ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

O νέος κανονισμός της ΕΕ για τις αγαπημένες μας τηγανητές πατάτες

Μπορεί να είναι το αγαπημένο φαγητών των περισσοτέρων, όμως έχει αποδεικτεί ότι περιέχει κάποιες επικίνδυνες ουσίες για τον οργανισμό μας.

Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές αλλά και πιο ανθυγιεινές. Ο λόγος για την ουσία που περιέχουν, το ακρυλαμίδιο. Η ουσία πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ.

Το Ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία καρκινογόνος που παράγεται όταν αμυλούχες τροφές ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα. Οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων.

Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται, από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων . Με βάση τα δεδομένα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων της Βρετανίας, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Περαιτέρω, προτείνεται στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν βάλει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και μετά να τηγανίζονται. 

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση