ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αυτοί είναι οι τέσσερις ηγέτες που απέτυχαν να διαχειριστούν την πανδημία

Στη λίστα που παρουσιάζεται, όλοι αυτοί οι «ηγέτες» διέπραξαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα λάθη και μερικοί τα διέπραξαν όλα – με θανατηφόρες συνέπειες

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Την ώρα που η Covid-19 δεν έχει «εξαφανιστεί» σε παγκόσμια κλίμακα, οι πολιτικοί ηγέτες αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της εξίσωσης για τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο, ορισμένοι ταγοί του πλανήτη -νύν και πρώην- έχουν κάνει πολύ λίγα πράγματα για την καταπολέμηση της επιδημίας στη χώρα τους, είτε υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητά της, αγνοώντας την επιστήμη ή παρακάμπτοντας κρίσιμες παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας.

Στη λίστα που παρουσιάζεται, όλοι αυτοί οι «ηγέτες» διέπραξαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα λάθη και μερικοί τα διέπραξαν όλα – με θανατηφόρες συνέπειες.

Narendra Modi – Πρωθυπουργός της Ινδίας

Αρχικά ήταν οι πρόωροι πανηγυρισμοί. «Μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι η Ινδία νίκησε την Covid-19 χάρις στην ικανή, ευαίσθητη και εμπνευσμένη ηγεσία του πρωθυπουργού Modi. Το κόμμα χαιρετίζει την ηγεσία του, η Ινδία είναι μια υπερήφανη και νικηφόρα χώρα στη μάχη κατά της Covid». Αυτά ανέφερε ένα ψήφισμα του κόμματος που κυβερνά την Ινδία.

Ωστόσο, σήμερα η Ινδία έχει λυγίσει κάτω από το βάρος της πανδημίας. Τα νοσοκομεία δεν έχουν οξυγόνο και κλίνες εντατικής θεραπείας, την ώρα που καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Η κυβέρνηση Modi δεν έκανε καμία προετοιμασία για πιθανά ενδεχόμενα, όπως η εμφάνιση μιας θανατηφόρας και πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού. Μάλιστα πραγματοποίησε προεκλογικές εκστρατείες χωρίς την τήρηση μέτρων και επέτρεψε τη διεξαγωγή ενός θρησκευτικού φεστιβάλ που προσελκύει εκατομμύρια. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πιστεύουν πως ήταν «ένα τεράστιο λάθος».

Jair Bolsonaro – Πρόεδρος της Βραζιλίας

Η «αποτυχημένη απάντηση» της κυβέρνησης της Βραζιλίας στην πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με διαφορετικούς χειρισμούς και δημιούργησε μια ανθρωπιστική καταστροφή που συνεχίζεται.

Από την αρχή της επιδημίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «γριπούλα», ο Bolsonaro επέκρινε τα μέτρα της καραντίνας, προωθούσε αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα και αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μάλιστα, πολεμά ανοιχτά τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να επιβάλουν lockdown, λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά και ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.

Η κακοδιαχείριση της πανδημίας δημιούργησε και ενδοκυβερνητική σύγκρουση. Η Βραζιλία άλλαξε τέσσερις υπουργούς υγείας σε λιγότερο από ένα χρόνο. Μπορεί ο ρυθμός μετάδοσης να μειώνεται, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική.

Alexander Lukashenko – Πρόεδρος της Λευκορωσίας

Ο Lukashenko , ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, δεν αναγνώρισε ποτέ την απειλή της COVID-19. Στις αρχές της πανδημίας, καθώς άλλες χώρες επέβαλαν lockdown, ο Lukashenko επέλεξε να μην εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα. Αντ’ αυτού, ισχυρίστηκε ότι ο ιός θα μπορούσε να προληφθεί πίνοντας βότκα, επισκέπτοντας τη σάουνα και με την εργασία στα χωράφια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, ο Lukashenko δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό, αλλά ότι ήταν ασυμπτωματικός, γεγονός που του επέτρεψε να συνεχίσει να επιμένει ότι ο ιός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή. Υποτίθεται ότι ξεπερνώντας την ασθένεια και πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε νοσοκομεία χωρίς μάσκα, ο Λευκορώσος «υποστήριξε» την εικόνα του για έναν ισχυρό άνδρα.

Donald Trump – Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Trump μπορεί να αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο οι χειρισμοί του εξακολουθούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις Ηνωμένες τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ήταν ένας «αρνητής», λέγοντας επανειλημμένα ότι η πανδημία του κορωονοϊού δεν είναι τόσο σοβαρή και ότι ο ιός «θα χαθεί» από μόνος του, ενώ είχε πολλάκις χλευάσει τον αντίπαλό του Joe Biden επειδή φορούσε μάσκα.

Επέμενε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο από την ασθένεια, ακόμη κι αφού προσβλήθηκε ο ίδιος από τον κορωνοϊό και παρά το γεγονός πως αποκλείστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασπείροντας εκτός απότις εκλογές παραπληροφόρηση και για την πανδημία.

«Νομίζω ότι ήταν ευλογία από τον Θεό το ότι μολύνθηκα. Ήταν μια ευλογία μεταμφιεσμένη», υποστήριζε μετά την ασθένεια του.

Κατά την προεδρία του και εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και πιθανότατα θα συνεχίσουν για αρκετό καιρό ακόμα.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X