ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Καύσωνας: Γιατί λέμε «όχι» σε μαύρα ρούχα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαρία Σάββα

Το καλοκαίρι, η ζέστη και τα ελαφρά ρούχα μας φέρνουν σε πιο άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες. Παρόλο που συχνά υποτιμάται η συνεισφορά των ρούχων στην προστασία από τον ήλιο, είναι ουσιώδη για την προφύλαξη του δέρματός μας. Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη σημασία των ρούχων στη θερμική άνεση και την προστασία από τον ήλιο.

Απορρόφηση Φωτός από τα Ρούχα
Το φαινόμενο που μας ενδιαφέρει είναι η απορρόφηση του φωτός από τα ρούχα. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, όταν το φως αλληλεπιδρά με τα άτομα και τα μόρια των ρούχων, απορροφάται σε μονάδες που ονομάζονται φωτόνια. Κάθε φωτόνιο αντιστοιχεί σε κάποιο μήκος κύματος ή συχνότητα, δηλαδή σε κάποιο χρώμα του ορατού φωτός ή σε κάποιο μέρος του μη ορατού φάσματος (όπως το υπεριώδες). Όσο μικρότερο το μήκος κύματος, τόσο μεγαλύτερη η ενέργεια που μεταφέρει το φωτόνιο. Αν και δεν βλέπουμε τα φωτόνια σε όλα τα μήκη κύματος, αντιλαμβανόμαστε τα αποτελέσματά τους, όπως τα εγκαύματα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Χρώμα και Θερμότητα
Τα σκούρα ρούχα απορροφούν περισσότερο ορατό και υπέρυθρο φως σε σύγκριση με τα λευκά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Το άσπρο χρώμα αντανακλά όλα τα φωτόνια του ορατού φωτός, διατηρώντας χαμηλότερη θερμοκρασία και δημιουργώντας την αίσθηση του δροσερού. Αντίθετα, τα μαύρα ρούχα απορροφούν τα φωτόνια και τα μετατρέπουν σε υπέρυθρη θερμική ενέργεια, αυξάνοντας τη θερμοκρασία τους και κάνοντάς τα να φαίνονται ζεστά. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα: ένα μαύρο καπό μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από ένα λευκό όταν εκτίθεται στον ήλιο, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία τους εξισώνεται.

Η επιλογή του υλικού των ρούχων είναι επίσης σημαντική. Σε υγρό περιβάλλον, τα ρούχα πρέπει να είναι πορώδη για να επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα και να δροσίζουν το δέρμα. Σε ξηρό περιβάλλον, τα ρούχα πρέπει να είναι λιγότερο πορώδη για να εμποδίζουν την αφυδάτωση του σώματος. Οι νομάδες της ερήμου, όπως οι Βεδουίνοι, φορούν μαύρες κελεμπίες που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του σώματος σε άνυδρες και ζεστές συνθήκες.

Σύγχρονες μελέτες μέσω υπολογιστικών μοντέλων έχουν δείξει ότι τα μαύρα ρούχα μπορούν να προσφέρουν καλύτερη αίσθηση δροσιάς μέσω της δερματικής εφίδρωσης, αρκεί να υπάρχει επαρκής εσωτερικός χώρος μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού ρούχου ή του δέρματος. Οι Βεδουίνοι που φορούν μαύρες κελεμπίες δεν φαίνεται να αισθάνονται διαφορά στη θερμοκρασία του σώματός τους σε σχέση με αυτούς που φορούν άσπρες. Μια μελέτη έδειξε ότι, όταν η εξωτερική θερμοκρασία της μαύρης κελεμπίας ήταν 47°C και της άσπρης 41°C, ο εσωτερικός αέρας ήταν στους 38°C, ενώ η θερμοκρασία του δέρματος στους 33°C και στις δύο περιπτώσεις. Ο εσωτερικός αέρας στη μαύρη κελεμπία ανέπτυσσε μεγαλύτερα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας, δημιουργώντας πιθανώς πιο ευχάριστη αίσθηση από την άσπρη.

Εν τέλει, στην καθημερινότητα μας, το λευκό ρούχο φαίνεται να είναι η ιδανικότερη επιλογή για την καλοκαιρινή ζέστη σε σύγκριση με το μαύρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες όπως η υγρασία και η δομή των ρούχων, για να επιτύχουμε τη βέλτιστη προστασία και άνεση.

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση