ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Αστέρας Βουλιαγμένης: Η χρυσή εποχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Πάθη, μυστήρια, πολιτικές αποφάσεις και αστέρες του Hollywood πέρασαν από το θρυλικό γκρουπ της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Μαρία Καραμάνου

Το 1959, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από την Αθήνα, δημιουργήθηκε μια παραλία με λευκή άμμο, καθαρά νερά, και πυκνή βλάστηση πεύκων σε έναν γραφικό κόλπο στη Βουλιαγμένη, γνωστή ως παραλία «Αστέρας». Ήταν σαν να προοριζόταν να γίνει ο τόπος συνάντησης των διάσημων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής και της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η Ζωή Λάσκαρη με τον Αντώνη Δημητρακάκη στον Αστέρα της Βουλιαγμένης στα τέλη της δεκαετίας του 70

Στον Αστέρα συχνάζαν οι πλουσιότεροι και πιο διάσημοι άνθρωποι του πλανήτη. Επέλεγαν αυτήν την τοποθεσία όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά της, αλλά και για τη διακριτικότητα και την ασφάλεια που προσέφερε, διατηρώντας τον μύθο και τη φήμη τους. Εκεί δημιουργήθηκαν ερωτικές ιστορίες, επιχειρηματικές συμφωνίες, και συνεπώς πολιτικές αποφάσεις.

Πανοραμική φωτογραφία του κόλπου Βουλιαγμένης

Ο χώρος των πολυτελών καμπάνων, των όμορφων κήπων, των πισινών και των αίθουσών του ξενοδοχείου κρύβει πολλά μυστικά. Ανθρωποι που ποθούσαν όλοι, εργένηδες, βαρόνοι της επιχειρηματικής επιτυχίας, καλλιτέχνες, πολιτικοί - όλοι έβρισκαν τον δρόμο τους στον Αστέρα.

Ο Νέλσον Μαντέλα με τον maitre d’ hotel Κώστα Περράκη

Στον Αστέρα, διάσημοι ηθοποιοί όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι, επέλεγαν τον χώρο για τα γυρίσματα των ταινιών τους και ως προορισμό για τις διακοπές τους. Παγκόσμιοι αστέρες όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, οι Beatles, ο Τσάρλτον Ίστον, και πολλοί άλλοι επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους.

Οι χορεύτριες των μπαλέτων Μπολσόι ποζάρουν στην πισίνα του Αστέρα

Η παραλία του Αστέρα έχει και την ιστορία της, καθώς βρίσκονται εκεί τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Τον ναό αυτόν ανακάλυψαν παιδιά από το ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης το 1924 κατά τη διάρκεια παιχνιδιού στην παραλία, καθώς έκαναν ανασκαφές, ανακάλυψαν αυτόν τον αρχαίο ναό.

Ο Διευθυντής του Αστέρα Χρόνης Στεργιόπουλος υποδέχεται τον Ιωάννη Λάτση

Ο ναός αυτός είχε στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της θάλασσας και τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο. Από τη σημερινή παραλία αυτή αναχωρούσαν πλοία της αρχαιότητας με προορισμό το νησί της Δήλου.

Η φωτεινή και κομψή αίθουσα Πήγασος, του Αρίωνα, με την τοιχογραφία του Δημήτρη Μυταρά

Το 1961, ξεκίνησε η λειτουργία των μπανγκαλόου στον Αστέρα, και το 1966 δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι. Οι πελάτες που επισκέπτονταν την παραλία αυτή γέμιζαν τα εξώφυλλα των περιοδικών και των εφημερίδων της εποχής. Έτσι, η παραλία του Αστέρα καθιερώθηκε ως το αγαπημένο μέρος συνάντησης των διασήμων.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Βάγκνερ με την οικογένειά του

Το 1967, άνοιξε το ξενοδοχείο Arion, ακολούθησε το Nafsika το 1979, και το 1984 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Aphrodite, το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε. Αυτό το παραθεριστικό θέρετρο της Βουλιαγμένης συχνά επισκέπτονταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος απόλαμβανε τον χρόνο με τα παιδιά του, Αλέξανδρο και Χριστίνα, καθώς και την τελευταία του σύζυγο, την Τζάκι Κένεντι. Πάντοτε ξεχώριζαν τα θεαματικά του γέλια και τα εντυπωσιακά πουρμπουάρ που προσέφερε στο προσωπικό.

Από φωτογράφιση μόδας στην πλαζ του Αστέρα με τη στιλιστική επιμέλεια του Βασίλη Ζούλια

Εκτός από τον Ωνάση, η παραλία ήταν και το αγαπημένο μέρος ανάπαυσης πολιτικών ηγετών, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Ρόμπερτ και Τζον Κέννεντι, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Μπόρις Γιέλτσιν, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, και ο Χέλμουτ Κολ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επίσης χρησιμοποιούσε συχνά τον Αστέρα για τις διακοπές του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ

Σήμερα, το υπέροχο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει ανανεωθεί και διαθέτει 8 εξαιρετικά εστιατόρια και μπαρ, ένα κορυφαίο κέντρο SPA με 10 πολυτελή δωμάτια, ένα κέντρο fitness και μια πριβέ παραλία για τους επισκέπτες του.

Η καινούργια πύλη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα το 2008

Η νέα εποχή του Αστέρα ξεκίνησε το 2016, όταν η εταιρεία Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ εξαγοράστηκε από την Four Seasons. Πλέον, αποτελεί το μοναδικό συγκρότημα στη Μεσόγειο που φέρει την υπογραφή της κορυφαίας αλυσίδας Four Seasons, προσφέροντας 101 υπερπολυτελή δωμάτια και σουίτες στον Αρίωνα, 133 στη Ναυσικά, και 61 πολυτελείς καμπάνες στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Η Αθηνά Ωνάση και ο τότε σύζυγός της Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο ενώ προσέρχονται στο ξενοδοχείο

Οι φήμες και οι αφηγήσεις συνέχιζαν να ρέουν. Στον Αστέρα, οι επιθεωρήσεις του θεάτρου, ο κινηματογράφος, η σάτιρα, τα έντυπα και τα περιοδικά βρήκαν το αγαπημένο τους θέμα: το καλοκαίρι, οι διακοπές και τα χρήματα. Κυκλοφόρησαν ιστορίες περί του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Ιμπν Σαούντ, ο οποίος, κατά τη διαμονή του στον Αστέρα, ενοίκιασε όλο τον όροφο του «Ναυσικά» για τον ίδιο και τη συνοδεία του, ενώ μοίραζε χρυσά ρολόγια στο προσωπικό ως φιλοδώρημα.

Αυτόγραφο του Φρανκ Σινάτρα κατά την επίσκεψή του στον Αστέρα τον Ιούνιο του '92

Ένας άλλος πλούσιος Άραβας έφερε έναν ολόκληρο φορτηγό γεμάτο λουλούδια για να στολίσει τη σουίτα του, ενώ ένας τρίτος αγόρασε και μάζεψε όλα τα αρώματα από την αγορά της Γλυφάδας για να τα προσφέρει στις γυναίκες του.

Ο τότε Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο ξυπόλητος πρίγκηψ» με τον Κώστα Βουτσά, καθώς και σειρές και σόου, που αφορούσαν τον Αστέρα, συμπεριλαμβανομένων των «4 Εποχές» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη για το Mega.

Δείτε το βίντεο εδώ:

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS