ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Maxi denim φούστα με halterneck top και slingback shoes
 

Με αφορμή την Ημέρα της Γης αρχίζουμε να ψωνίζουμε συνειδητά

Μπορούμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί βήμα προς βήμα, να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα πιο “πράσινο” μέλλον.

Ριάνα Στυλιανού

Με αφορμή την Ημέρα της Γης που γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, μετά την καθιέρωσή της το 1970 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, υμνούμε το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη, και σε περισσότερες από 175 χώρες, διοργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

Γι’ αυτό και εμείς θεωρούμε σωστό να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα την σημαντικότητα της βιώσιμης μόδας, η οποία βιομηχανία έχει μέχρι στιγμής στερέψει πολλούς φυσικούς πόρους ενώ οι καταστροφικές της επιπτώσεις δεν ήταν καθόλου λίγες.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2023, όπου ο αριθμός των Millennials είναι ο μεγαλύτερος σε όλα τα τμήματα εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μόδας πρέπει τώρα να ικανοποιήσουν κυρίως τις προτιμήσεις τους αλλά και αυτών των Generation Z.

Arina Krasnikova on Pexels

Οι Millennials άρχισαν να αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της βιωσιμότητας ως παράγοντα που πρέπει να επηρεάζει τις αγοραστικές τους συνήθειες, ωστός αυτοι που το εφαρμόζουν περισσόερο στην καθημερινότητά τους και όχι μόνο στις αγορές τους, είναι οι Gen Z.

Ωστόσο, η ακόρεστη όρεξη για μόδα και η επιθυμία να είμαστε πάντα επίκαιροι, κάνει πολλούς από τους καταναλωτές να αγοράζουν όλο και περισσότερα ρούχα, αντικείμενα που πολύ πιθανό να μη χρειάζονται, και άλλα τόσα αξεσουάρ και καλλυντικά που μάλλον θα τα έχουν ήδη στην κατοχή τους, διπλά και τριπλά.

cottonbro studio on Pexels

Αυτή η συνήθεια δύσκολα αλλάζει εφόσον πολλές φορές πρόκειται για εθισμό, ή για τη σύνδεση μίας νέας αγοράς με το προσωρινό, ευχάριστο συναίσθημα που προκαλεί. Μπορούμε ωστόσο να αλλάξουμε τα γεγονότα και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, βήμα προς βήμα, να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα πιο “πράσινο” μέλλον.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε.

Σκεφτείτε διπλά πριν αγοράσετε κάτι
Όταν πάτε για ψώνια και βλέπετε ένα όμορφο ρούχο που θα θέλατε να φορούσατε στην επόμενη έξοδο με την παρέα, σκεφτείτε τις εξής ερωτήσεις πριν το αγοράσετε:
Το χρειάζομαι στα αλήθεια αυτό το φόρεμα;
Δεν έχω ήδη κάτι παρόμοιο στο σπίτι;
Πόσο συχνά θα το φορέσω;
Ταιριάζει με τα υπόλοιπα ρούχα της γκαρνταρόμπας μου;
Είναι διαχρονικό ή μήπως θα το βαρεθώ;

Ψωνίστε vintage
Tα vintage ψώνια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσετε την ντουλάπα σας, με έναν πολύ πιο συνειδητό τρόπο κατανάλωσης. Η εμπειρία μπορεί να αισθάνεται κουραστική μερικές φορές αλλά η συμβουλή μας προς εσάς είναι να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε αργά, όλα τα ράφια του καταστήματος. Εξάλλου οι θησαυροί είναι πάντα κρυμμένοι καλά, αλλά πάντα αξίζει τον κόπο να τους ψάξετε.

Κοιτάξτε τα ρούχα δύο και τρεις φορές, δοκιμάστε τα και πειραματιστείτε με τους συνδυασμούς. Μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και alternations σε λεπτομέρειες που δεν σας εκφράζουν, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση puffy ώμων αλλά και κουμπιών.
Δώστε προσοχή στο ύφασμα, και αν ανησυχείτε για την υπερβολικά «ρετρό» εμφάνιση, σας συνιστούμε να αναμείξετε τις vintage αγορές σας με νεότερα κομμάτια ή να συνδυάζετε τάσεις από διαφορετικές δεκαετίες για να διατηρείτε το σύνολό σας “φρέσκο”.

Επεξεργαστείτε το feed των social media σας
Κατά μέσο όρο, περνάμε πέντε ώρες την ημέρα στα τηλέφωνά μας. Πρόκειται για πέντε ώρες αμείλικτης διαδικτυακής διαφήμισης. Επιδιώξτε να εμπλουτίσετε το feed σας με πιο συνειδητά accounts.

Ορισμένα από αυτά που αξίζει να ακολουθήσετε στο Instagram, αναμφισβήτητα είναι αυτό της Stella McCartney. Μια από τις κυριότερες luxury επωνυμίες, που ανήκουν κάτω από την ομπρέλα του sustainable fashion και είναι κατά της δημιουργίας ρουχισμού από δέρμα και αληθινή γούνα. Για παράδειγμα, το @fash_rev - ένα παγκόσμιο κίνημα για πιο δίκαιες και διαφανείς αγορές - έχει ένα feed με γεγονότα, εικόνες και συνδέσμους για conscious fashion. Ακόμα ένας λογαριασμός που σας προτείνουμε να κάνετε follow είναι το στο @mrspress, το οποίο χειρίζεται η Claire, sustainability editor για την αυστραλιανή Vogue. Μοιράζεται πολλά αποσπάσματα, άρθρα και βιβλία περί του θέματος που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Εκκαθάριση της γκαρνταρόμπας
Μπορείτε να ανακυκλώσετε ή να δωρίσετε ό,τι δεν χρειάζεστε, ακόμα και να πουλήσετε ρούχα που δεν θέλετε να έχετε πλέον στην κατοχή σας. Εάν δεν έχετε φορέσει κάτι από την γκαρνταρόμπα σας για πάνω από έναν χρόνο, τότε ξεφορτωθείτε το. Δεν πρόκειται να το φορέσετε ξανά, ετσι ξαφνικά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως τα ρούχα μπορεί να έχουν και μεγάλη συναισθηματική αξία. Αξίζει να κρατήσετε ορισμένα σημαντικά κομμάτια από τη φοιτητική ή παιδική σας ηλικία, ωστόσο τα περισσότερα που απλά πιάνουν τόπο, δεν αξίζει να τα κρατήσετε. Για κάποιο άλλο άτομο αυτά τα ρούχα μπορεί να έχουν περισσότερη αξία όταν ενταχθούν στη δική του γκαρνταρόμπα.
Μπορείτε να οργανώσετε μια βραδιά με τις φίλες σας, και να ανταλλάξετε ρούχα. Είναι σαν να έχετε αγοράσει καινούρια κομμάτια, αλλά χωρις να δημιουργείτε κανένα αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Προτιμήστε να κάνετε αγορές online
Τα ψώνια μέσω internet είναι μία αρκετά δημοφιλής συνήθεια τα τελευταία χρόνια. Πέρα από άνεση, σας δίνουν και την ευκαιρία να κάνετε πιο μελετημένες αγορές. Όλα τα brands έχουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους την ‘About’ ενότητα και εκεί μπορείτε να δείτε πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, την προέλευση και τα υλικά των ρούχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση