ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φούστα, sweater και αθλητικό λευκό sneaker
 

Στο χωριό που είναι σαν σκηνικό φολκλόρ ταινίας

Πρόταση για εκδρομή στο Φικάρδου

Πάρις Δημητριάδης

Η φράση «πιο γραφικός κι από τα Λεύκαρα» λέγεται συνήθως σαρκαστικά και με καυστική διάθεση, στην περίπτωση όμως του χωριού Φικάρδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ κυριολεκτικά, καθότι μιλάμε για έναν οικισμό που είναι ολόκληρος σαν έτοιμο σκηνικό φολκλόρ ταινίας.

Έχει άλλωστε χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα ουκ ολίγες φορές. Τοποθετημένο στην περιοχή της Πιτσιλιάς, σε υψόμετρο 900 μέτρων, το χωριό έλκει μάλλον την παράξενη ονομασία του από τη φράση «κρησφύγετο των φυγάδων», που αναφέρεται μάλλον στους φυγάδες που είχαν επιστρατευθεί από τις δύο κυρίαρχες φυλές που έλεγχαν την περιοχή μεταξύ 400 και 800 μ.Χ.

Σήμερα το χωριό είναι σχεδόν εντελώς έρημο και έχει ανακηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο το 1978. Το 1987 του απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κύπρου που αφέθηκαν έρμαιο της άτακτης ανάπτυξης, το εν λόγω… εγκαταλελειμμένο χωριό έχει συντηρήθηκε με μεγάλη προσοχή και καλαισθησία και τα διατηρητέα σπίτια του 18ου αιώνα προκαλούν θαυμαστό στους επισκέπτες με τα υπέροχα τους ξυλόγλυπα και τη λαϊκή τους αρχιτεκτονική.

Δύο απ΄ αυτά - το Σπίτι του Κατσινιόρου και το Σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη - ανήκουν πλέον στο Τμήμα Αρχαιοτήτων κι έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Σ΄ αυτά παρουσιάζονται τα στοιχεία της υπαίθρου και της αγροτικής ζωής των προηγούμενων χρόνων. Χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου γύρω από τον οικισμό είναι οι απότομες πλαγιές, οι βαθιές κοιλάδες από τις οποίες ρέουν ρυάκια και οι βουνοκορφές που υπάρχουν τριγύρω οι οποίες ξεπερνούν τα 1000 μέτρα σε ύψος.

Ελιές, αμυγδαλιές και αμπέλια συναντώνται διάσπαρτα γύρω γύρω από το χωριό ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει η άγρια βλάστηση. Η πρόσβαση από τα γύρω χωριά είναι εφικτή με την διάβαση ενός ελικοειδούς δρόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μονή του Μαχαιρά απέχει λιγότερο από 15 λεπτά με τα πόδια.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by My Amazing Cyprus (@myamazingcyprus)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yiannis oxinos Palaichori (@j.oxinos)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Eleni Kiriakou (@kiriakoueleni)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση