ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: ριγέ πουκάμισο, καμπάνα jean παντελόνι και άρβυλα
 

Ποια είναι η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο της ρόλο, πως κληρονόμησε τις πολιτικές ευθύνες του συζύγου της και γιατί αντιπροσωπεύει τη φωνή της «αντίστασης» στη Ρωσία.

Μαρία Καραμάνου

Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ημερών, λόγω της μυστηριώδους φύσης του θανάτου του. Σύμφωνα με ανακοίνωση των σωφρονιστικών αρχών, «Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση».

 

H Γιούλια Ναβάλναγια

Παρότι ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν είχε πρόσβαση στα social media, συνέχιζε να κάνει αναρτήσεις με τη βοήθεια των δικηγόρων του, παρέχοντάς τους τα κείμενα που ήθελε να ανεβάσει. Η πιο πρόσφατη ανάρτηση έγινε στο Instagram δύο μέρες πριν το θάνατό του και ήταν αφιερωμένη στη σύζυγό του, Γιούλια, στην οποία ευχόταν χρόνια πολλά για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι

Ποια είναι όμως πραγματικά η Γιούλια Ναβάλνι;

Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, πάντα διατήρησε χαμηλούς τόνους και προσπάθησε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, μετά το θάνατο του συζύγου της, έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική προσωπικότητα για την αντιπολίτευση στη Ρωσία.

Η Γιούλια κατηγόρησε ευθέως τον Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της, λέγοντας ότι δηλητηριάστηκε με το νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok. Η παθιασμένη έκκλησή της για δικαιοσύνη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την έχει αναδείξει ως σημαντική πολιτική φιγούρα, παρόλο που πάντα επιμένει ότι ο κύριος ρόλος της είναι αυτός της συζύγου και της μητέρας.

Η Γιούλια και ο σύζυγος της Αλεξέι Ναβάλνι

Γεννημένη στη Μόσχα το 1976, είναι κόρη του έγκριτου επιστήμονα Μόρις Αμπρόσιμοβ. Έχοντας πτυχίο στις οικονομικές επιστήμες, εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της, όταν ο Αλεξέι έγινε γνωστός ως πολιτικός της αντιπολίτευσης. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί κατά τη διάρκεια διακοπών στην Τουρκία το 1998 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Η Γιούλια Ναβάλναγια στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρότι η Γιούλια φρόντιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι το 2020, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντιπολίτευση της Ρωσίας. Αν και πάντα έκανε λίγες δημόσιες εμφανίσεις ή ομιλίες, όταν ο Αλεξέι αρρώστησε, έγραψε απευθείας στον Πούτιν, ζητώντας του να αφεθεί ελεύθερος ο σύζυγός της για θεραπεία στη Γερμανία. Ο Αλεξέι κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Γερμανία.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ, αποθέωσε τη Ναβάλναγια ως μια γυναίκα με αρχές και την αποκάλεσε μάλιστα «ατρόμητη». Παρόλα αυτά, η Γιούλια δήλωσε πρόσφατα ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2023, η οικογένεια Ναβάλνι παρουσιάζεται ως μια συνδεδεμένη οικογένεια, με τη Γιούλια να διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο ως μια ήρεμη δύναμη που έχει την ικανότητα να απαιτεί πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να αρνηθούν.

Κληρονόμησε τις πολιτικές ευθύνες του συζύγου της

Η Γιούλια Ναβάλναγια βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αλλαγή ρόλου που μπορεί να είναι δύσκολη και αναπόφευκτη, ανεξάρτητα από την προθυμία της. Η επικράτηση της δικής της φωνής στη δημόσια σφαίρα είναι πιθανή, καθώς ο λόγος της είναι ευφυής, επιθετικός και ειλικρινής, γεγονότα που έχουν κερδίσει άμεσα την υποστήριξη των οπαδών του Ναβάλνι. Η πίεση που θα αντιμετωπίσει ενδέχεται να την οδηγήσει, αν όχι στον ρόλο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον ως επικεφαλής των έρευνών που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες του Ναβάλνι, αποκαλύπτοντας τεράστια σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται ο Πούτιν και οι συνεργάτες του.

Στο ντοκιμαντέρ του Roher, ο Ναβάλνι δεν παρουσιάζεται απλώς ως ένας απλός άνθρωπος. Αντίθετα, παρουσιάζεται με όλες του τις αντιφάσεις και τις προηγούμενες πολιτικές του θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εθνικιστικών πεποιθήσεων και των αρχικών του απόψεων κατά των μεταναστών. Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η καταπολέμηση της κατάστασης στη ρωσική δημοκρατία. Παρά τις αλλαγές στις απόψεις του με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται ότι η Γιούλια ήταν πιο φιλελεύθερη από αυτόν. 

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι

Η Γιούλια αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να ζήσει με την επίγνωση του ότι θα παρακολουθείται συνεχώς και θα αντιμετωπίζει πιέσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προκειμένου να επιτύχει δικαιοσύνη για την οικογένειά της και να καταφέρει να αποκαλύψει την αλήθεια για την τραγωδία που τους συνέβη. Η αποφασιστικότητά της να αναζητήσει δικαιοσύνη μπορεί να την οδηγήσει σε μια δύσκολη, αλλά σημαντική πορεία.

 Photo By @navalny On Instagram

Σε πρόσφατη ομιλία της στο Μοναχό τόνισε ότι, «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ελεύθερη, ειρηνική και χαρούμενη Ρωσία. Η υπέροχη Ρωσία του μέλλοντος που τόσο ονειρευόταν ο σύζυγός μου. Αυτή είναι η χώρα που θέλω να χτίσω μαζί σας. Η χώρα που φαντάστηκε ο Αλεξέι. Είναι ο μόνος τρόπος - κανένας άλλος - με τον οποίο η αδιανόητη θυσία που έκανε, δεν θα ήταν μάταιη».

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι

Η συμμετοχή της Γιούλια Ναβάλναγια στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύει μια σημαντική πολιτική κίνηση, έστω και έμμεσα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναλάβει επίσημη πολιτική θέση, η πρόσκλησή της σε αυτήν τη συνάντηση δείχνει ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπολίτευσης και ως φωνή που αγωνίζεται για δημοκρατικές αξίες και δικαιοσύνη. Έτσι, αυτή η πρόσκληση αντιπροσωπεύει μια επιβεβαίωση της πολιτικής σημασίας της και μια αναγνώριση του ρόλου της στην προσπάθεια για αλλαγή και δικαιοσύνη στη Ρωσία.

Photo By @navalny On Instagram

To Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό της

«Ο λογαριασμός είναι σε αναστολή της λειτουργίας του», έγραφε ειδοποίηση στον λογαριασμό Χ της Γιούλια Ναβάλναγια, χήρας του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η περίπτωση αυτή δείχνει την αμφιλεγόμενη φύση των κοινωνικών μέσων και την επίδρασή τους στη δημόσια ζωή και στην πολιτική σφαίρα. Η αναστολή του λογαριασμού της και η ύπαρξη εσφαλμένων αναφορών για παραβίαση κανόνων είναι ένα παράδειγμα πώς οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική δράση και την ελευθερία έκφρασης.

Ο λογαριασμός ασφαλείας του X ανέφερε ότι ο λογαριασμός της Γιούλια ανεστάλη γιατί, «Ο μηχανισμός άμυνας της πλατφόρμας κατά της χειραγώγησης και της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σημείωσε από λάθος ότι παραβιάζει τους κανόνες της».

Να υπενθυμίσουμε ότι η Γιούλια δημιούργησε το λογαριασμό της τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση θανάτου του συζύγου της και τον χρησιμοποίησε για να δεσμευτεί ότι θα λογοδοτήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση