ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Αναλαμβάνει καθήκοντα η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Ο λόγος για την κα. Αναστασία Ανθούση, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης της πρώτης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή τελετή διαβεβαίωσης της πρώτης Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο της φιλόδοξης και τολμηρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για αναβάθμιση των δομών και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Κράτους.



Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η μετεξέλιξη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – θα διαγραφεί μεταγενέστερα το Πρόνοιας - με πολιτικό πλέον προϊστάμενο την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, οι αρμοδιότητες της οποίας, μεταξύ άλλων, προνοούν:

 Την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο καταρτίστηκε μετά από πολυσχιδή κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και των ίδιων των λειτουργών και άλλων επαγγελματιών.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να σημειώσω πως στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας, προσλήφθηκαν πέραν των 150 λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της μη πρόσληψης του όποιου λειτουργού κατά την περίοδο 2008-2013.



 Τη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής αλληλεγγύης.

 Την παροχή κοινωνικής προστασίας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

 Την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους όσοι διαβιούν νόμιμα στη Δημοκρατία.

 Την επίβλεψη ομαλούς λειτουργίας τόσο του «Σπιτιού του Παιδιού» για την πρόληψη και προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση όσο και του «Σπιτιού της Γυναίκας» για την προστασία των γυναικών από τη βία.

 Τη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στις 11 κατοικίες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά επί των ημερών μας, με στόχο την αποφυγή ιδρυματοποίησης και την αξιοπρεπή, υποστηριζόμενη διαβίωση εντός της κοινότητας.

Επιπλέον, σε μεταγενέστερο στάδιο και με την ολοκλήρωση της πλήρους αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, θα ενσωματωθεί στο Υφυπουργείο και η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας μου στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου είχα αναφερθεί ενδεικτικά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και εθνικών στρατηγικών που αναδείκνυαν τις προτεραιότητες που είχαμε θέσει για διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Συνεπώς, θα αποφύγω να επαναλάβω εαυτόν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να αναφερθώ σε 45 επιμέρους δράσεις.
Μια ανάλογη απόπειρα θα απαιτούσε σημαντικό χρόνο, για αυτό, ευθύς μετά το πέρας της τελετής θα δοθεί σχετικό συνοπτικό σημείωμα για αναλυτικότερη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να γίνει κτήμα στον καθένα το πόσο αποτελεσματική υπήρξε η πολιτική που χαράξαμε όσον αφορά την κοινωνική προστασία, την κοινωνική πρόνοια, τη μετατροπή γενικότερα του κράτους σε ένα κράτος που νοιάζεται για τους πολίτες του.

Τα καταγεγραμμένα δείγματα από την εφαρμογή των πολιτικών και δράσεων που προανέφερα, είναι αποκαλυπτικά της ουσιαστικής βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι για τούτο, με βάση και την πλούσια δράση, που νιώθω την ανάγκη με έμφαση να τονίσω την καταλυτική συμβολή της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου και των συνεργατών της, οι οποίοι, εργαζόμενοι με συνέπεια και επαγγελματισμό, πέτυχαν απόλυτα τους στόχους που είχαν τεθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης.

Φίλη κα Αιμιλιανίδου νοιώθω την ανάγκη και δημόσια να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, αλλά και να σας συγχαρώ για το πολυσήμαντο έργο που επιτελέσατε ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλούμε για ένα κράτος που πραγματικά νοιάζεται για τον πολίτη, επιδεικνύει ευαισθησία, επιλύει προβλήματα και παρέχει προστασία σε όσους το έχουν ανάγκη.

Δυναμική συνέχεια στη μέχρι στιγμής επιτευχθείσα πρόοδο, αναμένεται να δώσει η σύσταση και λειτουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του διορισμού της κας Ανθούση, ως πρώτης Υφυπουργού, λήφθηκε συνυπολογίζοντας πάντοτε ακαδημαϊκές σπουδές, τον επαγγελματισμό και τις εμπειρίες που αποκόμισε από την προηγούμενη πολύχρονη επαγγελματική της πορεία, ως επίσης βεβαίως το ήθος, η εργατικότητα και το ακέραιο του χαρακτήρα της.

Προσόντα, τα οποία εξυπηρετούν τα μέγιστα την αποτελεσματική επιτέλεση της υψηλής αποστολής που της ανατίθεται.

Αγαπητή μου κα Ανθούση, ενεργώντας πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνδράμουν την αποστολή σας, καθώς και σε πλήρη συνεργασία με την Υπουργό Εργασίας, αλλά και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, καλείσθε να ενισχύσετε το μέχρι σήμερα παραχθέν έργο που άπτεται των τομέων του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνετε.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι προς τούτο, θα εργαστείτε με πλήρη αφοσίωση, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Στόχος πάντοτε η υλοποίηση των τεθέντων προγραμματικών δηλώσεων τόσο του Προγράμματος Διακυβέρνησης όσο και του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», μέσω του οποίου προνοούνται επενδυτικές δράσεις πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη:

 Δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για τα παιδιά και οικιστικών δομών για παιδιά, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς, άτομα με αναπηρίες και άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.

 Ανάπτυξη κέντρων φροντίδας παιδιών σε Δήμους, και,

 Κατασκευή του ειδικού σχολείου Αποστόλου Λουκά και του σχολείου αποκατάστασης Ερυθρού Σταυρού.

Συγχαίροντας σας για το διορισμό σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε και είμαι βέβαιος ότι μαζί συλλογικά εργαζόμενα θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης».

Από την πλευρά της η κα Ανθούση είπε, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η πρόταση σας να αναλάβω καθήκοντα ως η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας είναι άκρως τιμητική και συνάμα κουβαλά μαζί της την τεράστια ευθύνη της υλοποίησης μιας σειράς πολιτικών που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας.

Η αναδιοργάνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η μετεξέλιξή του σε Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας εμπίπτει στη μεγάλη και πολυδιάστατη προσπάθεια της Πολιτείας να ενισχύσει τις υφιστάμενες πολιτικές για την ευημερία των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Πολιτική που αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης μέσω μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και δράσεων, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα περιοριστώ ενδεικτικά στην αναφορά εμβληματικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων όπως το ΓεΣΥ, που ως τεχνοκράτης είχα την τύχη να βρεθώ στην πρώτη γραμμή διεργασιών τα τελευταία έξι χρόνια για την υλοποίηση του, την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη νέα στεγαστική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας, την αναθεώρηση του οικογενειακού δίκαιου, αλλά και σωρεία μεταρρυθμιστικών νομοσχέδιών που εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της Δημοσίας Υπηρεσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, αισθάνομαι ιδιαίτερο χρέος απέναντι σε εσάς κ. Πρόεδρε, όσο και απέναντι στους πολίτες. Αφουγκραζόμενη τις αυξανόμενες πολυδιάστατες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, θα εργαστώ σκληρά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Είμαι πλήρως συνειδητοποιημένη ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι με πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, θα εργασθώ, ώστε όλες οι πράξεις και ενέργειες μου να αντανακλούν στις πολιτικές που έχετε θέσει.



Πυξίδα μου είναι η συνέχιση του τεράστιου έργου που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που στη βάση των οδηγιών σας, προχώρησε με τη μεταρρύθμιση δημιουργίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όπως έχετε ήδη αναφέρει, έχουν γίνει πολλά στη βάση των εξαγγελιών σας, αλλά υπάρχει και η αναγκαιότητα αντιμετώπισης και των νέων προκλήσεων που αναφύησαν, ιδιαίτερα λόγω της Πανδημίας. Σε αυτό το Πλαίσιο, έχετε καθορίσει τους στόχους για τους επόμενους 20 μήνες που είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος όσον αφορά θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και των επενδυτικών δράσεων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο».

Θα συνεχίσω τις προσπάθειες για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη δημιουργία περισσότερων δομών για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση και παροχή στήριξης από τις υπηρεσίες του κράτους, ώστε ο καθένας από εμάς να ζει με αξιοπρέπεια σε ένα Κράτος πραγματικής Κοινωνικής Πρόνοιας.
Καταληκτικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη σας, δίδοντας την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια των δικών σας προσδοκιών, αλλά και της κοινωνίας και να συνδράμω στην ανάπτυξη και λειτουργία των Υπηρεσιών του νεοσύστατου Υφυπουργείου με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σε αυτή την προσπάθεια και σε πνεύμα συναίνεσης θα εργαστώ ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Τμήματα, Υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Εξάλλου, η ευημερία της κοινωνίας αφορά όλους και στο χέρι μας είναι να βρούμε τον τρόπο να το πετύχουμε».

Το βιογραφικό της κ. Υφυπουργού:

Η Αναστασία Ανθούση γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1977. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Master of Public Sector Management» του Cyprus International Institute of Management.

Το 2001 διορίστηκε στη Δημόσια Υπηρεσία και το 2019 προήχθη σε Ανώτερη Λειτουργό Υπηρεσιών Υγείας. Έχει υπηρετήσει ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ως Συντονίστρια Γραφείου των Υπουργών Υγείας Δρα. Γιώργου Παμπορίδη και κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου. Είχε ουσιαστική συνεισφορά στη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, τόσο στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) όσο και στη διαδικασία αυτονόμησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Κρίσιμος ήταν ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας του Κορωνιού.

Η κα. Ανθούση, διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ και Πρόεδρος του Δ.Σ. Επαγγελματικού Κλάδου Φαρμακοποιών της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ για τρεις θητείες.

Η κα. Ανθούση έχει έντονη εθελοντική και φιλανθρωπική δράση. Υπηρέτησε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τμήματος Νέων του «Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού» και ως Πρόεδρος του Τμήματος Νέων Κερύνειας από το 2004 μέχρι το 2008. Τον Απρίλιο του 2001 πέτυχε να εκλεγεί στην Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή για την προώθηση των Αρχών του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα υπήρξε ενεργό στέλεχος στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Βαγόνι Αγάπης». Ως φαρμακοποιός συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές της Οργάνωσης για την «Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας» στην Τανζανία και στην Ουγκάντα.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X