ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αυστηρή η κυπριακή νομοθεσία για την εκδικητική πορνογραφία

Σε ισχύ από τον Μάιο ο Νόμος 115/2021 που αφορά δημοσιοποίηση υλικού σεξουαλικού περιεχομένου

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Σάλο έχει ξεσηκώσει στην Ελλάδα η υπόθεση του ραδιοφωνικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έχει καταγγελθεί ότι είχε αναρτήσει βίντεο και φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο σε γνωστή ιστοσελίδα πορνογραφίας, με τον ίδιο και την πρώην σύντροφό του και κατηγορείται για υπόθεση εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).

Στην Κύπρο η νομοθεσία που αφορά σε αδικήματα όπως η εκδικητική πορνογραφία είναι αρκετά αυστηρή μετά και την ψήφιση του Νόμου 115/2021 «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος» που κύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τον Μάιο του 2021. Συγκεκριμένα το Άρθρο 9 του εν λόγω νόμου προβλέπει ότι πρόσωπο, που διανέμει, δημοσιεύει, αποστέλλει, διαδίδει, αναπαράγει ή μεταδίδει με οποιονδήποτε τρόπο υλικό με πορνογραφικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο σε σχέση με γυναίκα, χωρίς τη συγκατάθεσή της, αυτό υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα έτη. Στον νόμο γίνεται επίσης πρόνοια και για τις περιπτώσεις που πρόσωπο εκβιάζει ή απειλεί γυναίκα ότι θα προβεί στις παραπάνω ενέργειες επίσης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα έτη. Στην περίπτωση δε που η υπόθεση αφορά ανήλικο πρόσωπο, τότε οι αρχές χρησιμοποιούν τον Νόμο για Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών και Παιδική Πορνογραφία, που εκεί είναι 25 χρόνια η ποινή φυλάκισης.

Σημειώνεται πως πριν από την κύρωση του νόμου 115/2021 οι καταγγελίες που αφορούσαν την κοινοποίηση υλικού με πορνογραφικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο σε σχέση με γυναίκα η Αστυνομία τα διερευνούσε με τον Νόμο περί Προσωπικών Δεδομένων.

Φόβος στιγματισμού

Όπως ειπώθηκε στην «Κ» ενώπιον των αστυνομικών αρχών υπάρχουν υποθέσεις που έχουν διερευνηθεί στο πλαίσιο συζυγικών ή συντροφικών σχέσεων, τα οποία ωστόσο δεν είναι τόσο πολλές. «Υπάρχει η ντροπή, κυριαρχεί ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού και γι’ αυτό δεν καταγγέλλουν πολλές γυναίκες». Σύμφωνα με πληροφορίες μας ήδη έχουν κατηγορηθεί πρόσωπα που έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα, χρησιμοποιώντας και τον νόμο των προσωπικών δεδομένων και του νέου νόμου 115/2021. Για το εν λόγω θέμα η Αστυνομία Κύπρου έχει κάνει σχετική εκστρατεία και έχει ετοιμάσει υλικό που αφορά αδικήματα όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία, ωστόσο, όπως τονίστηκε, πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στο πώς χειρίζεται οποιαδήποτε αρχή τέτοια ζητήματα.

Κάθε γυναίκα ή άλλο πρόσωπο που έχει ν’ αναφέρει οτιδήποτε αφορά παρόμοιες υποθέσεις προτρέπεται από την Αστυνομία να προβαίνει σε καταγγελίες στον πλησιέστερο τοπικό σταθμό ή στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων. Μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος, της υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να ενημερωθεί για τις δέουσες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το revenge porn ή εκδικητική πορνογραφία

Τα σχετικά εδάφια του Άρθρου 9,του  Νόμου 115/2021

9.
(1) Πρόσωπο το οποίο αποστέλλει, διανέμει, κυκλοφορεί, δημοσιεύει, διαδίδει, αναπαράγει ή μεταδίδει με οποιαδήποτε ηλεκτρονικά, ψηφιακά, έντυπα ή άλλα μέσα οποιασδήποτε φύσης, υλικό με πορνογραφικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο σε σχέση με γυναίκα, χωρίς τη συγκατάθεσή της, υπό συνθήκες εύλογης προσδοκίας ιδιωτικότητας, με σκοπό να την εκφοβίσει ή/και εξευτελίσει ή/και παρενοχλήσει ή/και να της προκαλέσει συναισθηματική διαταραχή και/ή οικονομική ή άλλη ζημία ή βλάβη ή/και για να αποκομίσει παράνομο οικονομικό όφελος, είναι ένοχο κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα (14) έτη.

(2) Πρόσωπο, το οποίο εκβιάζει ή απειλεί γυναίκα ότι χωρίς τη συγκατάθεσή της θα αποστείλει, διανείμει, δημοσιεύσει, διαδώσει, κυκλοφορήσει, αναπαράγει ή μεταδώσει με οποιαδήποτε ηλεκτρονικά, ψηφιακά έντυπα ή άλλα μέσα οποιασδήποτε φύσεως, υλικό με πορνογραφικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο που απεικονίζει την ίδια, είναι ένοχο κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα (14) έτη.

(3) Πρόσωπο το οποίο αποπειράται να διαπράξει τα προβλεπόμενα στα εδάφια (1) και (2) αδικήματα είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X