ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Αναδρομή στην ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Από την παιδική του ηλικία, τα χόμπι του και το σχολείο που δημιούργησε στο Λονδίνο

Μαρία Σάββα

Το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου γνωστοποιήθηκε ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος ''έφυγε'' σε ηλικία 82 ετών μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο τέως βασιλιάς νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον Οκτώμβριο του 2021

Ο τέως βασιλιάς γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού, με γονείς τον πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδας, αδελφό και διάδοχο του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄, και την πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Από το 1949, ο διάδοχος Κωνσταντίνος φοίτησε στο Λύκειο Αναβρύτων στην Αθήνα - ένα σχολείο βασισμένο στις εκπαιδευτικές αρχές του καθηγητή Kurt Hahn και στο δημιούργημα του ίδιου του Hahn, το Salem School στη Γερμανία. 

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έλεγε ότι του άρεσε η συντροφικότητα του οικοτροφείου και η συναναστροφή με άλλα παιδιά - τα περισσότερα από τα οποία έχουν γίνει φίλοι δια βίου. Η τάξη του (τώρα τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καθηγητές και γιατροί) συναντιόταν για μια επανένωση κάθε χρόνο. Ήταν καλός σε αθλήματα όπως το χόκεϊ, το βόλεϊ, και το άλμα εις ύψος με τον ίδιο να έγινε το «Head Boy» του σχολείου. Έπαιξε σε σχολικές παραστάσεις και με τον ίδιο να ανέφερε στο παρελθόν ότι έπαιζε τον Μαρκ Άντονι στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Για τον βασιλιά Κωνσταντίνο όλα ξεκίνησαν αφού πέρασε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην εξορία στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946. Όταν ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο το 1947, ο Κωνσταντίνος έγινε διάδοχος. Και έτσι μετά το θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου 1964, κατέκτησε με την σειρά του τον τίτλο της βασιλείας.

Αργότερα το ίδιο έτος, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Anne-Marie, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας. Την είχε γνωρίσει για πρώτη φορά το 1959, όταν επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη σε ένα ταξίδι στη Σουηδία και τη Νορβηγία, ως διάδοχος του θρόνου. Έκανε πρόταση γάμου κατά τη διάρκεια διακοπών με ιστιοπλοϊκό στη Νορβηγία και παντρεύτηκαν στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1964.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αλεξία στην Αθήνα το 1963

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αλεξία τον Σεπτέμβριο του 2014

Το πρώτο τους παιδί, η πριγκίπισσα Αλεξία, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1965 σε ένα σπίτι που ονομάζεται «Mon Repos» στην Κέρκυρα (όπου γεννήθηκε και ο Δούκας του Εδιμβούργου το 1921). Ο διάδοχος Παύλος γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1967, ο Πρίγκιπας Νικόλαος την 1η Οκτωβρίου 1969, η πριγκίπισσα Θεοδώρα στις 9 Ιουνίου 1983 και ο πρίγκιπας Φίλιππος στις 26 Απριλίου 1986.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο διάδοχος της Ελλάδας Παύλος, η διάδοχη πριγκίπισσα Marie-Chantal, η πριγκίπισσα Αλεξία της Ελλάδας και της Δανίας, ο σύζυγός της Carlos Morales Quintana, η πριγκίπισσα Θεοδώρα της Ελλάδας και της Δανίας και ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας σε ένα ιδιωτικό δείπνο τον Σεπτέμβριο του 2014

Το 1980, μαζί με τη σύζυγό του και μέλη της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, ίδρυσε ένα ελληνικό σχολείο. Το Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου συνεχίζει με επιτυχία ως σχολείο με μαθητές ηλικίας τεσσάρων έως δεκαοκτώ ετών. Είναι το πρώτο σχολείο εδώ και 120 χρόνια που προσφέρει δίγλωσση ελληνοβρετανική εκπαίδευση στο Λονδίνο. Το βασιλικό ζεύγος εξακολουθούσε να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία του Κολλεγίου.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αλεξία και ο εγγονός του, πρίγκιπας Κωνσταντίνος Αλέξιος

Τελειώνοντας να αναφέρουμε επίσης ότι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ευσεβές μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του αρέσει η κλασική μουσική, η όπερα και το μπαλέτο, όπως και να περνά χρόνο με τα εγγόνια του και επισκέπτεται ξανά αγαπημένα μέρη στην Ελλάδα με την οικογένειά του.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS