ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με animal print και kitty heels
 

Στο ημιορεινό χωριό με τον αρχαίο νερόμυλο και τα ωραία έθιμα

Πρόταση για εκδρομή στη βορειοδυτική κοινότητα της Φλάσου

Πάρις Δημητριάδης

Αν επιθυμείτε να αρχίσετε σιγά σιγά να μπαίνετε σε εορταστικό πνεύμα, μια ωραιότατη επιλογή για εκδρομή είναι η κοινότητα της Φλάσου, στην περιοχή της Ευρύχου, εκεί που το βουνό σβήνει σιγά σιγά και καταλήγει στη θάλασσα. Στη θάλασσα της Μόρφου.

Στην ακριτική αυτή κοινότητα οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα συμπεριλαμβάνουν γενική καθαριότητα του χωριού, ασπρογιάτισμα των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων και περιτοιχισμάτων, ξεσκονίσματα, γυαλίσματα ενώ άξιο αναφοράς είναι και τα ξεχωριστό έθιμα τη μέρα της Πρωτοχρονιάς. 

Πέραν από το ότι όταν επιστρέψουν από την εκκλησία στο σπίτι τους οι χωρικοί, πρέπει να μπουν με το δεξί πόδι, για να πάνε όλα δεξιά (καλά) στη νέα χρονιά, με το που αλλάζει ο χρόνος επιβιώνει το έθιμο του να σπάζεις ένα πιάτο σητν είσοδο του σπιτιού σου. Τη μέρα της πρωτοχρονιά διαδραματίζονται επίσης διάφορα τυχερά παιχνίδια με τραπουλόχαρτα ή ζάρια σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παραδείγματος χάριν, παίζουν «τριανταένα», «ρήγα», και «ζάρια».

Γεωγραφικά, η κοινότητα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Καρκώτη, σε μέσο υψόμετρο 330 μέτρων με το υψόμετρο στην περιοχή του χωριού, κυμαίνεται μεταξύ 250 και 400 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της κοινότητας, το χωριό αποτελείται από δύο γειτονιές, την Πάνω Φλάσου και την Κάτω Φλάσου. Στην Πάνω Φλάσου κατοικούσαν παλιά τουρκοκύπριοι, ενώ στην Κάτω Φλάσου ελληνοκύπριοι. 

Η Φλάσου δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση, που κυμαίνεται γύρω στα 375 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή της, καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή, τα λαχανικά (κυρίως μπιζέλια και πατάτες), διάφορα φρουτόδεντρα, οι ελιές, τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά, τα όσπρια και οι αμυγδαλιές.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια ως φέουδο, με την ίδια ονομασία. Ο ντε Μας Λατρί το αναφέρει ως φέουδο, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες Flace, Flasso ή και Phlasso. Υπάρχει ωστόσο και αναφορά ότι το χωριό, ως φέουδο κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, ανήκε σε μεσαιωνική οικογένεια που ονομαζόταν ντε Φλάσσε (ή ντε Φλάσσο), της οποίας γνωστό μέλος, ήταν ο ευγενής Βαρθολομαίος ντε Φλάσσε. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παραπλεύρως του ποταμού Καρκώτη έχει δημιουργηθεί κοινοτικό πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, παγκάκια, φωτισμό, και χώρους για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Αναπαλαιωμένος και εντυπωσιακός είναι και ο αρχαίος, πετρο΄κτιστος νερόμυλος που υπάρχει στην περιοχή, που λειτουργεί ως σημείο ενδιαφέροντος και instagram sensation.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @discover__cyprus

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andrea Katsavra (@andreakatsavra)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andreas Demetriou (@and_demes)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση