ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Το χωριό που πρέπει να επισκεφτείς για τις πιο ανοιξιάτικες και instagrammable λήψεις

Πέντε πράγματα για να κάνεις εκεί

Δέσποινα Άσπρου

Αν και σίγουρα στην Κύπρο υπάρχουν δεκάδες εντυπωσιακά χωριά για να επισκεφτεί κανείς, μια από τις πιο εντυπωσιακές και must visit τοποθεσίες είναι σίγουρα τα Λεύκαρα. Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά δρομάκια και πολλά γραφικά σημεία, τα Λεύκαρα αξίζουν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να απολαύσουμε μερικές στιγμές εκεί. Ας δούμε πέντε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εκεί και μερικές ιδέες για να φωτογραφηθούμε.

1.Βόλτα στα γραφικά σοκάκια
Τα πετρόκτιστα σπιτάκια, τα χρωματιστά παράθυρα, οι ιδιαίτερες ξύλινες πόρτες και τα λιθόστρωτα δρομάκια συνθε΄τουν ένα απίστευτο και σούπερ ινσταγκραμικό σκηνικό. Όταν, λοιπόν, βρεθείς στο χωριό περιπλανήσου στους δρόμους, απόλαυσε την μοναδική αρχιτεκτονική και φρόντισε να φωτογραφηθείς σε κάποιο σημείο με φόντο τα χρωματιστά λουλούδια που υπάρχουν σε διάφορες γωνιές.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Constantina Tsechelidou (@constantinatse)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Julia Golodychenko (@yulya_golodychenko)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nola Gabriela (@nolalola)

2.Επίσκεψη σε εκκλησίες και εξωκλήσια:
Στα Λεύκαρα μπορεί κανείς να βρει πολλές εκκλησιές και μεσαιωνικά βυζαντινά παρεκκλήσια.  Στο κέντρο των Λευκάρων δεσπόζει επιβλητικά η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα μ.Χ. Χαρακτηριστικό της εκκλησίας, όπως αναφέρεται από τον Δήμο Λευκάρων, είναι το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, που φιλοτεχνήθηκε το 1760 μ.Χ. και στο οποίο υπάρχει αθέατη κρύπτη όπου φυλάγεται ο μεγάλος ασημένιος με χρυσή επένδυση Σταυρός που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο. Σύμφωνα με την παράδοση ο Σταυρός στα Πάνω Λεύκαρα φέρεται να μεταφέρθηκε στο χωριό από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο.

Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, το εξωκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ (12ος αιώνας), το εξωκλήσι Αγίου Τιμόθεου στα Κάτω Λεύκαρα (κτίσμα του 15ου αιώνα), το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα Κάτω Λεύκαρα (18ος αιώνας) και τέλος το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα ανατολικά των Κάτω Λευκάρων, είναι σημαντικές πινελιές στην αρχιτεκτονική δομή του χώρου, ενώ φυσικά αποτελελούν και από τα βασικότερα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bor István (@bor.istvan73)

3.Επίσκεψη σε μουσεία:
Πέρα από τις εκκλησιές, μπορείτε να κάνετε και μια επίσκεψη στο Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας που παρουσιάζει την παράδοση των Λευκάρων. Να σημειώσουμε πως το Μουσείο των Λευκάρων στεγάζεται στην οικία Πάτσαλου, η οποία σύμφωνα με τον Δήμο Λευκάρων πήρε το όνομά της από τον τελευταίο της ιδιοκτήτη. Η οικία Πάτσαλου αγοράστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και, μετά την αποκατάστασή της, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον Αύγουστο του 1988. Κατά την παραμονή σας στο χωριό, μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. 

4.Διαδρομή Πηγή-Κάτω Λεύκαρα
Η πολύ γνωστή «Πηή» δηλ. Πηγή, λόγω της βρύσης που υπάρχει στο σημείο, με το νερό της να ρέει αδιάκοπα χειμώνα, καλοκαίρι βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του χωριού στα νοτιοανατολικά αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Το περπάτημα απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τα λουλούδια που βρίσκονται αυτή την εποχή είναι σίγουρα αναζωογονητικός και αποτελεί ευκαιρία για λήψη ανοιξιάτικων φωτογραφιών.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DIANA (@dianabikinina)

Για καφέ και φαγητό:
Στα Λεύκαρα υπάρχουν αρκετοί χώροι για να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του και φυσικά, πολλά σημεία για καφέ και φαγητό. Το Coffee Yard αποτελεί ένα φιλόξενο καφέ-εστιατόριο με απλή διακόσμηση, που αν και βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση στο κέντρο του χωριού Λεύκαρα προσφέρει μια ήσυχη και πολύ διαφορετική γωνιά για χαλάρωση και είναι σίγουρα μια υπέροχη ιδέα. Παράλληλα, must go θεωρείται και η Μαρικκού που τα Λεύκαρα που πρόκειται για ένα όμορφο μαγαζάκι, στο γραφικό χωριό Λεύκαρα, με απλή διακόσμηση από χρωματιστά παλέτα, μεγάλη εξωτερική αυλή και πολλά τραπεζάκια. Δείτε περισσότερες επιλογές εδώ.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maria Moustaka (@moustaka_m)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NΛTΛSΛ

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Lefkara (@discoverlefkara)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Lefkara (@discoverlefkara)

Πηγή φωτογραφιών: lefkara.org.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση