

Μαρία Καραμάνου
Η Έμιλυ Γιολίτη μας έχει συνηθίσει σε λαμπερές εξόδους, ταξίδια και οικογενειακά στιγμιότυπα, όχι όμως σε… μαγειρικές αναρτήσεις. Συνήθως την κουζίνα αναλαμβάνει ο σύντροφός της, Χρύσανθος Τσουρούλης. Αυτή τη φορά, ωστόσο, έκανε την έκπληξη και μοιράστηκε στο Instagram μια διαφορετική πλευρά της, την αγάπη της για τη γαστρονομία.
Η γνωστή σοσιαλιτέ δημοσίευσε φωτογραφίες την ώρα που ετοίμαζε, αλλά και όταν ολοκλήρωσε, ένα από τα πιο ιστορικά ιταλικά πιάτα, pasta alla Norma, μια συνταγή που χρονολογείται από το 1831.
Η ιστορία της pasta alla Norma
Το πιάτο έχει άμεση σύνδεση με τον Σικελό συνθέτη Vincenzo Bellini και την όπερά του Norma. Σύμφωνα με τον πιο γνωστό μύθο, ο θεατρικός συγγραφέας Nino Martoglio, δοκιμάζοντας τα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, τηγανητή μελιτζάνα και ρικότα σαλάτα, αναφώνησε: «Αυτά τα ζυμαρικά είναι Norma!», εννοώντας «αριστούργημα».
Άλλοι θεωρούν ότι δημιουργήθηκε στην Κατάνια, ως φόρος τιμής στην πρεμιέρα της όπερας το 1831. Όπως και να έχει, η pasta alla Norma γεννήθηκε στη Σικελία και γρήγορα έγινε σύμβολο της ιταλικής κουζίνας.
Τι περιλαμβάνει το πιάτο
Η αυθεντική συνταγή θέλει κοντά ζυμαρικά, όπως ριγκατόνι, με πλούσια σάλτσα από ώριμες ντομάτες, τηγανητές μελιτζάνες, φρέσκο βασιλικό και το χαρακτηριστικό τυρί ρικότα σαλάτα που χαρίζει αλμυρή και κρεμώδη γεύση. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών δημιουργεί την απόλυτη ισορροπία και έχει καθιερώσει το πιάτο ως ένα σικελικό αριστούργημα.