ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: ριγέ πουκάμισο, καμπάνα jean παντελόνι και άρβυλα
 

10 αποδεδειγμένοι τρόποι για βελτιωμένη διάθεση

Η διάθεσή μας εξαρτάται πολλές φορές από διάφορους παράγοντες. Υπάρχουν όμως τρόποι για να την μπουστάρουμε και να την ελέγχουμε περισσότερο

Γιώργος Γκαρακλίδης

Στη σύγχρονη ζωή πολλά είναι τα σκαμπανευάσματα που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή μας ξεκινώντας από τη βιολογία του ανθρώπου (ορμόνες) μέχρι τον τρόπο σκέψης, την καθημερινότητα, τις συνθήκες στις οποίες μπορεί να ζει καθώς και την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. 

Κάποιοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως πιο χαλαροί ενώ άλλοι είναι περισσότερο αγχώδεις κι αυτό πολλές φορές συνάδει με την ψυχολογία που «κουβαλάμε» και με τον τρόπο που διαμορφώνουμε τη σκέψη μας. Υπάρχουν όμως κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για να έχουμε κατά νου όταν βλέπουμε πως κάτι δεν πάει καλά με τη διάθεσή μας και πως χρειαζόμαστε κάτι που θα μας κάνει να ξεχαστούμε και να τονώσουμε το mood. Άλλωστε τις πλείστες φορές όλα είναι θέμα χημείας. Και όταν αναφέρουμε τη χημεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον εννοούμε τη χημεία του εγκεφάλου και την αύξηση της ορμόνης της χαράς ή πιο επιστημονικά της σεροτονίνης

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας. 

Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκατε αποκλειστικά με τον εαυτό σας και τη φροντίδα του. Πότε περάσατε μια ώρα χαλαρού ντους, με λίγες φράουλες και σαντιγί, χαλαρά στο σπίτι, παρέα με το αγαπημένο σας βιβλίο ή ταινία, κάνατε διαλογισμό για να χαλαρώσετε, αφήσατε τις σκοτούρες στην άκρη και όλα τα σχετικά; πραγματικά έχετε σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας; φανταστείτε μια γλάστρα που μένει απότιστη μία, δύο, δέκα μέρες. Είναι φυσικό επόμενο να μαραίνεται σιγά σιγά. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να μαραθεί. Φροντίστε τον εαυτό σας ΠΡΩΤΑ και μετά τους άλλους και μη σας ακουστεί εγωκεντρικό ή εγωπαθές. Είναι η φυσική εξέλιξη.

2. Εκτεθείτε στον ΄ήλιο. 

Ο ήλιος έχει πολλά καλά αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που κάτι γνωρίζανε καλύτερα, παν μέτρον άριστον. Εκτεθείτε μεν στον ήλιο για να λάβετε βιταμίνη D, για να παράξει ο οργανισμός μονοξείδιο του αζώτου που διατηρεί σε φόρμα τις αρτηρίες και ενισχύεται και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την καλύτερη ψυχολογική διάθεση που ενισχύεται κι αυτή. Βέβαια επαναλαμβάνουμε. Παν μέτρον άριστον. Εκτιθόμαστε στον ήλιο αλλά με μέτρο.

3. Να κοιμάστε σωστά. 

Ο σωστός ύπνος είναι το Α και το Ω της καθημερινότητάς μας είτε αυτή είναι γεμάτη είτε δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό. Είναι εξαιρετικά σημαντινό να το έχουμε στο μυαλό μας πως ο ύπνος θρέφει το σώμα και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αδράξουμε τη μέρα κι αυτό το λέμε και για όσους θεωρούν πως δεν γίνεται τίποτα παραγωγικό με τον ΄ύπνο. Σκεφτείτε πως το σώμα είναι μια μηχανή. Χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση και φροντίδα η μηχανή θα κλατάρει. Κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στη ψυχολογία μας και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με αυτή. Κοιμηθείτε σωστά και κάντε το σύστημα, μια ιεροτελεστία αν προτιμάτε. Η διάθεσή σας θα είναι σαφώς πολύ καλύτερη, αποδεδειγμένα.

4. Να κάνετε περισσότερο αυτό που αγαπάτε. 

Για κάποιους είναι η επίσκεψη στο γυμναστήριο ενώ για κάποιους άλλους η βόλτα με το σκυλάκι. Για κάποιους άλλους είναι η τηλεόραση, μια ταινία και λίγα τυρογαριδάκια ενώ για ορισμένους ένα βιβλίο, μια εκδρομή, βόλτα με φίλους, ψώνια με την οικογένεια, παιχνίδι με τα παιδιά, το ατένισμα στο ταβάνι... Οτιδήποτε σας κάνει χαρούμενους, αγκαλιάστε το και κάντε το δικό σας. Αυτό και μόνο θα κάνει τις ώρες να περάσουν πιο γρήγορα χωρίς να το συνειδητοποιήσετε και βέβαια θα σας κάνει να αισθανθείτε ελεύθεροι και ευδιάθετοι γιατί πράγματι επιδίδεστε σε αυτό που πραγματικά σας αρέσει.

5. Αθληθείτε. 

Μια αναφορά έχουμε ήδη κάνει για την άθληση γενικότερα αλλά εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο από μόνο του απελευθερώνει σεροτονίνη και άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συμβάλλουν αυτόματα στη βελτίωσης της διάθεσης. Πιο συγκεκριμένα, η άθληση θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο υγιείς, με τη διάθεση τονωμένη, το σώμα πιο εύκαμπτο και σφριγηλό και τον εαυτό σας πιο χαρούμενο. Τα οφέλη της άθλησης είναι διαχρονικά και τα γνωρίζουμε αιώνες τώρα. Η πράξη και η εφαρμογή είναι το θέμα. Πα΄ρτε το απόφαση πως η άθληση δεν είναι απλώς ένα μέσο για φιγούρες στην παραλία αλλά ένας τρόπος ζωής που θα πρέπει να ενστερνιζόμαστε από πολύ μικρή ηλικία.

6. Βρεθείτε με ανθρώπους που αγαπάτε. 

Δεν χωράει αμφιβολία πως το να βρεθείτε με άτομα που πραγματικά αγαπάτε και σας αγαπούν είνα ένα από τα καλύτερα τονωτικά για βελτιωμένη διάθεση και για εποικοδομητικό χρόνο. Είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς όπως κι εσείς γι' αυτούς χωρίς καμία αμφιβολία και με τους οποίους νιώθετε άνεση και ασφάλεια να είστε πράγματι ο εαυτός σας και είμαστε σίγουροι πως περνάνε διάφορα πρόσωπα ως θαμπές εικόνες από το μυαλό σας αυτή τη στιγμή που διαβάζετε τις γραμμές. Απογειώστε τη διάθεσή σας με το να είστε σ' ΄ένα περιβάλλον που πραγματικα επιθυμείτε.

7. Παίξτε με το κατοικίδιό σας. 

Τετράποδα, τριχωτά, με μεγάλα αυτιά, άσπρα, μαύρα, χνουδωτά, πολύχρωμα, με φτερά, ράμφος όλα ευπρόσδεκτα να ονομαστούν τα κατοικίδιά σας με τα οποία μοιράζεστε ικανό χρόνο της ημέρας και τα οποία κατά κάποιον τρόπο εξαρτώνται από εσάς και σας αγαπούν ανιδιοτελώς. Είναι δυνατόν αυτά τα πλασματάκια να μην τα νοιάζεστε και να μην σας φτιάχνουν τη διάθεση με τις σκανδαλιές στις οποίες ενδεχομένως να επιδίδονται συχνά πυκνά; Αγαπήστε τόσο τα ίδια όσο και τον χρόνο σας μαζί τους. Χαϊδέψτε τα, τρέξτε από πίσω τους, πετάξτε τους τα παιχνίδια και αρχίστε αγώνα δρόμου μέσα στο σπίτι (με τη δική σας πάντα ευθύνη) και γενικότερα ξεχάστε το βάζο και τον καναπέ παραδίπλα. Νιώστε παιδιά και τονωθείτε. Εκείνα τα ίδια τα πλασματάκια που φιλοξενείτε είμαστε σίγουροι πως θα το εκτιμήσουν δεόντως. Αν πάλι δεν έχετε κατοικίδιο δεν σημαίνει πως αποκλείεστε. Το θέμα είναι ότι αν έχετε, «εκμεταλλευτείτε» το και προς όφελός σας.

8. Περπατήστε περισσότερο είτε μόνοι είτε με καλή παρέα. 

Εδώ δεν μιλάμε για άθληση απαραίτητα αλλά για περπάτημα που ουσιαστικά είναι για να ξεχαστεί το μυαλό από τις σκοτούρες της ημέρας και από όλα όσα ενδεχομένως να σας αποσπούν την προσοχή καθημερινά. Συνδυάστε αυτή τη συμβουλή με την αμέσως προηγούμενη και πάρτε ως συνοδοιπόρους τα ζωάκια που φιλοξενείτε ή τους φίλους σας και πηγαίνετε όλοι μαζί για ένα σύντομο περπάτημα στη γειτονιά και δώστε προσοχή τριγύρω. Δείτε πώς η φύση απαντάει για όσα απορείτε. Δείτε πόσο εφήμερα μπορεί να είναι όλα και μην τα παίρνετε όλα σοβαρά. Φιλοσοφείστε καθώς περπατάτε και τόσο η διάθεση όσο και η οπτική σας για τη ζωή θα «χτίζονται» μέρα με τη μέρα και μαζί και ο τρόπος σκέψης σας.

9. Βελτιώστε τη διατροφή σας. 

Εξίσου σημαντικό βήμα για εσάς και για όσους αγαπάτε και νοιάζεστε. Τρέχετε που τρέχετε καθημερινώς να τα προλάβετε όλα, αφιερώστε τουλάχιστον μερικά λεπτά από τον χρόνο σας για να τρώτε σωστά ή έστω όσο πιο σωστά γίνεται. Από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μέχρι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό, πολύ νερό και βέβαια κάτι για να «σπάσει» η γεύση.  Σε αυτά προστίθενται και οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Μειώστε τα σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μην επιβαρύνετε τον οργανισμό με ουσίες που δεν έχουν καμία «ουσία»... Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως με μια ισορροπημένη διατροφή που να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας είστε πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε ευεξία και άρα σε μια καλύτερη, γεμάτη ενέργεια, διάθεση.

10. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας, την πραγματικότητα και δουλέψτε για τη βελτίωσή σας. 

Κανείς δεν είπε πως η αποδοχή των καταστάσεων και της πραγματικότητας ισοδυναμεί με επανάπαυση και άρα στασιμότητα. Απλώς χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές και να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα που μας περικλείει για να δούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι κι αν όχι τότε δουλεύουμε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ πάντα, για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό που θα μας φέρει την ικανοποίηση που αποζητάμε. Θέτοντας ένα παράδειγμα, βλέπουμε πως βρισκόμαστε σε ένα τέλμα στη ζωή. Το αποδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε την κατάσταση χωρίς να κάνουμε κύκλους και χωρίς δικαιολογίες.

Για να προχωρήσουμε φτιάχνουμε ένα πλάνο. Θα κάνω αυτό, θα πράξω εκείνο, θα προχωρήσω με τον χ ή ψ τρόπο και θα δούμε. Από εκεί και πέρα η μετέπειτα πορεία καθορίζεται από τις επιλογές και βέβαια από εξωγενείς παράγοντες. Προχωράμε όμως και δεν μένουμε στάσιμοι σε μια πραγματικότητα που μάλλον δεν μας ευχαριστεί. Η θετικότητα και η χαρούμενη διάθεση θα ακολουθήσει.  

Και επαναλαμβάνουμε για να μη ξεχνιόμαστε. Μην τα παίρνουμε όλα τόσο σημαντικά γιατί δεν είναι...Φιλοσοφείστε το και μόνοι σας. Η ζωή είναι στιγμές ευτυχίας που τις δικαιούμαστε όλοι. Αυτό κρατείστε!

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση