ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Αφρικανικοί πιγκουίνοι: Θα εξαφανιστούν μέχρι το 2035 λόγω της κλιματικής κρίσης

Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά και θα συνεχίσει να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Μαρία Καραμάνου

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι οι αφρικανικοί πιγκουίνοι μπορεί να αφανιστούν μέχρι το 2035, εκτός αν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους. Ο πληθυσμός των αφρικανικών πιγκουίνων έχει υποστεί σοβαρή μείωση κατά τον τελευταίο αιώνα. Παλαιότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχαν πιθανώς εκατομμύρια από αυτά τα πουλιά. Σήμερα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά σε λιγότερα από 11.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια, με τον πληθυσμό τους να συνεχίζει να μειώνεται με επιθετικούς ρυθμούς.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης κατατάσσει τον πιγκουίνο ως είδος υπό απειλή. Αυτός βρίσκεται στην "κόκκινη λίστα" των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Κατά την πρόβλεψη των επιστημόνων, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, μέχρι το 2035, η ποσότητα των αναπαραγωγικών ζευγαριών δεν θα είναι αρκετή για να διατηρηθεί το είδος στην φύση.

Η έντονη υπεραλίευση και οι επιζήμιες περιβαλλοντικές αλλαγές στον Ινδικό Ωκεανό έχουν οδηγήσει σε απότομη μείωση των πληθυσμών ψαριών, όπως οι σαρδέλες και οι γαύροι, με αντίκτυπο στην διατροφή των πιγκουίνων. Πέραν αυτού, οι πιγκουίνοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές από ασθένειες, έντονες καταιγίδες, πλημμύρες και τη ρύπανση του περιβάλλοντός τους.

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι έχουν εγκατασταθεί κυρίως σε νησιά ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποικία που δημιούργησαν το 1985 στην παραλία Boulders Beach, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Το ιδιαίτερο είναι ότι συχνά εκτροχιάζονται από τα παράκτια περιβάλλοντα και εισέρχονται στην πόλη, όπου αναζητούν τροφή στους κήπους, κρύβονται κάτω από οχήματα και πλανιούνται στους δρόμους. Παρά τις απειλές που επικρατούν για την επιβίωση των πιγκουίνων, υπάρχει ενθάρρυνση για τη διάσωσή τους.

"Εάν αλιεία, κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, εταιρείες πετρελαίου και ναυτιλίας, επιστήμονες, οικολόγοι, διεθνείς εταίροι και το ευρύ κοινό συνεργαστούν, υπάρχει δυνατότητα να αναστρέψουμε τη μείωση του αριθμού των αφρικανικών πιγκουίνων κάθε χρόνο", ανέφερε η δρ. Judy Mann, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Two Oceans Aquarium Foundation, που ειδικεύεται σε στρατηγικά έργα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS