ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: off-the-shouder φόρεμα από δαντέλα, πέδιλα με κορδόνια και ψάθινη τσάντα
 

Kάντε το quiz και ανακαλύψτε το αποτύπωμα άνθρακα της ντουλάπας σας

Ο τρόπος για να συνεισφέρουμε στη βιώσιμη και ηθική μόδα.

Μαρία Καραμάνου

Η συνεισφορά στη βιωσιμότητα, ειδικά στον χώρο της μόδας, αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την προσοχή μας τα τελευταία χρόνια. Εμείς επιδιώκουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και ηθική προσέγγιση στη μόδα.

Ο αντίκτυπος των ρούχων μας στο περιβάλλον είναι δύσκολος να εκτιμηθεί. Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που οφείλονται στη βιομηχανία μόδας κυμαίνονται από 4% έως 10%. Είναι κατανοητό ότι πολλοί καταναλωτές βρίσκουν δύσκολο να αντιληφθούν τον πραγματικό αντίκτυπο της ντουλάπας τους και των επιλογών τους, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων και της ποικιλίας των υλικών και των μεθόδων παραγωγής που χρησιμοποιούνται.

Για αυτό τον λόγο, ο αμερικανικός ιστότοπος μεταπώλησης ρούχων ThredUp συνεργάστηκε με την ανεξάρτητη εταιρεία περιβαλλοντικών ερευνών Green Story Inc. και ανέπτυξαν ένα καινούργιο διαδικτυακό εργαλείο, με τη μορφή ενός κουίζ, που ονομάζεται Fashion Footprint Calculator, με σκοπό να ευκολύνουν τη διαδικασία.

Από τον ρυθμό αγοράς νέων ρούχων μέχρι τον τρόπο που τα φροντίζετε και τα πλένετε, το εργαλείο αυτό, μέσα από 10 ερωτήσεις, βοηθά να υπολογίσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγοραστικών σας συνηθειών ετησίως και πώς αυτό συγκρίνεται με τον μέσο καταναλωτή.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, και ανάμεσά τους είναι και η επιλογή της αγοράς μεταχειρισμένων προϊόντων. Οι πρόσφατες πληροφορίες από το ThredUp αποκαλύπτουν ότι το να επιλέγουμε μεταχειρισμένα αντικείμενα μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά περίπου 25% μέσο όρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η μεγαλύτερη ποσότητα εκπομπών προκύπτει από τη διαδικασία κατασκευής του ίδιου του ενδύματος.

Το εργαλείο αυτό υποδεικνύει ότι μπορούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ρούχων μας με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να δίνουμε περισσότερη προσοχή στην ανακύκλωση ή δωρεά των ανεπιθύμητων ενδυμάτων, αντί να τα απορρίπτουμε. Απόφευγαντας τις γρήγορες και συχνές ηλεκτρονικές αγορές, μπορούμε να αποτρέψουμε την παραγωγή περιττών αποβλήτων. Επίσης, η επιλογή της κανονικής αντί για την έκφραση αποστολής κατά τις online αγορές μπορεί να συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων. Επιπλέον, το πλύσιμο των ρούχων με χαμηλές θερμοκρασίες και η επισκευή τους αντί για τον περιορισμό της χρήσης τους μπορούν να συμβάλουν στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Κάντε το quiz εδώ.

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση