ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: straight leg jean παντελόνι, λευκό τοπ και mules
 

Λουξεμβούργο: Σύγχρονο και παραμυθένιο

Η ήσυχη, καθαρή, καταπράσινη πόλη με τους γαστρονομικούς πειρασμούς, όπου απολαμβάνεις το να είσαι Ευρωπαίος πολίτης

Η μικρή «προστατευόμενη» της UNESCO μεγαλώνει αρμονικά ανάμεσα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Χτισμένη μεταξύ των ποταμών Alzette και Petrusse, χωρισμένη σε δύο τμήματα, ένα πιο ψηλό και βραχώδες και ένα πιο επίπεδο, γεμάτη από διάσπαρτα πέτρινα σπίτια, που θυμίζουν κάστρα ενός σύγχρονου παραμυθιού, ήσυχα δρομάκια, που οδηγούν σε παλάτια, και πράσινα μονοπάτια, που εγκαθιδρύουν στην πόλη την αρμονία της φύσης, η πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου μπορεί να θεωρηθεί η ήρεμη δύναμη της Ευρώπης.
    
Σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία

Πίσω από τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame, θα βρεθείτε στην Place de la Constitution (Πλατεία Συντάγματος), όπου η «Χρυσή Κυρία» επιβλέπει την πόλη από ψηλά. Το γλυπτό δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ερχόμενος κανείς στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λεπτεπίλεπτο αυτό άγαλμα. Όμως θα ήταν ανακριβές. Υπάρχουν πολλές ακόμα όμορφες γωνιές, πάρκα με ατελείωτο πράσινο και πλακόστρωτα δρομάκια για να ανακαλύψει. Επιπλέον, όπου κι αν περπατήσετε, οι υπηρεσίες και οι υποδομές γύρω σας επιβεβαιώνουν το «υψηλό βιοτικό επίπεδο» που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου.

Η πιο γνωστή γέφυρα της πόλης ονομάζεται Γέφυρα του Αδόλφου και συνδέει την boulevard Royal της Ville Haute του ιστορικού κέντρου με την Avenue de la Liberte της περιοχής του σιδηροδρόμου (Gare). Έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και θεωρείται σύμβολο της ανεξαρτησίας του Λουξεμβούργου. Θα διασχίσετε τη γέφυρα μέσω του μονοπατιού για τους πεζούς, είτε μέσα σε ένα τέταρτο είτε σε πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς η θέα από εδώ ενδείκνυται για να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες διάφορα γνωστά αξιοθέατα, όπως την πλακόστρωτη Place Guillaume ΙΙ με το Δημαρχείο και τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame. Ο ποταμός Petrusse, που κυλά ακριβώς κάτω από τα πόδια των περιπατητών, πείθει και τους πιο βιαστικούς να κοντοσταθούν για λίγες στιγμές ηρεμίας.

Μια βόλτα στο Kirchberg ή αλλιώς την περιοχή των τραπεζών –εδώ βρίσκονται και κτίρια που στεγάζουν όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο– θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Αντίθετα με μεγαλουπόλεις, όπως αυτή του Λονδίνου ή ακόμα περισσότερο της Νέας Υόρκης, το Λουξεμβούργο, παρότι ισχυρό οικονομικό κέντρο, διαθέτει μια ηρεμία και μια γαλήνη που ξαφνιάζουν. Οι άνθρωποι είναι πολύ περιποιημένοι, φορούν –μάλλον– ακριβά σύνολα, δείχνουν ωστόσο απαλλαγμένοι από άγχος και βιασύνη.

Τα μουσεία της πόλης

Ακόμα και αυτοί που ισχυρίζονται ότι βαριούνται τις επισκέψεις στα μουσεία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αξίζει να κάνουν μια εξαίρεση και να επισκεφτούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λουξεμβούργου MUDAM, χωρίς να αμελήσουν μια στάση στο φουτουριστικό καφέ του, που μοιάζει με θερμοκήπιο-σαλέ. Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Kirchberg και φέτος τον χειμώνα υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ισόγειο με την έκθεση «The Last Resort» (έως 13/4/2020), μια ποιητική εκδοχή του Διαφωτισμού. Στη μόνιμη συλλογή του, το μουσείο διαθέτει περισσότερα από 200 έργα ιδιαίτερου εικαστικού ενδιαφέροντος. Στον δρόμο προς το MUDAM θα συναντήσετε και το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά κτίριο της Φιλαρμονικής, όπου, αν είστε λάτρεις του είδους, ίσως βρείτε να παρακολουθήσετε κάποια ενδιαφέρουσα παράσταση τις ημέρες της διαμονής σας. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του (mudam.com).

Eπιστρέφοντας προς το κέντρο, το Μουσείο της Πόλης του Λουξεμβούργου (citymuseum.lu) και το αντίστοιχο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (mnha.lu) βρίσκονται εκεί έτοιμα να μυήσουν τους επισκέπτες τους στη μαγεία των λούξικων παραδόσεων. Έξω ακριβώς από το κέντρο της πόλης βρίσκεται η πινακοθήκη Villa Vauban (villavauban.lu), η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο που εξωτερικά θυμίζει σκηνικό από ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και στο εσωτερικό της θα δείτε μερικούς εκθεσιακούς θησαυρούς.

Μικρά μυστικά

Ένα από τα πράγματα που αξίζει να κάνετε στο Λουξεμβούργο είναι να περιηγηθείτε δίχως πρόγραμμα. Να θαυμάσετε τα μινιμαλιστικά γλυπτά σύγχρονης τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, να περπατήσετε μέχρι την Place du Theatre και τον Δημοτικό Κινηματογράφο Cinematheque de la Ville, όπου κάθε απόγευμα στις έξι, πληρώνοντας το αντίτιμο των τριών ευρώ, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ταινίες του παλιού ευρωπαϊκού σινεμά.

Σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από τον κινηματογράφο, υπάρχει η Librairie Alinea (5 Rue Beaumont). Το βιβλιοπωλείο έχει μια απίστευτη συλλογή από κόμικ και βιβλία, ενώ στην είσοδο καλωσορίζει τους επισκέπτες του με τη φράση του Σλαβόι Ζίζεκ: «Ο κινηματογράφος είναι η απόλυτα ανώμαλη τέχνη. Δεν σου δίνει αυτό που επιθυμείς, αλλά σου λέει πώς να ξεκινήσεις να το επιθυμείς». Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ernster (ernster.com) επικεντρώνεται στη γαλλόγλωσση λογοτεχνία, ωστόσο το καινούργιο βιβλιοπωλείο της Rue de la Reine 4, στο κέντρο της πόλης, πίσω από τη Notre Dame, διαθέτει πολλές εκδόσεις στα αγγλικά.

Μετά τις αγορές βιβλίων, κατευθυνθείτε προς την κεντρική Place d’Armes για καφέ ή ποτό. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, ακριβώς έξω από την πλατεία, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και αποτελεί ιδανικό σημείο αν θέλετε να είστε κάπου κεντρικά, ήσυχα και με όμορφη θέα (εκτός από τις Δευτέρες, που παραμένει κλειστή).

Η πόλη της ευζωίας 
   
Το Λουξεμβούργο δεν είναι μόνο όμορφο ούτε απλώς ένα μέρος που μπορεί να παράσχει πολιτιστικές διεξόδους στους επισκέπτες και στους κατοίκους του. Μέσα στα πιο σημαντικά μέτρα, αναφορικά με τη διευκόλυνση των πολιτών, της κυβέρνησης του Ξαβιέ Μπετέλ είναι η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών στα ΜΜΜ. Μια πόλη-κράτος βαθιά θρησκευόμενη (κυρίως είναι χριστιανοί καθολικοί), που πιστεύει αθόρυβα και προσπαθεί να διασώσει τη λουξεμβουργιανή γλώσσα της, μείγμα γερμανικών και φλαμανδικών, δίνοντας κίνητρο σε όσους αποφασίζουν να δουλέψουν εκεί να τη μάθουν και να πάρουν την υπηκοότητα. Μια πόλη που με κάθε τρόπο επιδιώκει την καλή ζωή των κατοίκων της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση