ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ποια είναι τελικά η Marie Kondo;

Μία Γιαπωνέζα organizing consultant μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας και μας έκανε να θέλουμε να συγυρίσουμε το σπίτι, να πετάξουμε ό,τι δεν μας προκαλεί χαρά και να βελτιώσουμε την αύρα και την ενέργεια του χώρου μας. Είναι η Marie Kondo και αν αυτά δεν σου φαίνονται τίποτα σπουδαίο, πρέπει να δεις την εκπομπή «Tidying Up» στο Netflix.

Ποια είναι, αλήθεια;
Η οργάνωση την έλκυε από πάντα σε σημείο που, στο δημοτικό, όταν οι συμμαθητές της έπαιζαν στην αυλή εκείνη έμενε στην τάξη για να συγυρίσει τις βιβλιοθήκες. Όποτε είχαν εκλογές στην τάξη, ήλπιζε να ψηφίζεται «υπεύθυνη βιβλιοθήκης» για να την κρατά οργανωμένη. «Ήμουν εθισμένη με το τι μπορούσα να πετάξω. Μια μέρα έπαθα νευρικό κλονισμό και λιποθύμησα. Όταν συνήλθα μια φωνούλα μου έλεγε να δω τα πράγματα πιο προσεκτικά. Αντιλήφθηκα το λάθος μου: έψαχνα μόνο πράγματα να πετάξω ενώ αυτό που έπρεπε να κάνω είναι να βρω αυτά που θέλω να κρατήσω. Να βρω αυτά που με κάνουν χαρούμενη. Αυτή είναι η δουλειά του συγυρίσματος» είχε πει σε συνέντευξή της το 2014. Ίδρυσε την επιχείρησή της όταν ήταν δεκαεννιά ετών και σπούδαζε Κοινωνιολογία στο Tokyo Woman’s Christian University. Η δημοσιότητα της εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 2011 μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στο Τόκιο. Η Kondo και ο εκδότης της καλούσαν τον κόσμο να επανεξετάσει τι θεωρεί πραγματικά σημαντικό.

Η μέθοδος KonMari
Η αλήθεια είναι πως χρησιμοποιεί περίεργους, για εμάς, τρόπους τακτοποίησης. Η μέθοδος KonMari προϋποθέτει πως θα βγάλεις όλα τα υπάρχοντά σου έξω από τα ερμάρια ανά κατηγορία, και μετά να κρατάς μόνο όσα σου προκαλούν χαρά (spark joy, όπως είναι το catchphrase, ή tokimeku στα ιαπωνικά). Η μέθοδός της, λέει η ίδια, είναι επηρεασμένη από τη θρησκεία Shinto. Το να καθαρίζεις και να τακτοποιείς το σπίτι σου είναι πνευματική εξάσκηση του Σιντοϊσμού, που αφορά στην ενέργεια του κάθε αντικειμένου και τον σωστό τρόπο ζωής. Σκοπός είναι να εκτιμάς αυτά που έχεις, να αντιμετωπίζεις τα αντικείμενα σαν πολύτιμα και όχι σαν αναλώσιμα, ανεξαρτήτως της πραγματικής χρηματικής αξίας τους. Παρότι η μέθοδοί της δέχτηκαν ποικίλες κριτικές από τον κόσμο και από άλλους organizing consultants, η Kondo θέλει να αρχίσουμε να βλέπουμε το σπίτι μας σαν κάτι παραπάνω από έναν χώρο στέγασης.

Δημοσιότητα
Έχει πραγματοποιήσει διάφορες ομιλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις κι έχει κυκλοφορήσει μια σειρά βίντεο διδάσκοντας τον δικό της τρόπο διπλώματος. Αυτός ο τρόπος είναι μια μικρή διαδικασία πριν τα τοποθετήσεις στητά, έτσι ώστε όλα τα ρούχα να φαίνονται στο συρτάρι και, συνεπώς, να είναι πιο εύκολη η επιλογή σου. Το 2015 το όνομά της ήταν στη λίστα του περιοδικού TIME με τους εκατό πιο επιδραστικούς ανθρώπους κι έχει κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου πλέον «The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing» με το οποίο κάνει ακριβώς αυτό: καθοδηγεί τους αναγνώστες στο πώς να τακτοποιήσουν τον χώρο τους.


H μέθοδος διπλώματος της Marie Kondo

Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε πάνω από 30 χώρες κι έγινε best seller σε Ιαπωνία, Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Στο νούμερο ένα των best sellers της Νέας Υόρκης δε, επέστρεψε αμέσως μετά την κυκλοφορία της εκπομπής στο Netflix. Το βιβλίο, εκτός των άλλων γλωσσών, έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τίτλο «Σπίτι σε Τάξη, Ζωή σε Τάξη».

Tidying Up
Στην εκπομπή «Tidying Up with Marie Kondo», η 34χρονη organizer consultant επισκέπτεται σπίτια και βοηθά τους ιδιοκτήτες να βάλουν σε τάξη τα συρτάρια και τις ντουλάπες στα υπνοδωμάτια, στην κουζίνα, στο γκαράζ, χρησιμοποιώντας τις δικές της μεθόδους και υποδεικνύοντας στους ιδιοκτήτες που την κάλεσαν πώς να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, διαμορφώνοντας τον τρόπο που διαχειρίζονται τα υπάρχοντά τους. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει η ενέργεια του σπιτιού και η δική σου αντιμετώπιση προς τον χώρο και όσα περιλαμβάνει αυτός. Για την προώθηση της εκπομπής, η Kondo εμφανίστηκε σε εκπομπές όπως της Ellen DeGeneres και του Jimmy Kimmel, όχι για συνέντευξη, αλλά για να κάνει ακριβώς αυτό που κάνει και στην εκπομπή της. Η επίδραση του σόου ήταν τόσο μεγάλη που τα ξένα Μέσα κατέγραψαν τεράστια αύξηση στις δωρεές ρούχων και αντικειμένων στα καταστήματα διάφορων περιοχών της Αμερικής. Σε τέτοιο σημείο που τα thrift stores στο Σαν Φρανσίσκο σταμάτησαν να δέχονται άλλες δωρεές. Η Marie Kondo (και για να είμαστε ειλικρινείς, και η μεταφράστριά της, Marie Iida) έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας για να κάνει καλύτερο τον τρόπο που ζούμε. Πετάμε ό,τι δεν μας γεμίζει χαρά κι αυτό ακούγεται ξαφνικά πολύ λογικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
spark joy  |  tidying up  |  netflix  |  marie kondo  | 

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση