ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Mαύρο jumpsuit, leather σακάκι και sneakers
 

Black Friday: Άλλος ένας ανούσιος εορτασμός;

Δέσποινα Άσπρου

Τα τελευταία χρόνια, όλοι μας γνωρίζουμε τον όρο «Black Friday». Οι περισσότεροι μάλιστα από εμάς, ανυπομονούμε να ξημερώσει η 29η Νοεμβρίου προκειμένου να τρέξουμε στα καταστήματα, να δούμε τις προσφορές και να πάρουμε το "κάτι τις" μας. 

Και ενώ λοιπόν όλοι μας περιμένουμε την Ημέρα αυτή, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πώς καθιερώθηκε.

«Black Friday» ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά «Μαύρη Παρασκευή» θεωρείται η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβριου, δηλαδή η Παρασκευή που ακολουθεί την ημέρα των ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1952 και προαναγγέλλει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εορτών αλλά και των αγορών!

Αυτή η ιδιαίτερη Παρασκευή, δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα σε εκπληκτικά ανταγωνιστικές εκπτώσεις συγκριτικά με το υπόλοιπο έτος – τουλάχιστον στο εξωτερικό- και πρόκειται μάλλον για μια καθαρά «καταναλωτική ημέρα».

Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε Black Friday έχουν ρεπό, εκτός φυσικά από τους εμπόρους που περιμένουν την εν λόγω μέρα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως η Black Friday είναι η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2005.

Πώς όμως προέκυψε η εν λόγω ονομασία; Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του όρου "Black Friday" για την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών προέρχονται από την Φιλαδέλφεια, όπου ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961. Την ίδια στιγμή, καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του «ονόματος» της ημέρας είχε και το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις -που ήταν βεβαίως χειρόγραφα- είχαν δύο χρώματα μελανιού. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Και κάπως έτσι, καθιερώθηκε η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλωμένες τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μερικοί έμποροι μάλιστα προωθούν τα εμπορεύματά τους στους πελάτες τους μέσω email από το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών.


Black Friday USA 2018

Μέχρι εδώ όλα καλά. Στο σημείο αυτό όμως θέλω να θέσω ένα ερώτημα: Υπάρχει όντως "Black Friday" στο νησί μας ή πρόκειται για ακόμη μια ανούσια και ξενόφερτη "γιορτή" που ενώ για εμάς δεν έχει νόημα, ίθισται να την γιορτάζουμε;

Όσο και αν θέλω να το αρνηθώ, τείνω προς το δεύτερο, μιας και στην Κύπρο στις πλείστες των περιπτώσεων το 50-70% που υπάρχει στην Αμερική, αποτελεί άπιαστο όνειρο. Οπότε ρεαλιστικά μιλώντας, Black Friday στην Κύπρο δεν υπάρχει. Είναι κάτι όπως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ενώ αγαπάς συνέχεια, "πρέπει" να το δείξεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Και όλοι παραδεχόμαστε πως αυτό δεν έχει κανένα νόημα.

Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στις προσφορές των καταστημάτων, διαπιστώνω πως και φέτος η έκπτωση -που τόσο καλά προωθείται- είναι -σχεδόν- ανύπαρκτη.

Οκ, γλυτώνουμε 3-5 ευρώ, κάνει όμως αυτό την διαφορά; Μάλλον όχι. Οπότε ποιο το νόημα να τρέξουμε ειδικά σήμερα στα καταστήματα; 

Προσωπικά θεωρώ πως γίνεται μεγάλος σάλος για το τίποτα. Το μόνο που μπορώ να αντιληφθώ είναι το ότι όλοι μας, μια μέρα σαν και αυτή, καταπιανόμαστε από την ανεξήγητη επιθυμία μας να μοιάσουμε στους κοσμοπολήτες της Αμερικής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υποκείπτουμε σε άσκοπες και ανούσιες σπατάλες, που συμφέρουν τον οποιοδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό μας.

Πού θέλω να καταλήξω και γιατί τα λέω αυτά; Ό,τι σήμερα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ανούσιες αγορές. Είναι μια μέρα, όπως όλες οι άλλες. Φυσικά, αν βρεις ένα προιόν που επιθυμούσες εδώ και καιρό και αυτό έχει έκπτωση, take it. Αν όμως δεν χρειάζεσαι κάτι, τότε δεν έχει νόημα να αγοράσεις κάτι.  


Black Friday USA 2018

Υ.Γ. Εύχομαι όμως κάποια μέρα να ζήσουμε και εμείς τις "ένδοξες" στιγμές της Αμερικής -χωρίς το ποδοπάτημα- και την 29η Νοεμβρίου, οι βιτρίνες των καταστημάτων μας να περικυκλόνονται από αφίσες που θα γράφουν 50-70%!

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση