ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ αέρινο φόρεμα με βολάν και flip flop
 

Εβδομάδα Μόδας: Aπαγορεύει τα δέρματα και τα φτερά

Τα brand που θα συμμετέχουν θα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας.

Μαρία Καραμάνου

Η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης θέτει νέα πρότυπα, απαγορεύοντας τη χρήση εξωτικών δερμάτων και φτερών στις παρουσιάσεις των συλλογών, με την απόφαση αυτή να την καθιστά την πρώτη διοργάνωση με υψηλό προφίλ που λαμβάνει τέτοια μέτρα. Η εν λόγω απαγόρευση, που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο, είναι ενδεικτική της δέσμευσης των διοργανωτών για την προώθηση της βιωσιμότητας στον κόσμο της μόδας.

Αυτή η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει την επιθυμία να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αφορούν την χρήση αμφιλεγόμενων υλικών στην βιομηχανία της μόδας, με την Κοπεγχάγη να θέλει να ηγηθεί της αλλαγής προς πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές.

Οι μάρκες μόδας που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο event θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με πιο αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει την υιοθέτηση της χρήσης υλικών που είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, καθώς και τον σχεδιασμό προϊόντων με δυνατότητα επισκευής και ανακυκλωσιμότητας.

Η Κοπεγχάγη, στην εβδομάδα μόδας της, επιδιώκει να κινητοποιήσει τους σχεδιαστές προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης «έξυπνων υλικών». Για να συμμετέχουν, οι συλλογές των σχεδιαστών πρέπει να αποτελούνται κατά το ήμισυ από υλικά που είναι πιστοποιημένα ως βιώσιμα, προτιμώμενα, ή από την νέα γενιά βιώσιμων υλικών, καθώς και από ανακυκλωμένα ή από υλικά που προέρχονται από πλεονάζον απόθεμα ρούχων. Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης παρουσιάζονται λεπτομερώς οι ενημερωμένες απαιτήσεις για τη βιωσιμότητα, δηλαδή τα νέα υποχρεωτικά κριτήρια για την ένταξη των μαρκών στο επίσημο πρόγραμμα των παρουσιάσεων από τον Ιανουάριο του 2025.

Η εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης αναγνωρίζεται για την ενθάρρυνση, την προβολή και την εκμετάλλευση του ταλέντου, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στον χώρο της μόδας. Επιπλέον, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που απομακρύνονται από την ιδέα του συνεχούς ανανεώσιμου καταναλωτισμού, επιδιώκοντας να προωθήσει μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση στην μόδα και να αμφισβητήσει τις κατεστημένες πρακτικές της βιομηχανίας. Αντανακλώντας αυτή τη στάση, οι παρουσιάσεις συλλογών που περιλαμβάνουν πραγματικές γούνες έχουν ήδη αποκλειστεί από τις επιδείξεις.

Πέρα από αυτό, η εβδομάδα μόδας στην Κοπεγχάγη ταυτίζεται επίσης με τις αρχές της Οδηγίας REACH της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας της υγείας των ανθρώπων και της ασφάλειας του περιβάλλοντος από τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις χημικών ουσιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής ενός καταλόγου ουσιών των οποίων η χρήση απαγορεύεται, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εκδήλωσης για μια πιο υπεύθυνη και βιώσιμη προσέγγιση στη μόδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση