ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: loose jeans, ριγέ μπλούζα και fisherman sandals
 

Δεύτερη ευκαιρία σε μεγαλύτερες ηλικίες για εμβολιασμό

Τι αναφέρει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ. Όλγα Καλακούτα

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Άντρης Θρασυβούλου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμού κατά της COVID-19. Ο στόχος που έχουν θέσει οι αρμόδιοι για εμβολιαστική κάλυψη του 65% του πληθυσμού τουλάχιστον με την 1η δόση με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου, θεωρείται εφικτός με το επιχειρησιακό πλάνο του αρμόδιου Υπουργείου να εισέρχεται σε μία διαφορετική φάση καθώς ο εμβολιαστικός γύρος ανά ηλικία διευρύνεται με περισσότερες από δύο ηλικιακές ομάδες, ενώ παράλληλα δίδεται ξανά η ευκαιρία σε μεγαλύτερες ηλικίες να διευθετήσουν ραντεβού για εμβολιασμό εάν δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής. Στόχος είναι οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού να είναι πλέον πέραν των δύο ανά ημέρα.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ. Όλγα Καλακούτα, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να καλυφθεί η εμβολιαστική κάλυψη και σε μικρότερες ηλικίες αλλά ταυτόχρονα σε πιο μεγάλες ηλικίες κάτω των 70 ετών.

«Συνεχίζουμε να είμαστε στα πλαίσια και στον προγραμματισμό μας. Το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και ο κόσμος να ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί», τονίζει Δρ. Καλακούτα.

Τα αιτήματα προς το Υπουργείο Υγείας από άτομα που δεν κατάφεραν να διευθετήσουν ραντεβού για εμβολιασμό είναι αρκετά από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο οι ηλικίες άνω των 50 ετών είναι αυτές στις οποίες θα δοθεί έμφαση αυτές τις ημέρες. Η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει το Σαββατοκυρίακο για ηλικίες 50-58 ετών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο (15/5), θα πάρουν σειρά οι ηλικίες 50-55 ετών, ενώ την Κυριακή (16/5) οι ηλικίες 56-58.

Οι ηλικίες των 22-24 ετών θα μπορούν να διευθετήσουν το ραντεβού τους την Παρασκευή (14/5). Αναμένεται ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός για τις ηλικίες μέχρι 18 ετών ενώ η Πύλη θα ανοίγει παράλληλα για μεγαλύτερες ηλικίες.
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, για τον καθορισμό του πλάνου με όσο το δυνατόν πέραν των δύο ηλικιών ανά ημέρα για διευθέτηση ραντεβού στην Πύλη Εμβολιασμού ώστε να υπολογίζεται ο αριθμός των χρηστών που μπορούν να εισέλθουν ταυτόχρονα με στόχο να μην δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα όπως έχει ήδη συμβεί και στο παρελθόν.

Στο μεταξύ, από τα εμβόλια που χρησιμοποιεί η Κύπρος το εμβόλιο της Pfizer είναι το μόνο που έχει αυτή τη στιγμή άδεια χορήγησης για ηλικίες 16 ετών και άνω ενώ τα υπόλοιπα χορηγούνται σε ηλικίες 18 και άνω. Άρα, στον προγραμματισμό των αρμοδίων αναμένεται να τεθούν και τα άτομα ηλικίας 16 ετών.

Εμβόλιο Pfizer για ηλικίες 12-15

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, η Κύπρος θα δράσει ανάλογα με το εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανάψει το πράσινο φως για την χορήγηση των ήδη αδειοδοτημένων εμβολίων.

Σύμφωνα, πάντως με την εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για ηλικίες 12 έως 15 ετών θα μπορούσε να λάβει έγκριση ίσως και στα τέλη του μήνα. Ο ΕΜΑ αξιολογεί ήδη την αίτηση της εταιρείας για επέκταση της χρήσης του εμβολίου. Το εμβόλιο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τον αμερικανικό FDA για εφήβους 12 έως 15 ετών.

AstraZeneca: Με sms παίρνουν σειρά 70.000 για τη δεύτερη δόση

Στο μεταξύ, στην τελική φάση της υλοποίησης του επαναπρογραμματισμού των ραντεβού των πολιτών οι οποίοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας. Λόγω της αλλαγής της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου στις 8 αντί στις 12 εβδομάδες, οι πολίτες θα ειδοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών με sms για τον επαναπρογραμματισμό της χορήγησης της δεύτερης δόσης που θα λάβουν.

Πρόκειται για περίπου 70 χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα ενημερώνονται σταδιακά.

4η η Κύπρος στους εμβολιασμούς στην ΕΕ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα OurWorldInData, η Κύπρος κατατάσσεται 4η ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στη χορήγηση δόσεων ανά 100 κατοίκους.

Ποσοστό 39,6% έχει ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου μέχρι και τις 11 Μαΐου (293,180 άτομα), ενώ ποσοστό 12,4% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (91,459 άτομα). Με αυτά τα δεδομένα, και με το σύνολο των εμβολιασμών που έγιναν στην Κύπρο να φτάνει τις 384,639.

Ομαλοποιείται ο έλεγχος με rapid test

Στο μεταξύ, ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν παραμονές άρσης των περιοριστικών μέτρων ήταν αυτό με τα rapid test. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αρχικά από την αυξημένη ζήτηση φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας υποστηρίζεται ότι σταδιακά από την περασμένη Δευτέρα επέστρεψε η ομαλότητα στους ημερήσιους ελέγχους που διενεργούνται ανά το παγκύπριο με rapid test αντιγόνου. Τα προβλήματα καθυστέρησης που παρατηρήθηκαν φαίνεται να ξεπεράσθηκαν με αύξηση των σημείων όπου λαμβάνονται δείγματα, του προσωπικού που στελεχώνει τα συνεργεία καθώς και του ωραρίου λειτουργίας τους. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο φαινόμενα καθυστερήσεων ενημερώνει σε τακτική βάση τους πολίτες για τα σημεία εκείνα όπου καταγράφεται αυξημένη κίνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση