ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Εσύ ξέρεις τι είναι η «Black Friday» και πώς καθιερώθηκε;

Δέσποινα Άσπρου

Είμαστε σίγουροι πως και εσύ ανυπομονείς να ξημερώσει η “Black Friday” ώστε να τρέξεις στα μαγαζιά και να δεις τι προσφορές «παίζουν», σωστά; Ακόμη και αν δεν αγοράσεις τίποτα -πράγμα μάλλον απίθανο- θα πας. Το ξέρω! Γνωρίζεις όμως τι είναι η «Black Friday» και πώς καθιερώθηκε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Black Friday» ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά «Μαύρη Παρασκευή» θεωρείται η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβριου, δηλαδή η Παρασκευή που ακολουθεί την ημέρα των ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1952 και προαναγγέλλει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εορτών αλλά και των αγορών!

Αυτή η ιδιαίτερη Παρασκευή, δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα σε εκπληκτικά ανταγωνιστικές εκπτώσεις συγκριτικά με το υπόλοιπο έτος – τουλάχιστον στο εξωτερικό- και πρόκειται μάλλον για μια καθαρά «καταναλωτική ημέρα».

Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε Black Friday έχουν ρεπό, εκτός φυσικά από τους εμπόρους που περιμένουν την εν λόγω μέρα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως η Black Friday είναι η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2005.

Πώς όμως προέκυψε η εν λόγω ονομασία; Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του όρου "Black Friday" για την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών με εμπορική σημασία υποδηλώνει ότι ο όρος προέρχεται από την Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961. Την ίδια στιγμή, καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του «ονόματος» της ημέρας είχε και το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις -που ήταν βεβαίως χειρόγραφα- είχαν δύο χρώματα μελανιού. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Και κάπως έτσι, καθιερώθηκε η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλωμένες τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μερικοί έμποροι μάλιστα προωθούν τα εμπορεύματά τους στους πελάτες τους μέσω email από το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ο απολογισμός των τραυματιών έχει φτάσει τον αριθμό των 98, ενώ οι θάνατοι τους 7 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε την συγκεκριμένη ημέρα; Αν και προφανώς πρέπει να έχουμε πολλά στο μυαλό μας, αυτό που σου συστίνουμε είναι να προσπαθήσεις να «έχεις το μυαλό σου»! Φτιάξε μία λίστα με όλα αυτά που θέλεις να αγοράσεις και στη συνέχεια κάνε μία έρευνα αγοράς ώστε να βρεις τα καταστήματα με τις καλύτερες εκπτώσεις στα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν. Και προφανώς μην αγοράσεις κάτι, απλώς επειδή είναι σε προσφορά!

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση