ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Πέθανε η πρωτοπόρος μαθηματικός της Nasa

Έφυγε σε ηλικία 101 χρονών η Katherine Johnson

H πρωτοπόρος Αφροαμερικάνα μαθηματικός της Nasa, Katherine Johnson, πέθανε χθες σε ηλικία 101 χρόνων.

Η Nasa ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσα από το twitter τονίζοντας ότι τιμούν την ζωή και την κληρονομία της που άφησε πίσω της σπάζοντας κάθε φυλετικό και κοινωνικό εμπόδιο.

Η NASA προσέλαβε την Johnson το 1953. Χρησιμοποίησε το ταλέντο της για να αναλύσει την τροχιά της αποστολής του Alan Shepard, με το Freedom 7, την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της Αμερικής, το 1961.

Ακόμα υπολόγισε την τροχιά του Apollo 11 το 1969 γύρω από την γη.

Η Johnson βοήθησε τη χώρα μας να διευρύνει τα όρια του διαστήματος, ενώ ταυτόχρονα έκανε μεγάλα βήματα τα οποία επίσης άνοιξαν τις πόρτες για γυναίκες και έγχρωμα άτομα στην παγκόσμια επιδίωξη του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα.

Η Johnson βραβεύτηκε από τον πρόεδρο με τον μετάλλιο της ειρήνης το 2015.

Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη στην Δυτική Virginia το 1918 και την ενθουσίαζαν οι αριθμοί από μικρή ηλικία.

«Μετρούσα τα πάντα. Τα σκαλιά στον δρόμο, τα σκαλιά της εκκλησίας, τον αριθμό των πιάτων, ό,τι μπορούσα να μετρήσω ο μετρούσα.» είχε πει κάποτε.

Αποφοίτησε από το Λύκειο στα 14 της και από το πανεπιστήμιο στα 18 της.

Δούλεψε ως δασκάλα μέχρι το 1953 που άρχισε να δουλεύει για την Nasa. Εκεί είχε τον τίτλο «computer» αφού υπολόγιζε τις τροχιές στις πρώτες αποστολές της Αμερικής.

Τότε δούλευε μαζί με άλλους Αφροαμερικάνους σε ξεχωριστή αίθουσα από τους υπόλοιπους ενώ έπρεπε να τρώνε και σε διαφορετικά δωμάτια από όλους τους άλλους. Η ίδια είχε δηλώσει ότι ήταν τόσο απασχολημένη με την δουλειά της που δεν την απασχολούσε το γεγονός ότι της συμπεριφέρονταν διαφορετικά.

Η Hillary Clinton μετά τον θάνατό της έγραψε «Οι υπολογισμοί της βοήθησαν του Αμερικανούς να πάνε στο διάστημα, στην τροχιά και τελικά στο φεγγάρι. Εξαιτίας της σκληρής δουλειάς σου μικρά κορίτσια παντού μπορούν να ονειρεύονται μέχρι το φεγγάρι. Η κληρονομιά σου θα ζει για πάντα»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση