ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

COVID-19: Θλιβερά ρεκόρ παγκοσμίως και επαναφορά μέτρων

Ο ιός εξακολουθεί να καλπάζει στη Λατινική Αμερική, η Φλώριδα η πλέον πληγείσα πολιτεία στις ΗΠΑ

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού εξακολουθεί να καταγράφει η Λατινική Αμερική ενώ η Φλώριδα είναι η πλέον πληγείσα πολιτεία στις ΗΠΑ. Αυξητική τάση και σε ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλλουν νέα μέτρα και στα ταξίδια.

Λατινική Αμερική
Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό χθες Κυριακή. Η Κολομβία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ. Τα θλιβερά ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο στη Λατινική Αμερική, ωθώντας την περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία προς τα 5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 43 νέων κρουσμάτων

Η περιφέρεια όπου ξεπεράστηκαν οι 200.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το Σάββατο δυσκολεύεται να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε αρκετές χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για να συνεφέρουν τις οικονομίες τους.

Η Λατινική Αμερική, στην οποία αναλογεί το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγράψει σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη.

Οι μολύνσεις δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται και ανάμεσα στους ανθρώπους που προσβλήθηκαν ήταν αρχηγοί κρατών όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου και η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Ανιες. Και οι δύο πάντως ανάρρωσαν.

Η Βραζιλία - η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στην περιφέρεια και το δεύτερο βαρύτερο στον κόσμο - καταγράφει πάνω από 2,73 εκατομμύρια μολύνσεις και πάνω από 94.100 νεκρούς.

Το Μεξικό κατέγραψε πάνω από 9.000 νέα κρούσματα μόλυνσης το Σάββατο και πάνω από 4.800 χθες Κυριακή, ενώ είναι πλέον η χώρα που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας (47.746). Το Περού, όπου πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ επικίνδυνη αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τη χαλάρωση της καραντίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να τονώσει την καταρρέουσα οικονομική δραστηριότητα. Κατέγραψε 7.448 κρούσματα μόλυνσης το Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάιο.

Σε όλη την περιφέρεια, τα συστήματα υγείας, ήδη εύθραυστα, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή έχουν κορεστεί, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% φέτος, ωθώντας προς τα πάνω τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας.

ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Κυριακή 47.508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 515 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έχει ξεπεράσει τους 4,6 εκατ., ενώ ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 154.834 στη χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτής της σχολής ιατρικής με έδρα τη Βαλτιμόρη ως χθες στις 20:30 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Κύπρου).

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε χθες σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφηκαν τις προηγούμενες πέντε ημέρες, όταν ξεπερνούσαν τις 60.000 ανά 24ωρο. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που η Φλόριντα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Ησαΐας.

Η νοτιοανατολική αυτή πολιτεία υφίσταται το τελευταίο διάστημα σκληρό χτύπημα από την πανδημία. Χθες Κυριακή κατέγραψε 77 νέους θανάτους - αριθμό πάντως αισθητά μειωμένο από το ρεκόρ των 179 που κατέγραψε την προηγουμένη - με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως εδώ τα 6.920.

Ευρώπη

Το Βέλγιο απαγόρευσε τα "μη απαραίτητα ταξίδια" προς ορισμένες ισπανικές περιφέρειες, το γαλλικό διαμέρισμα Μαγέν και τρία καντόνια γύρω από τη λίμνη Λεμάν, για υγειονομικούς λόγους, προκαλώντας επικρίσεις και αδυναμία κατανόησης στην Ελβετία.

Ο "κόκκινος" κατάλογος που επικαιροποιήθηκε χθες Σάββατο από το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει τις ισπανικές περιφέρειες Ναβάρα, Αραγονία, τις πόλεις Βαρκελόνη και Λέριδα στην Καταλονία, τα ελβετικά καντόνια του Βο, του Βαλέ, της Γενεύης, τη Μαγέν, αλλά και περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας καθώς την πόλη Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

"Δεν επιτρέπονται" τα ταξίδια προς τις περιοχές αυτές. Η καραντίνα και η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτικές για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις ζώνες αυτές στο Βέλγιο. Από χθες, όποιος επιστρέφει στο Βέλγιο από το εξωτερικό ή επιθυμεί να διαμείνει περισσότερες από 48 ώρες στο Βέλγιο θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα αναγνώρισης, ενημερώνοντας για τις συντεταγμένες του και τα μέρη όπου διέμεινε τις τελευταίες 14 ημέρες.

Καραντίνα και διενέργεια τεστ "συνιστώνται" για ορισμένο αριθμό ζωνών που περιλαμβάνονται σε έναν "πορτοκαλί" κατάλογο, που περιλαμβάνει για τη Γαλλία την περιοχή του Παρισιού (εκτός από το διαμέρισμα Σεν-ε-Μαρν), την περιοχή του Λίγηρα, το διαμέρισμα του Βορρά, τον Άνω Ρήνο, την Άνω Σαβοία, τη Μερτ-ε-Μοζέλ και τα Βοζ.

Οι κατάλογοι αυτοί διαμορφώνονται στη βάση της αποτίμησης που κάνει μια ομάδα ειδικών, η Celeval. Η βελγική απόφαση προκάλεσε έντονες επικρίσεις στην Ελβετία στα καντόνια που αφορά.

Είναι "ακατανόητο" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Φιλίπ Λεμπά στο πρακτορείο ειδήσεων ATS, ελπίζοντας σε μια ταχεία αντίδραση της Βέρνης. Εξέφρασε λύπη για τον "τουριστικό αντίκτυπο, αλλά και τη ζημιά στην εικόνα" της περιοχής που προκαλούνται από το μέτρο αυτό. "Δεν γνωρίζουμε σε ποια κριτήρια βασίζεται το Βέλγιο", υπερθεμάτισε η συνάδελφός του Ρεμπέκα Ρουίζ, αρμόδια για την Υγεία. "Το καντόνι του Βαλέ ελέγχει καλά την Covid-19", δήλωσε ο σύμβουλος του καντονιού του Βαλέ υπεύθυνος για την οικονομία Κριστόφ Νταρμπελέ στη RTS, χαρακτηρίζοντας τη βελγική απόφαση "σκανδαλώδη".

Αντιμέτωπο με μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμβέρσας, το Βέλγιο έθεσε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα νέους περιορισμούς, μειώνοντας τις επιτρεπόμενες επαφές, τις συναθροίσεις και επεκτείνοντας τη χρήση μάσκας. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αμβέρσα από τις 23:30 έως τις 06:00. Η χώρα καταμετρούσε σήμερα Κυριακή 69.402 κρούσματα μόλυνσης αφότου ξεκίνησε η πανδημία και 9.845 θανάτους.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων που καταγράφονταν καθημερινά από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου ήταν 465,4 σημειώνοντας αύξηση 78% σε σχέση με τις επτά προηγούμενες ημέρες. Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Τουλάχιστον 40 επιβάτες και μέλη του πληρώματος ενός πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιβάτες από δύο πρόσφατα ταξίδια στην Αρκτική, δήλωσαν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στη Νορβηγία.

Τέσσερα μέλη του πληρώματος του Roald Amundsen εισήχθησαν στο νοσοκομείο την Παρασκευή, όταν το πλοίο έφθασε στο λιμάνι του Τρόμσο, και αργότερα διαγνώστηκαν με την αναπνευστική ασθένεια. Τα τεστ έδειξαν πως άλλα 32 από τα 158 μέλη του προσωπικού είχαν επίσης μολυνθεί.

Ενώ το πλήρωμα τέθηκε σε καραντίνα πάνω στο πλοίο, οι 178 επιβάτες που έφθασαν την Παρασκευή επιτράπηκε να αποβιβαστούν προτού διαγνωστούν με την ασθένεια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια πολύπλοκη επιχείρηση εντοπισμού τους ώστε να περιοριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη διάδοση. Μέχρι τώρα, τέσσερις από τους συνολικά 387 επιβάτες που ταξίδεψαν με το πλοίο σε δύο κρουαζιέρες από τις 17 Ιουλίου έχουν βρεθεί να είναι φορείς του ιού, ανέφεραν το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) και η δημαρχία του Τρόμσο.

"Αναμένουμε να βρεθούν περισσότερες μολύνσεις σχετιζόμενες με αυτήν την έξαρση", δήλωσε ο Λίνε Βολντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του FHI, που πρόσθεσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στους επιβάτες να αυτοπεριοριστούν. Η εταιρία Hurtigruten, ιδιοκτήτρια του Roald Amundsen, καθώς και άλλων 15 πλοίων, στα μέσα Ιουνίου έγινε η πρώτη που επέστρεψε στις κρουαζιέρες έπειτα από διακοπή τριών μηνών λόγω της πανδημίας.

"Εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να συγκρατήσουμε αυτή την έξαρση ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση στον γενικό πληθυσμό", δήλωσε η αρχίατρος της δημαρχίας του Τρόμσο Κατρίνε Κριστόφερσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα αποφάσισε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους στους οποίους έχει πρόσβαση το κοινό συνεχίζει να ισχύει μέχρι τις 15 Αυγούστου.Οπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει, όμως, μέλη της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί παράταση της ισχύος του συγκεκριμένου μέτρου, όπως και της υποχρέωσης τήρησης της ελάχιστης απόστασης ασφαλείας του ενός μέτρου για τις διαπροσωπικές επαφές.

Στο μεταξύ, σήμερα πάνω από οκτώ χιλιάδες επιβάτες που είχαν αγοράσει ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με τραίνο, διότι οι σιδηροδρομικές εταιρίες δεν πρόλαβαν να συμμορφωθούν με την απόφαση που ορίζει ότι ένα στα δυο καθίσματα μέσα στα βαγόνια πρέπει να παραμένει κενό.

Όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι (όλοι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας) και σημειώθηκαν διακόσια τριάντα εννέα νέα κρούσματα. Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να τηρήσουν με προσοχή τις αποστάσεις ασφαλείας στις παραλίες και στα κλαμπ και προσθέτουν ότι οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας, για να μπορέσει να παραμείνει υπό έλεγχο η όλη κατάσταση.

Αφρική και Ασία
Το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 167 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες - τον χαμηλότερο αριθμό σε ημερήσια βάση από την 22η Απριλίου - με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 94.483.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 31 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Αίγυπτο να φθάνει τους 4.865 νεκρούς.

Παράλληλα 1.318 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να φθάνουν τους 42.455, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 43 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας ότι στα 36 επρόκειτο για μετάδοση στην κοινότητα και 7 ήταν "εισαγόμενα", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό αφού φθάσουν στην κινεζική επικράτεια. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα 28 από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, και τα υπόλοιπα οκτώ στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας. κλλοι δέκα άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 781 ασθενείς, οι 35 από τους οποίους σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.428 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X