ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

20 πράγματα που θα θυμόμαστε από το 2022

Μερικές αλήθεις και highlights που δύσκολα θα ξεχάσουμε.

Δέσποινα Άσπρου

To 2022 ήταν μια χρονιά που οι περισσότεροι την περιμέναμε πιο "ανάλαφρη", σε μια προσπάθεια να επανέλθουμε στην προ covid καθημερινότητά μας και να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας. Τα πράγματα ωστόσο κάθε άλλο παρά έτσι ήταν, αφού ήρθαμε αντιμέτωποι με αρκετές εξελίξεις και συνάμα, "μεσαιωνικές" αντιλήψεις. Xαρακτηριστικά παραδείγματα ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και έσπειρε τον θάνατο, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών, ενώ μέσα στην χρονιά αντιληφθήκαμε πως παρά τον "εκμοντερνισμό" της κοινωνίας, δεν έχουν όλες οι γυναίκες το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν και να φοράνε ό,τι επιθυμούν. Την ίδια στιγμή, είδαμε και αρκετές αλλαγές στον κόσμο, όπως την αλλαγή του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας και την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk. Γίναμε ακόμη μάρτυρες βανδαλισμών έργων τέχνης, ενώ παρακολουθήσαμε επίσης τον Messi να σηκώνει το τρόπαιο της ζωής του στο πιο διεφθαρμένο - κατά πολλούς - Μουντιάλ της ζωής μας. Φυσικά, για να λέμε την αλήθεια, υπήρξαν και αρκετές όμορφες στιγμές, με γάμους και γεννήσεις. Ας δούμε τα 22 πράγματα που σημάδεψαν το 2022.

1.Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων, καθώς και οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι θάνατοι που έχει προκαλέσει έως τώρα ο πόλεμος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημεριννής Ελλάδαςο, έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο που στην Ευρώπη έχει να καταγραφεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, υπάρχουν αναφορές ότι 6.114 πολίτες σκοτώθηκαν και 9.132 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στις 3 Οκτωβρίου. Η Ουκρανία, ωστόσο, δεν έχει δηλώσει πόσοι από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 5.937 Ρώσοι στρατιώτες. Από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα, το ένα τρίτο των Ουκρανών έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή κρίση εκτοπισμού ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, υπάρχουν πάνω από 7,8 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη, με τους μεγαλύτερους αριθμούς στην Πολωνία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας αυτής. Και ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο ανθρώπινος πόνος τεράσιος, η εισβολή και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν οδηγήσει επίσης σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, του σίτου, των μετάλλων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας την επισιτιστική κρίση και το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία.

2. Ιράν:Με το να μην φορέσει "σωστά" τη μαντίλα της η Μάχσα Αμινί  δεν σκόπευε να γίνει "σύμβολο", ούτε μάλλον είχε σκοπο να πυροδοτήσει μια επανάσταση με εκατοντάδες θύματα και συλλήψεις. Κι όμως, ο θανάτός της προκάλεσε λαϊκή οργή σε όλο τον κόσμο και μάς έκανε να κατανοήσουμε πως η ζωή δεν είναι δίκαιη για όλους. Η «επανάσταση των γυναικών» ωστόσο σαρώνει τη χώρα, με το διαδίκτυο να παίζει καταλυτικό ρόλο. 

3.Θάνατος Ελισάβετ - αλλαγή βασιλιά: Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ μπορεί να ήταν σχετικά αναμενόμενος και την ίδια στιγμή να έχει πυροδοτήσει αρκετές συζητήσεις, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς. Να θυμίσουμε ότι η βασίλισσα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και μετά από 70 χρόνια στον θρόνο. Ο θάνατος της βύθισε στη θλίψη ολόκληρη την βασιλική οικογένεια, η οποία ήταν στο πλευρό της μέχρι και την τελευταία στιγμή στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία. Μετά τον θάνατό της, τον τίτλο του βασιλιά της Βρετανίας έχει πάρει ο Κάρολος Γ', ο οποίος αποχαιρέτησε την αγαπημένη του μητέρα με τα εξης λόγια: Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτής Μεγαλειότης της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολυαγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία η Βασίλισσα ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένη.

4. Ρούλα Πισπιρίγκου: Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύπλοκα και συνάμα αποτρόπαια εγκλήματα στην Ελλάδα που συγκλονίζουν το ευρύ κοινό και διχάζουν για άλλη μια φορά την κοινή γνώμη. Η υπόθεση της σοκάρει μέχρι και σήμερα ενώ αναμμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της δίκης. Να θυμίσουμε ότι παραμένει προφυλακισμένη και κατηγορείται για τους θανάτους των τριών μικρών κοριτσιών της.

5.Εύα Καϊλή: Τις τελευταίες ημέρες το όνομα της Εύας Καϊλή πρωταγωνιστεί στα ΜΜΕ όλου του κόσμου, αφού οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο και στο οποίο η ίδια εμπλέκεται, είναι καταιγιστικές. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή βρίσκεται αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες και βάση των βελγικών ΜΜΕ, είναι ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ.

6.Μουντιάλ στο Κατάρ: Είτε δηλώνεις φαν του ποδοσφαίρου, είτε όχι, αποκλείται να μην έχεις ακούσει ότι το φετινό μουντιάλ ήταν το πιο αμφιλεγόμενο όλων των εποχών. Σκάνδαλα, δωροδοκίες και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων ήταν μονάχα μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Το μεγάλο τρόποιο κατέκτησε ως γνωστό ο Messi και πέρα από το όνειρό του που έκανε πραγματικότητα, πιστοποίησε το GOAT στάτους του.

7.Το Ντοκιμαντέρ των Sussexes: Ο πρίγκιπας Harry και η σύζυγος του Meghan Markle λάνσαραν ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix και για πρώτη φορά μάς έδειξαν την οικία τους στην Αμερική και σπάνιες φωτογραφίες και στιγμιότυπα με τα δύο τους παιδιά. Κατά την διάρκεια της σειράς, μεταξύ άλλων, παρακολουθούμε το ζευγάρι να "ρίχνει τα βέλη" του στην Βρετανική βασιλική οικογένεια και για άλλη μια φορά, να γίνεται επίκεντρο των συζητήσεων όλου του κόσμου.

8. Όσκαρς 2022: Από την λίστα των όσων θα θυμόμαστε από την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας δεν θα μπορούσε να λείπει το χαστούκι Will Smith στον Chris Rock ζωντανά στον τηλεοπτικό αέρα των Όσκαρς. Αναλυτικότερα, από το 1929 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Όσκαρ τραβούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν με τις ερμηνείες τους καθώς και για τις ταινίες που κατάφεραν κι «έκλεψαν» τις εντυπώσεις μέσα στη χρονιά. Με μια εξαίρεση των δύο τελευταίων χρόνων λόγω της πανδημίας, τα 94α βραβεία Όσκαρ που διεξήχθησαν στις 27 Μαρτίου, προσέλκυσαν το γενικό ενδιαφέρον και έδωσαν σε διάφορους καλλιτέχνες τη λάμψη και την αναγνώριση που τους αρμόζει. Κατά την διάρκειά τους και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν ο Will Smith παραλάβει το βραβείο του, χαστούκισε στον κωμικό Chris Rock ο οποίος αστειεύτηκε για το ξυρισμένο κεφάλι της γυναίκας του Will Smith, Jada Pinkett Smith, η οποία σημειωτέον πάσχει από αλωπεκία. Στην θέα του σκηνικού, άπαντες "πάγωσαν", ενώ ο Chris Rock έμεινε ψύχραιμος. Λίγο αργότερα, ο Will Smith απολογήθηκε - με δάκρυα στα μάτια- για την πράξη του. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία του αμερικανικού κινηματογράφου... Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα».

9.Bruce Willis: Ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Bruce Willis αποσύρθηκε από την υποκρητική στην ηλικία των 67 ετών καθώς διαγνώστηκε με αφασία, μία νόσο που πλήττει την ομιλία, την ικανότητα γραφής, κατανόησης της γλώσσας και άλλες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο προκάλεσε έντονη θλίψη ανά το παγκόσμιο.

10.Rihanna: Η αγαπημένη τραγουδίστρια Rihanna έφερε στο κόσμο το πρώτο της παιδάκι, καρπό της αγάπη τους με τον σύντροφο της A$AP Rocky. Η ίδια, με τις ιδιαίτερα σέξι και γεμάτες αυτοπεποίθηση εμφανίσεις της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της κατάφερε να στείλει τα δικά της μηνύματα και να εμπνεύστει στυλιστικά τις εγκυμονούσες όλου του πλανήτη που επιθυμούν η εγκυμοσύνη τους να μην γίνει εμπόδιο στην θηλυκότητά τους. 

11.Celine Dion: H Celine Dion, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με μια σπάνια νευρολογική ασθένεια το Stiff Person Syndrome (SPS) η οποία προσβάλει ένα άτομο στο εκατομμύριο. Αναλυτικότερα, το σύνδρομο αυτό είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή ασαφούς αιτίας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ακαμψία και δυσκαμψία. Τα άτομα που νοσούν ταλαιπωρούνται με χρόνιους πόνους, σπασμούς, μειωμένη κινητικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη στάση του σώματος. Τα συμπτώματα του stiff person syndrome μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες έως μερικά χρόνια για να αναπτυχθούν.Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί η ακριβή αιτία του συνδρόμου. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή δηλαδή μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.

12.Christiano Ronaldo & Georgina Rodriguez: Το ζευγάρι αποκάλυψε ότι ο νεογέννητος γιος τους, που ονομάστηκε Angel, πέθανε κατά τη γέννα στις 18 Απριλίου, αλλά η δίδυμη αδερφή του Bella επέζησε. Το γεγονός ανατρίχιασε τους πάντες.

13.Jeniffer Lopez & Ben Affleck: Από τα σημαντικότερα γεγονότα της διεθνής showbiz είναι ο γάμος της Jennifer Lopez με τον αγαπημένο της Ben Affleck, με την δεύτερη τελετή γάμου να έχει κλέψει την παράσταση και να έκανε τους πάντες να μιλάνε γι' αυτήν.

14.Shakira -  Gerard Piqué: Toν περασμένο Ιούνιο η Shakira και ο Gerard Piqué επιβεβαίωσαν τον χωρισμό τους μέσα από μια σύντομη κοινή τους δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο επικοινωνίας της τραγουδίστριας.«Λυπούμαστε που επιβεβαιώνουμε ότι χωρίζουμε. Για την ευημερία των παιδιών μας, που είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, ζητάμε σεβασμό στην ιδιωτική μας ζωή. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας», ανέφεραν συγκεκριμένα για τον χωρισμό τους. Αιτία, οι απιστίες του Piqué.

15.Elon Musk: Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Elon Musk ο οποίος αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, ξεκίνησε μια δημοσκόπηση μέσω της πλατφόρμας την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ρωτώντας αν πρέπει να παραμείνει στο στην θέση του CEO της εταιρίας, λέγοντας: «Θα τηρήσω τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης». Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία έκλεισε το πρωί της Δευτέρας, το 57,5 τοις εκατό των 17,5 εκατομμυρίων χρηστών που απάντησαν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Musk. Σήμερα, ο ίδιος φέρεται να αναζητεί τον αντικαταστάτη του.

 16.Η δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard: Well, ο χωρισμός των Johnny Depp και Amber Heard μοιάζει βγαλμένος από ταινία - ίσως και θρίλερ, αφού όχι απλώς μάθαμε όλες τις εξελίξεις, αλλά την παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό τηλεοπτικά. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις κατηγορίες της Amber Heard, ο πρώην σύζυγός της την κακοποιούσε επανειλημμένα, ωστόσο στο τέλος της δίκης ο αγαπημένος του κοινού «Jack Sparrow» δικαιώθηκε και προχώρησε σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

17.H αποκαθήλωση του Kanye West: Αυτή την περίοδο για τον Kanye West έχουμε ακούσει τα πάντα. Από τις αποκαλύψεις περί προβληματικής συμπεριφοράς και παροξυσμού και τις σπόντες της πρώην συζύγου του σχετικά με τον χαρακτήρα του, μέχρι τα ρατσιστικά σχόλια σχετικά με το κίνημα Black Lives Matter και τους Εβραίους και τη δημόσια δήλωσή του πως του αρέσει ο Χίτλερ, ο Kanye West, ή αλλιώς Ye, έχει πέσει από τα μάτια όλων μας.

18.Η καμπάνια του Balenciaga: Σε πρόσφατη καμπάνια του οίκου είδαμε παιδιά να ποζάρουν κρατώντας λούτρινα αρκουδάκια με αξεσουάρ του οίκου, τα οποία όμως παραπέμπουν σε BDSM και όπως ήταν φυσικό, το γεγονός προκάλεσε τεράστιο σάλο, με αποτέλεσμα να πάρουν θέση διάφορες προσωπικότητες της showbiz, όπως η Kim Kardashian, ενώ ο οίκος έχει απολογηθεί πάνω από μια φορά.

19. Selena Gomez - Hailey Bieber: Μπορεί να πιστεύαμε πως οι δύο γυναίκες διατηρούσαν εχθρικές σχέσης λόγω του Bieber, ωστόσο προς έκπληξή μας το μοντέλο και η ηθοποιός στο δεύτερο ετήσιο Gala του Μουσείου της Ακαδημίας στο Los Angeles τον Οκτώβριο απαθανατίστηκαν να περνούν χρόνο μαζί. Στις φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Tyrell Hampton, οι δύο star χαμογελούν καθώς πλησιάζουν στην εκδήλωση, ενώ σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι αγκαλιάζονται. Η συνάντησή τους χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως "συνάντηση κορυφής".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ty (@tyrellhampton)

20.Irene Cara: Στα εξήντα πέντε της χρόνια έφυγε από την ζωή η βραβευμένη με Όσκαρ τραγουδίστρια Irene Cara, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, είχε ερμηνεύσει τους τίτλους της ταινίας Flashdance αλλά και είχε συμμετάσχει στο Fame.Η Cara έγινε ευρύτερα γνωστή για το τραγούδι και τη σύνθεση της μελωδίας της ταινίας Flashdance του 1983, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα την είδαμε και στο μιούζικαλ Fame.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση