ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Βραβείο Ζαχάρωφ 2023: Απονέμεται στη Jina Mahsa Amini και το ιρανικό κίνημα γυναικών

Αναγνώριση για την Ελευθερία της Σκέψης και Αγώνα για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Ιράν.

Μαρία Καραμάνου

Το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τους νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ 2023 για την Ελευθερία της Σκέψης, το οποίο απονεμήθηκε στη Jina Mahsa Amini και το Κίνημα "Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία" στο Ιράν. Η ανακοίνωση έγινε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η απόφαση αυτή προήλθε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου.

Στα λόγια της προεδρεύουσας Metsola περιλαμβάνονταν οι εξής δηλώσεις, «Στις 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκε η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία της Jina Mahsa Amini στο Ιράν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την περηφάνιά του για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν τον αγώνα για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν με ανδρεία και ακλόνητο πνεύμα».

Photo By @ephellas On Instagram

Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα όσους, ακόμη και όταν βρίσκονται στη φυλακή, συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, τη ζωή και την ελευθερία. Με την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης το 2023, το Κοινοβούλιο τιμά τον αγώνα τους και αναγνωρίζει το θάρρος τους.

Η Jina Mahsa Amini, μια νεαρή 22 ετών Κούρδισσα από το Ιράν, συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, κατηγορούμενη για παραβίαση των αυστηρών νόμων του Ιράν σχετικά με τη σεμνότητα. Απεβίωσε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τρεις ημέρες αργότερα, έπειτα από σωματική κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της. Αυτή η απόφαση τιμά τη μνήμη της και αποτελεί μήνυμα υποστήριξης για όσους συνεχίζουν τον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στο Ιράν και πέραν αυτού.

Ο θάνατος της Jina Mahsa Amini προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών στο Ιράν, οι οποίες, με το σύνθημα "Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία," εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς την αυστηρή νομοθεσία που διέπει τη συμπεριφορά των γυναικών, καθώς και άλλους νόμους που διακρίνουν εις βάρος τους. Οι διαδηλώσεις αυτές καταστέθηκαν βίαιες από το ιρανικό καθεστώς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του και έχει καταδικάσει την ανησυχητική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν για την επιβολή κυρώσεων εναντίον Ιρανών αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι τόσο για τον θάνατο της Jina Mahsa Amini όσο και για την καταστολή που ασκήθηκε από το ιρανικό καθεστώς. Επίσης, εξέφρασαν την ισχυρή τους υποστήριξη στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2023, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν ακόμη περισσότερες κυρώσεις εναντίον του ιρανικού καθεστώτος και κάλεσαν την ΕΕ να κατατάξει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS