ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Mαύρο oversized top και cycling παντελονάκι
 

Από το μηδέν στα οκτώ, με προειδοποιήσεις και ανησυχίες

Τα νέα κρούσματα COVID-19 μας δείχνουν ότι ο ιός είναι ακόμα ανάμεσά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, τονίζουν οι ειδικοί

Η επιτυχία που κατέγραψε για πρώτη φορά η Κύπρος σχετικά με τον αγώνα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, επισκιάστηκε εικοσιτέσσερις ώρες μετά. Από τα μηδενικά κρούσματα COVID-19 που ανακοινώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαΐου, σημειώθηκε ένα άλμα που μας ανέβασε στα οκτώ επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαΐου.

Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι ειδικοί της επιστημονικής ομάδας, είναι η απόδειξη ότι ακόμα δεν πρέπει να αφεθούμε εντελώς ελεύθεροι, καθώς ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας. Ήδη από την Πέμπτη 21 του ιδίου μήνα, όταν για πρώτη φορά επαναλειτούργησαν εστιατόρια και καφετέριες, παρατηρούνται και «κρούσματα» υπερβολικής χαλάρωσης, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Το Σάββατο εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκαν μηδέν επιβεβαιωμένα περιστατικά, από συνολικά 2414 εργαστηριακές διαγνώσεις. Ασφαλώς, η ανακούφιση μεταξύ των πολιτών, αλλά και των πολιτικών ηγετών, δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της.

«Η ευσυνειδησία των πολιτών μας, η μάχη των επιστημόνων και των λειτουργών της πρώτης γραμμής, οδήγησαν σήμερα στην καταγραφή μηδενικών κρουσμάτων Covid-19 στον τόπο μας. Σας ευχαριστώ. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Με συνέπεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας», ήταν το γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ανάλογο ύφος ήταν και το μήνυμα του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου: «Από την 9η Μαρτίου που εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στην Κύπρο, σήμερα είναι η πρώτη φορά που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η προσπάθεια όλων αποδίδει. Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. #ΘαΤαΚαταφερουμε».

Κατάργηση υποχρεωτικής καραντίνας

Από τα μηδενικά νέα κρούσματα κορωνοϊού, την Κυριακή ανακοινώθηκαν οκτώ νέα περιστατικά, με τα επτά εξ αυτών, ωστόσο, να αφορούν σε άτομα τα οποία επαναπατρίσθηκαν πρόσφατα. Επίσης, οι επτά φορείς του ιού που ανακοινώθηκαν την Κυριακή αφίχθησαν στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το όγδοο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέκυψε από την διαδικασία της ιχνηλάτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Κυριακή, το πρωτόκολλο για τους επαναπατρισθέντες προέβλεπε την υποχρεωτική καραντίνα στο Eden Resort, ωστόσο από την Δευτέρα 25 Μαΐου αυτό το περιοριστικό μέτρο πλέον δεν θα ισχύει. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα άτομα αυτά θα ερωτηθούν αν επιθυμούν να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο ή να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους. Σημειώνεται ότι, αν ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 διαμένει σε σπίτι μαζί με άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί στο Eden Resort. Αυτό θα ισχύει επίσης και για άτομα τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να απομονωθούν στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν επαφές με άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Εξετάστηκαν οι συνεπιβάτες

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας, σε τεστ COVID-19 υποβλήθηκαν και οι συνεπιβάτες των επτά επιβεβαιωμένων ασθενών. Η εξέταση έγινε την ίδια στιγμή σε όλους, αλλά οι συνεπιβάτες είναι αρνητικοί στον ιό. Στον μοριακό έλεγχο θα υποβληθούν μόνον αν παρουσιάσουν συμπτώματα κατά την διάρκεια της παραμονής τους σε αυτοπεριορισμό.

Κέντρα αναψυχής

Από την Πέμπτη 21 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι χώροι εστίασης και οι καφετέριες, ωστόσο φαίνεται πως η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας έχει περάσει στα ψιλά, σε κάποιες περιπτώσεις. Τις διαπιστώσεις εύκολα μπορεί να τις κάνει κάποιος μέσα από εικόνες που έχουν διαδοθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από τις δηλώσεις τις οποίες παραχώρησε στην «Κ» ο Φάνος Λεβέντης, πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγελίες έχουν δεχθεί και μέλη της επιστημονικής ομάδας του Υπουργού Υγείας, εκ μέρους της οποίας υπερτονίστηκε, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι οι εικόνες που έχουμε δει μπορούν να καταστρέψουν όλη την προσπάθεια που εμείς οι ίδιοι καταβάλαμε τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των αποστάσεων, ακόμα και στους χώρους αναψυχής, καθώς στην περίπτωση ύπαρξης κρούσματος, θα είναι πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση των επαφών. Η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς, μάλιστα, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει την άρση περαιτέρω περιορισμών, ειδικότερα αυτών που προορίζονται για την τελευταία φάση εφαρμογής του σχετικού πλάνου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι, από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών, παρατηρήθηκαν παρανομίες εκ μέρους επιχειρηματιών. Όπως εξήγησε, σε κάποιες περιπτώσεις, χώροι αναψυχής, οι οποίοι είχαν ανοίξει αρχικά ως εστιατόρια, από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά, άλλαζαν χαρακτήρα και μετατρέπονταν σε μπαράκια, με πιο χορευτική μουσική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θαμώνες να σηκώνονται από τις θέσεις τους και να περιφέρονται σε αυτά, γεγονός που συμβάλλει στο να έρχονται σε πιο στενή επαφή ο ένας με τον άλλο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το να εποπτεύονται όπως έχει προκαθοριστεί οι χώροι αυτοί και, όπου χρειάζεται, να εφαρμόζεται η νομοθεσία, τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X