ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Metropolitan Museum: Η νέα του έκθεση έχει τίτλο «Women Dressing Women»

Μία έκθεση αφιερωμένη στις γυναίκες αλλά και τις δημιουργίες τους.

Μαρία Καραμάνου

Πριν λίγες ημέρες, το Μητροπολίτικο Μουσείο Τέχνης (Met) ανακοίνωσε την εντυπωσιακή νέα του έκθεση μόδας, η οποία διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από προηγούμενες εκθέσεις που έχει φιλοξενήσει. Το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Met έχει επιμεληθεί μια εντυπωσιακή έκθεση μόδας για το φθινόπωρο του 2023, η οποία έχει τίτλο "Women Dressing Women". Αυτή η έκθεση αποτελεί μια απόκριση στην ανάγκη ανανέωσης και αναδιαμόρφωσης της προσέγγισης της μόδας.

Photo By @elizabethevittsdickinson On Instagram

Το βασικό ενδιαφέρον της έκθεσης επικεντρώνεται στον ρόλο των γυναικών σχεδιαστριών και στην επίδραση που έχουν στον χώρο της μόδας. Τα τέσσερα βασικά θέματα που θα εξετάσει η έκθεση είναι η ανωνυμία, η ορατότητα, η δράση και η απουσία/απαγόρευση. Μέσα από αυτά τα θέματα, η έκθεση αποσκοπεί να αναθεωρήσει την ιστορία της μόδας με ένα φρέσκο και πρωτοποριακό πρίσμα, αναδεικνύοντας πώς η γυναικεία επιρροή έχει διαμορφώσει τον τομέα της μόδας.

Photo By @handstichednews On Instagram

Πέρα από την αισθητική, η έκθεση εστιάζει επίσης στον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο που διαδραματίζει η μόδα στη ζωή των γυναικών. Αναδεικνύει πώς η βιομηχανία της μόδας έχει συμβάλει στην αυτονομία και την εξέλιξη των γυναικών, ενισχύοντας την κοινωνική τους θέση και διευρύνοντας τις δυνατότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση διερευνά το πώς η μόδα είναι πολύ περισσότερο από απλά ένα μέσο εκφραστικότητας και αντίληψης της ομορφιάς, αλλά και ένα εργαλείο ενδυνάμωσης και αλληλεπίδρασης για τις γυναίκες. Ενισχύει την ιδιοκτησία τους στον χώρο της κοινωνίας, προάγει την εξέλιξή τους ως επαγγελματίες και δημιουργούς, και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο.

Photo By @marieclaireitalia On Instagram

Με τον πρωτοποριακό αυτό τρόπο προσέγγισης, η έκθεση "Women Dressing Women" δημιουργεί ένα ενδιαφέρον διάλογο μεταξύ της μόδας, της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής εξέλιξης. 

Από την 7η Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι την 3η Μαρτίου του 2024, θα διατεθούν περίπου 80 αντικείμενα που αναδεικνύουν το έργο περισσότερων από 70 γυναικείων δημιουργών μόδας. Η έκθεση ακολουθεί την χρονολογική εξέλιξη, αναδεικνύοντας την ιστορία σημαντικών οίκων μόδας με γυναίκες στην κορυφή τους. Το χρονικό πλαίσιο καλύπτει από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με τις ανώνυμες μοδίστρες, μέχρι τους σύγχρονους σχεδιαστές που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη μόδα.

Photo By @marieclaireitalia On Instagram

Η έκθεση μελετάει την εξέλιξη της μόδας με την προοδευτική συμμετοχή των γυναικών, από την εποχή της ελιτίστικης κοινωνίας μέχρι την παγκοσμιοποίηση και τον εκδημοκρατισμό της μόδας. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Mellissa Huber, μαζί με την συν-επιμελήτρια Karen Van Godtsenhoven, διερευνούν την συνδρομή της μόδας στην αυξημένη κοινωνική, οικονομική και δημιουργική αυτονομία των γυναικών, εξετάζοντας την πορεία του ρόλου της μόδας στο παρόν και το παρελθόν.

Photo By @marieclaireitalia On Instagram

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα ανακαλύψουμε πρωτοπόρες γυναίκες σχεδιάστριες, καθώς και τις πιο γνωστές διαδόχους τους, μέσα από τα έργα τους. Ανάμεσα στις σημαντικές μορφές που θα παρουσιαστούν συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως η Rei Kawakubo για την Comme des Garçons, η Claire McCardell, η Pia Davis και η Autumn Randolph για την No Sesso, η Miuccia Prada, η Madeleine Vionnet, η Vivienne Westwood και πολλές άλλες. Στο φάσμα των δημιουργών περιλαμβάνονται επίσης ονόματα όπως η Adèle Henriette Nigrin Fortuny, που συνείσφερε σημαντικά στη δημιουργία του περίφημου πτυχωτού φορέματος Delphos, παρουσιάζοντας τη δεξιότητά της ως μοδίστρα.

Photo By @marieclaireitalia On Instagram

Το εύρος των δημιουργών περιλαμβάνει επίσης το όνομα της Ann Lowe, μιας Αφροαμερικανίδας σχεδιάστριας που γεννήθηκε το 1898 και έγινε διάσημη στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Lowe, που είχε προέλευση από σκλάβους και ξεκίνησε από δύσκολες συνθήκες, δημιούργησε αξιοσημείωτα κομμάτια μόδας. Ένα από τα επικρατέστερα είναι το φόρεμα που σχεδίασε για τον γάμο της Jacqueline Kennedy με τον John F. Kennedy. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης δημιουργίες από σχεδιάστριες όπως η Sarah Burton, η Gabrielle Chanel, η Ann Demeulemeester, η Elizabeth Hawes και η Jeanne Lanvin.

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση