικες κάρτες, θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές μεθόδους για την αποστολή των ευχών σας. Τα emails και τα μηνύματα, σίγουρα δεν είναι κακή επιλογή. Αν όμως παραμένετε πιστοί στις “παραδοσιακές αξίες”, τότε για τις κάρτες σας χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και υλικά που υπάρχουν στο σπίτι.

Be Mindful

Το εορταστικό τραπέζει παραμένει μια πρόκληση αφού θέλουμε να πετύχουμε ένα όμορφο και πρωτότυπο αποτέλεσμα, ξοδεύοντας και μολύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Μην πέσετε στην παγίδα να αγοράσετε νέο τραπεζομάντηλο. Στα ντουλάπια σας σίγουρα θα βρείτε ένα υπέροχο και άκρως εορταστικό.Αντί για χαρτοπετσέτες, χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πετσέτες και πείτε όχι στα πλαστικά καλαμάκια και σε οτιδήποτε άλλο μη ανακυκλώσιμο. Για την διακόσμηση, όπως είπαμε και προηγουμένως, διαλέξτε συνειδητά και οικολογικά. Φτάνοντας στο φαγητό, αν και η ιδέα ενός vegetarian μενού φαντάζει ιδανική, γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση της στιγμής. Αυτό όμως που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι το να αναλογιστούμε τις μερίδες που περισεύουν και καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων. Για να αποφύγουμε άσκοπες αγορές και περισσεύματα, πριν εφοσιαστούμε με το οτιδήποτε, πρέπει να τσεκάρουμε το stock του σπιτιού μας και τις ανάγκες της ημέρας. Εννοείται πως το να προτιμήσουμε κυπριακά προϊόντα είναι πολύ σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, τόσο το τραπέζι όσο και γενικότερα οι γιορτές έχουν πολλά περιθώρια για να γίνουν πιο οικολογικές και αξίζει όλοι να το προσπαθήσουμε.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS