ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πρεμιέρα με κρατήσεις για εστιατόρια και μπαρ στην Κύπρο

Αυξημένες οι κρατήσεις το Σαββατοκυρίακο

Με τους καλύτερους οιωνούς άνοιξαν σήμερα τις πύλες τους εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ στην Κύπρο. Αν και η κίνηση χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως «μουδιασμένη», αρκετοί επιχειρηματίες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσέλευση των πελατών στην πρεμιέρα της Β’ φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Οι υπηρεσίες εστίασης που λειτούργησαν σήμερα μόνο σε εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εστιατόρια και τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και κυλικεία ή/και χώρους εστίασης αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων και συλλόγων.


*Ivory

Καφετέριες «ζωντάνεψαν» ενώ τα πλείστα εστιατόρια λειτούργησαν με κρατήσεις και υποδέχθηκαν τους πελάτες τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ανέφερε στην «Κ» ότι έγιναν αρκετές κρατήσεις σε εστιατόρια και μπαρ για το βράδυ της Πέμπτης (21/5). Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλείστα εστιατόρια ήταν πλήρη.

Όπως πληροφορούμαστε, σε αρκετά γνωστά εστιατόρια της πρωτεύουσας έχουν γίνει κρατήσεις μέχρι την Κυριακή.

Οι πλείστοι εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ με τους οποίους επικοινωνήσαμε δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι δεδομένου ότι διανύουμε την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του Mouson Bar Restaurant στη Λευκωσία, Γιάννος Ολύμπιος, ο εξωτερικός χώρος της επιχείρησης μπορεί να υποδεχθεί γύρω στα 55-60 άτομα.

*Μουσών

Για το βράδυ της Πέμπτης (21/5), έγιναν 40 κρατήσεις. «Για την πρώτη ημέρα λειτουργίας, είμαστε ευχαριστημένοι. Οι πελάτες έρχονται και χωρίς κρατήσεις. Αναμένουμε γύρω στα 55 άτομα. Ο κόσμος είναι λίγο μουδιασμένος ωστόσο θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να βγαίνει ολοένα και περισσότερο», δηλώνει ο κ. Ολύμπιος.

Το Mouson θα είναι ανοιχτό τις καθημερινές μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ το Σαββατοκυρίακο θα λειτουργεί για brunch από τις 10 το πρωί. Σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση, εάν ο πελάτης το επιθυμεί θα προσφέρονται ποτήρια και μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης. Επιπλέον, το μενού που χρησιμοποιείται είναι επίσης, μίας χρήσης. Να σημειωθεί ότι η απευθείας εξυπηρέτηση των πελατών από το μπαρ απαγορεύεται βάση του σχετικού διατάγματος το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Διαχειρίστριας του ESOBGA (Σύνδεσμος Αποφοίτων Αγγλικής Σχολής), Άντρης Μάρκου που στεγάζεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στην αρχή του πάρκου Αγίου Δημητρίου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με την ίδια η πρώτη ημέρα στο εστιατόριο κρίνεται ως ικανοποιητική. Οι κρατήσεις σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο το 2/3 των κρατήσεων που έγιναν σήμερα, προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία. Σύμφωνα με την ίδια, δίδεται έμφαση στα μέτρα ασφαλείας τόσο όσον αφορά στους πελάτες όσο και στο προσωπικό. Στο μεταξύ, ο εξωτερικός χώρος που διαθέτει το εστιατόριο δίδει την ευχέρεια της τοποθέτησης των τραπεζιών σε απόσταση ακόμη και τεσσάρων μέτρων το ένα από το άλλο. «Στην περίπτωση μας ενώ θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε μέχρι και 170 άτομα στον εξωτερικό χώρο, θα παραμείνουμε σε χαμηλότερους αριθμούς κρατώντας 3-4 μέτρα ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών», σημειώνει η κ. Μάρκου.

«Έχουμε κρατήσεις και μάλιστα τις επόμενες ημέρες είναι περισσότερες. Ο κόσμος θέλει να βγει. Ωστόσο, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Προσπαθούμε κι εμείς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Bastione» στη Λευκωσία, Άγγελος Βασιλόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται με ευλάβεια περιλαμβανομένου και των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών. Ωστόσο, με βάση αυτά τα δεδομένα, η χωρητικότητα έχει μειωθεί στο μισό. Προ κορωνοϊού, ο χώρος του εστιατορίου φιλοξενούσε μέχρι 190 άτομα. Πλέον, με τα υφιστάμενα μέτρα τα άτομα μειώνονται στα 90.

Επένδυσαν στους εξωτερικούς χώρους

Αρκετοί επιχειρηματίες τόλμησαν να επενδύσουν στους εξωτερικούς χώρους με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας τους δεδομένου ότι δεν δικαιούνται να εξυπηρετήσουν πελάτες στο εσωτερικό της επιχείρησης.

«Έγινε τεράστιος αγώνας. Ορισμένοι επιχειρηματίες ανακαίνισαν τους εξωτερικούς χώρους ή τους αναβάθμισαν. Μέσα από τα χρέη που επέφερε η κρίση του κορωνοϊού ενώ είχαν βάλει λουκέτο, είχαν την τόλμη να επενδύσουν στους εξωτερικούς», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής.

Πρεμιέρα με φόντο την τήρηση των μέτρων προστασίας

*Old Souls

Αντισηπτικά, χρήση μάσκας και γαντιών από τους εργαζόμενους συνέθεσαν το σκηνικό στους χώρους εστίασης όπως προνοούν και οι κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη λειτουργία τους.

Στις εισόδους τοποθετήθηκαν ανακοινώσεις με τις οποίες οι πελάτες ενημερώνονται για τα απλά μέτρα προστασίας (αποστασιοποίηση 2 μέτρα), ατομική υγιεινή (καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα).
Επιπλέον, στην είσοδο των υποστατικών αναρτήθηκε έντυπο στο οποίο αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι 10.

Σε ευδιάκριτη θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται τις εξόδους όλων των υποστατικών, θα πρέπει να υπάρχει φιάλη αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

*ESOBGA

Ο κατάλογος θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά πριν και μετά από κάθε χρήση (πχ πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος), ενώ θα πρέπει ν’ αποφεύγεται η χρήση τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης.

Μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Η χρήση κλιματιστικών επιτρέπεται νοουμένου ότι διασφαλίζεται η εισαγωγή φρέσκου αέρα είτε με τη χρήση μηχανικών συστημάτων η με φυσικό τακτικό αερισμό του χώρου.
Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης.

*Ταβέρνα ΕΘΑ

«Καίνε» τα ενοίκια – Μελετάται η νομική οδός

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, οι επιχειρηματίες χρειάζονται στήριξη από το κράτος και θα πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση για το ζήτημα των ενοικίων. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έβαλαν λουκέτο ήταν αρκετό για να δημιουργήσει σε πολλούς δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει και έλαβε νομική γνωμάτευση που απορρέει μέσα από διαχρονικές νομοθεσίες, νομολογίες, αποφάσεις του Ανωτάτου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μελετά το ενδεχόμενο διεκδίκησης μέσω της νομικής οδού, διευθέτησης του ζητήματος από την πλευρά του κράτους.

«Η γνωμάτευση δείχνει τον δρόμο στον καθένα ή και ομαδικά εάν επιθυμούν κάποιοι, να διεκδικήσουν μέσω της νομικής οδού τη δικαίωση τους για το θέμα των ενοικίων» τόνισε ο κ. Λεβέντης σημειώνοντας ότι το κράτος θα μπορούσε να ρυθμίσει την αναστολή καταβολής ενοικίων και την αναστολή δόσεων δανείων στους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να τους παρέχει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη.

Πηγή: 24news

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X