ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Ένας χρόνος χωρίς τον Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld, ένας από τους πιο θρυλικούς σχεδιαστές μόδας στην ιστορία

Δέσποινα Άσπρου

Μπορεί να φαίνεται σαν χθες, ωστόσο πέρασε ακριβώς ένας ολόκληρος χρόνος από την ημέρα που ο Karl Lagerfeld, ένας από τους πιο θρυλικούς σχεδιαστές μόδας στην ιστορία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στο Παρίσι.

Η είδηση του θανάτου του διάσημου σχεδιαστή που ήρθε στην δημοσιότητα στις 19/2/2019 από το γαλλικό περιοδικό Closer, έντυσε τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο στα μαύρα.

Ο κάιζερ της μόδας όπως συνιθίζεται να αποκαλείται, έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. «Δεν είχε πάει στο γιατρό για την ασθένειά του, αλλά το αντιμετώπισε με μεγάλη γενναιότητα», ανέφερε ανώνυμη πηγή στην Daily Mail λίγο μετά από την γνωστοποίηση του θανάτου του. «Ο Karl ήταν πολύ περήφανος για την ικανότητά του και την υγιεινή διαβίωσή του, οπότε ο καρκίνος του παγκρέατος ήλθε ως τεράστιο σοκ για εκείνον». Μια άλλη πηγή στην ίδια εφημερίδα ανέφερε: «Η κατάσταση της υγείας του ήταν ανησυχητική για αρκετές εβδομάδες. Δεν είχε δει επιδείξεις μόδας και αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ».

Με αφορμή τον ένα χρόνο απουσίας του, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για τον iconic σχεδιαστή μόδας.

Ποιος ήταν λοιπόν στην πραγματικότητα ο Karl ή καλύτερα το πρόσωπο κλειδί του οίκου μόδας που ίδρυσε η Coco Chanel για παραπάνω από 3 δεκαετίες και παρουσίαζε κάθε χρόνο σχεδόν 8 collections;

Μπορεί να μην ήξερες το όνομά του -ok, ανέφικτο- αλλά σίγουρα ήξερες την περσόνα του: λευκά μαλλιά, μαύρα γυαλιά ηλίου που ποτέ δεν αποχωριζόταν και τα παρουσίαζε ως τη δική του «μπούρκα» απέναντι στον ανδρικό πληθυσμό και ψηλοί γιακάδες σε λευκά πουκάμισα. Ο Karl ήταν ένα πρόσωπο, που αν τον έβλεπες μια φορά, δεν μπορούσες ποτέ να τον ξεχάσεις.

Γεννημένος στο Αμβούργο της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1933, ο Karl, βαθιά επηρεασμένος από την ανατροφή που έλαβε στα παιδικά του χρόνια, «βούτηξε» με μεγάλο πάθος και ενθουσιασμό στον ωκεανό της μόδας. Γόνος  ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Η οικογένειά του όμως και κυρίως η μητέρα του, ήταν πάντα στο πλευρό του. Αυτό ήταν μάλλον και το κίνητρό του.

Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του.

Η ενασχόλησή του με τον κόσμο της υψηλής ραπτικής ήρθε το 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου Tiziani, ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο Chloe. Ακολούθησαν οι Οίκοι Fendi (1965) και Curiel (1970, Ιταλία) και ο Γαλλικός Chanel από το 1983 μέχρι και σήμερα.

Ο Lagerfeld, που δεν έκρυψε την ομοφυλοφιλία του, διατηρούσε προσωπικό, πολυετή δεσμό με τον Jacques de Bascher, έως το θάνατό του τελευταίου, στα 1989. Ο ισχυρός αυτός άντρας, δεν δίσταζε ούτε στιγμή να μιλήσει για αυτήν. Σε συνέντευξή του μάλιστα στο παρελθόν, αποκάλυψε και την πρώτη του θεωρητική επαφή με την ομοφυλοφιλία. Σε ηλικία μόλις 11 ετών ρώτησε τη μητέρα του για πρώτη φορά τι είναι η ομοφυλοφιλία: «Εκείνη μου απάντησε: «Δεν είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σαν το χρώμα των μαλλιών, κάποιοι είναι ξανθοί και κάποιοι άλλοι μελαχρινοί»». Εχοντας την οικογενειακή υποστήριξη δεδομένη, ο Karl αντιμετώπιζε τις καταστάσεις πιο ψύχραιμα ασπαζόμενος το μότο: «Δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις, καλές ή κακές».

Ανατρέχοντας στην ιστορία της μόδας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των σπουδαιότερων εκπροσώπων της που με τη δράση τους συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέλιξη και στη διατήρησή της στο πέρασμα των χρόνων, δικαιωματικά ο Lagerfeld καταλαμβάνει μια θέση στην κορυφή της λίστας.

Έχοντας τη δική του κοσμοθεωρία, ιεραρχώντας τις ανάγκες του και οπλισμένος με αυτοπεποίθηση, ο Karl αποφάσισε να ζήσει τη ζωή του κόντρα στα στερεότυπα. Δεν του άρεσε να υποκρίνεται, αγαπούσε τους νέους ανθρώπους και ήθελε να εργάζεται έχοντας νέα και όμορφα πρόσωπα στο πλευρό του. Κατά καιρούς σε συνεντεύξεις που παραχωρούσε τόνιζε: «Μισώ να βλέπω την ασχήμια». Γι’ αυτό και την αποφεύγει μετά βδελυγμίας, όπως αποφεύγει και τη συνεργασία με τους άνδρες. «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα».

Όταν ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μόδας, άλλαξε το όνομά του – από Lagerfeldt σε Lagerfeld – γιατί κατά τη γνώμη του ήταν πιο εμπορικό και εύηχο, πράγμα που αποδείχθηκε ότι ισχύει.

Ο Γερμανός σχεδιαστής ανέκαθεν εξέφραζε τη μεγάλη του αγάπη για το όραμα της Coco Chanel, παρότι η δική του φιλοσοφία διέφερε κάπως από τη δική της. Ο ίδιος κατάφερε να εξελίξει τις ιδέες και τα σχέδια της Γαλλίδας πρωτοπόρου με στόχο όχι να κάνει τις δημιουργίες του οίκου Chanel να επιβιώσουν στον χρόνο, αλλά να ζήσουν. Και το κατάφερε, δεδομένου ότι οι πωλήσεις του οίκου αγγίζουν τα 5 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. 

Ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που ο «θρύλος της μόδας» απασχόλησε αρνητικά την κοινή γνώμη και βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το 2001 ο σχεδιαστής μπήκε στο στόχαστρο του φιλοζωικού οργανισμού PETA επειδή χρησιμοποιούσε γούνα στις κολεξιόν του και χαρακτηρίστηκε ειρωνικά «designer dinosaur». Ο ίδιος βέβαια, παρότι δεν φοράει γούνα και τρώει σπάνια κρέας, προσπαθεί μέσα από τη δράση του να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της γούνας και τη χρήση της στη μόδα, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2009 στο BBC τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι κυνηγοί, μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο από το να κυνηγούν, βγάζουν τα προς το ζην σκοτώνοντας τα θηρία που θα μας σκότωναν αν μπορούσαν. Σε έναν σαρκοφάγο κόσμο, πάλι, όπου το δέρμα χρησιμοποιείται στα ρούχα, στα παπούτσια και στις τσάντες, η συζήτηση για τις γούνες είναι παιδαριώδης».

 Από τα σχόλιά του φυσικά δεν έχουν ξεφύγει ούτε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού και πολιτικού στερεώματος. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 ο σχεδιαστής προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση όταν δήλωσε για την πολυβραβευμένη τραγουδίστρια Andele ότι είναι «λίγο πιο παχουλή» από όσο θα έπρεπε. Τα λόγια του αυτά εξόργισαν τους Βρετανούς και ο ίδιος προέβη άμεσα σε δήλωση συγγνώμης προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορούσε. Ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί.  Στο στόχαστρό του βρέθηκε και η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Στις 31 Ιουλίου του ίδιου έτους, κατά την εξύμνηση της Kate Middleton, και ενώ μιλούσε για τη «ρομαντική ομορφιά» της, προσέθεσε κάτι που ήταν ανέφικτο να μην προκαλέσει αντιδράσεις: «Δεν μου αρέσει βέβαια το πρόσωπο της αδελφής της. Θα έπρεπε να δείχνει μόνο την πλάτη της», προσβάλλοντας, σκόπιμα ή μη, την αδελφή της Δούκισσας, Pippa Middleton. 

Τα πιο πάνω παραδείγματα είναι αποκλειστικά μερικά από τις «μεγάλες του στιγμές». Ο Karl δεν φοβόταν κανέναν. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε να κρατήσει τις απόψεις του για τον εαυτό του. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Karl Lagerfeld είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους ανθρώπους των ημερών μας. 

Εκτός από εξαιρετικός σχεδιαστής μόδας, ο Karl Lagerfeld ήταν και καταξιωμένος φωτογράφος. Είχε έντονο και ιδιαίτερο χιούμορ, παιγνιώδη διάθεση, ενδιαφέρουσες απόψεις και επικοινωνιακό χάρισμα. Καλλιεργημένος, απρόβλεπτος, προκλητικός, και κάποιες φορές σοκαριστικός, μπορούσε να σε κάνει να τον αντιπαθήσεις, αλλά ήταν αδύνατον να τον αγνοήσεις.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, η απουσία του Karl είναι αισθητή και με κάθε ευκαιρία, ο κόσμος της μόδας τιμά τον «Kaiser» της που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση

X