ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Αποδοτικό το πρόγραμμα «Test to Stay» στα σχολεία

1,223 παιδιά υποβλήθηκαν σε εξέταση με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με σκοπό να επιστρέψουν κανονικά στις σχολικές αίθουσες

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επεκτείνει την εφαρμογή του test to stay σε υπηρεσίες υγείας, γηροκομεία και κλειστές δομές, ουσιαστικά αποτελεί μια πρώτη αξιολόγηση του μέτρου που εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα στα σχολεία. Η θετική αποτίμηση εδράζεται στα στοιχεία των πρώτων τριών ημερών, με το test to stay να έχει αποτρέψει σημαντικό αριθμό θετικών κρουσμάτων να εισέλθουν στις σχολικές μονάδες, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την διασπορά του ιού τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών. Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν πως από την περασμένη Δευτέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο μέχρι και την Τετάρτη, 1,223 παιδιά υποβλήθηκαν σε εξέταση με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με σκοπό να επιστρέψουν κανονικά στις σχολικές αίθουσες. Από τις εξετάσεις που έγιναν εντοπίστηκαν 18 περιστατικά τα οποία είχαν εξελιχθεί σε θετικά κρούσματα τα οποία και τέθηκαν άμεσα σε αυτοπεριορισμό. Παρά το γεγονός ότι η αναλογία τεστ με θετικά κρούσματα είναι μικρή σε απόλυτους αριθμούς η διασπορά του ιού από τα 18 θετικά κρούσματα θα ήταν πολλαπλάσια. Λαμβάνοντας υπόψη τα μοντέλα ανίχνευσης που εφαρμόζονται κάθε ένα θετικό κρούσματα δυνητικά μπορεί να διασπείρει τον ιό σε άλλες πέντε πρόσωπα. Για τα 18 κρούσματα οι δυνητικά νέες επαφές ανέρχονται σε 90, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός.

Η επέκταση

Λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, η ανάγνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αποδίδει τη μείωση και στον περιορισμό θετικών κρουσμάτων ή επαφών εκτός σχολικών μονάδων. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πριν από την εορταστική περίοδο η εκπαίδευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ήταν ένας από τους χώρους με ιδιαίτερη συμβολή στην διασπορά του ιού. Μετά τις γιορτές και το άνοιγμα της εκπαίδευσης δεν έχει προκύψει ανάγκη λήψης μέτρων, τοπικού χαρακτήρα, σε σχολικές μονάδες με αυξημένη διασπορά του ιού. Εξέλιξη που αποδίδεται και στους αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους τόσο των μαθητών που έχουν ανιχνευθεί επαφές όσο και των υπολοίπων μαθητών. Παρά το γεγονός ότι το test to stay υιοθετήθηκε για τους ελέγχους στα σχολεία, η αποδοτικότητα του μέτρου ώθησε το Υπουργείο Υγείας να το επεκτείνει και σε άλλους χώρους. Η εφαρμογή του μέτρου στα νοσοκομεία ουσιαστικά θα δώσει λύσεις με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τις επαφές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο ήταν αναγκασμένο να απέχει από την εργασία του. Για τα γεροκομεία και τις κλειστές δομές το test to stay θα ενισχύσει το υφιστάμενο υγειονομικό πλαίσιο διασποράς του ιού σε χώρους όπου κινούνται ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Χαλαρώσεις

Η σταθεροποίηση που υπάρχει σε βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες, ενδεχομένως να βάλει στο τραπέζι και το ζήτημα κάποιοων χαλαρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, την επόμενη εβδομάδα Υπουργείο Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα ασχοληθούν με μερική χαλάρωση του υγειονομικού πλαισίου υπό το πρίσμα ότι δεν θα αφήσει αποτύπωμα στην επιδημιολογική εικόνα. Ως σκέψη υπάρχει να χαλαρώσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε νέους κάτω των 18 ετών. Χωρίς να έχει αποφασιστεί, οι ειδικοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να τερματισθεί το υφιστάμενο πλαίσιο για την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης. Αντί του μοριακού τεστ (PCR) να απαιτείται rapid test 24 ωρών χωρίς την προϋπόθεση εμβολιασμού έστω με την 1η δόση εμβολίου. Το αν προωθηθεί ανάλογη εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των δεδομένων την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση