ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Ισλανδία: Χορός των αντιθέσεων

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΛΑΣ

Ορμητικοί καταρράκτες συναντούν λυσσαλέους θερμοπίδακες νερού, ενώ η ηφαιστειακή λάβα εναλλάσσεται με εντυπωσιακούς παγετώνες. Στην απομακρυσμένη νησιωτική χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά, η φύση έχει κάνει το θαύμα της.

Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, ώρες μακριά με το αεροπλάνο από τις ευρωπαϊκές ακτές, ζουν μόνο 330.000 άνθρωποι, και ας είναι το 18ο σε έκταση στον κόσμο. Είναι η ίδια η φύση του και η έντονη γεωλογική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται λόγω των ενεργών ηφαιστείων, που το κάνουν δύσκολα κατοικήσιμο: η λάβα σκεπάζει μεγάλο κομμάτι του, δίνοντας στο τοπίο όψη σεληνιακή. Προχωρώντας στην ενδοχώρα, η ατελείωτη τούνδρα -που καλύπτει πάνω από το 60% της επιφάνειάς του και όπου φυτρώνουν μονάχα μοβ λούπινα- σου δίνει την αίσθηση πως έχεις προσεδαφιστεί, πραγματικά, σε έναν άλλο πλανήτη.

Ωστόσο, οι εναλλαγές τριγύρω είναι διαρκείς και απρόσμενες: τη μια στιγμή μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα φιόρδ με κατάμαυρες ακρογιαλιές και μισή ώρα αργότερα να ταξιδεύεις στην καρδιά ενός παγετώνα, με το λευκό του πάγου να καλύπτει τα πάντα, όπου φτάνει το βλέμμα. Η Ισλανδία είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη, για να αισθανθεί, να αντιληφθεί και να παρατηρήσει κανείς τις αντιθέσεις επάνω στη Γη.

Το καλοκαίρι, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Ισλανδία. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ειδικά, το φως της ημέρας δεν λιγοστεύει σχεδόν ποτέ. Θα δείτε τον ήλιο του μεσονυκτίου να «πλαγιάζει» για λίγο στον ορίζοντα τα μεσάνυχτα και να ανατέλλει, υπέρλαμπρος, μετά τις δυόμισι τη νύχτα! Αυτή την εποχή, που η θερμοκρασία φτάνει στους 10o C με 14o C, θα απολαύσετε καλύτερα το ταξίδι, παρότι θα χάσετε το περίφημο Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis), δηλαδή το πολύχρωμο υπερθέαμα που γίνεται ορατό στον αρκτικό ουρανό από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι την άνοιξη.

Πολλές πτήσεις φτάνουν εδώ γύρω στα μεσάνυχτα. Προτιμήστε να διανυκτερεύσετε κοντά στο αεροδρόμιο - το Keflavik είναι η πλησιέστερη πόλη και διαθέτει αρκετούς ξενώνες.

Ξεκινήστε το γύρο του νησιού την επομένη νωρίς το πρωί. Η ενοικίαση αυτοκινήτου επιβάλλεται. Ενα 4x4 είναι προτιμότερο, αν σκοπεύετε να βγείτε από τις κύριες οδούς ή να διασχίσετε περιοχές με παγετώνες. Δώστε προσοχή στις αλλαγές του καιρού, που είναι ξαφνικές και έντονες, πολλές φορές με ισχυρούς ανέμους στο Νότο - θα σας ενημερώσουν σχετικά και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου. Ο γύρος του νησιού μπορεί να γίνει είτε ξεκινώντας από τα ανατολικά προς τα δυτικά και καταλήγοντας στο Ρέικιαβικ είτε αντίστροφα. Εμείς διαλέξαμε τη διαδρομή από τα ανατολικά.

Ο «Χρυσός κύκλος»

Αφήνοντας πίσω το αστικό τοπίο για τον Selfoss, τον πρώτο από μια σειρά από καταρράκτες που κόβουν την ανάσα, θα βρεθείτε μπροστά σε ατελείωτες ηφαιστειογενείς εκτάσεις, σε πολλές από τις οποίες το μαύρο τοπίο είναι καλυμμένο από ένα πράσινο στρώμα από βρύα. Θα θελήσετε να σταματήσετε πολλές φορές για να φωτογραφίσετε αυτό το απόκοσμο θέαμα, αλλά σκεφτείτε ότι θα σας συντροφεύει στα τρία τέταρτα του ταξιδιού. Κάθε τόσο, εντυπωσιακά άλογα, βγαλμένα σαν από παραμύθι, βόσκουν στη λιγοστή βλάστηση.

Πρώτος σταθμός το Τhingvellir, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Εθνικό Πάρκο και είναι το σημείο όπου ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες της Γης, η ευρασιατική και η βορειοαμερικανική. Η αίσθηση ότι με τα χέρια σου μπορείς να αγγίξεις τις δύο ηπείρους είναι μοναδική! Από τα κατάμαυρα βραχώδη βουνά χύνεται μπροστά σας ο ορμητικός καταρράκτης Oxararfoss.

Προχωρώντας τη διαδρομή μας στη νότια πλευρά, συνεχίζονται και οι εκπλήξεις. Φτάνοντας στους διάσημους θερμοπίδακες, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε την υπομονή σας, καθώς ο μικρός Strokkur αναπηδά κάθε 4-5 λεπτά, ο μεγαλύτερος όμως, ο θρυλικός Geysir (Γκέιζερ), δυστυχώς κάνει πλέον την εμφάνισή του μόνο τρεις φορές την ημέρα. Μέσα από τα έγκατα της γης, αναδύεται για δευτερόλεπτα ένα φυσικό σιντριβάνι και μετά εξαφανίζεται πάλι. Γκέιζερ, που θα πει «λυσσαλέος», λέγονται όλες οι θερμές πηγές του πλανήτη που περιοδικά εκτοξεύουν στήλες θερμού νερού και έχουν πάρει το όνομά τους από τον εντυπωσιακό Geysir της Ισλανδίας. Εδώ θα δείτε για πρώτη φορά τις «γούρνες» (σ.σ. γεωθερμικές πηγές) που... βράζουν στο γεωθερμικό τοπίο των 100° C.

Ο «Χρυσός Κύκλος», όπως ονομάζεται η περιήγηση στον Gullfoss, τα γκέιζερ και το Thingvellir, έχει ακόμα πολλά να σας δώσει. Στις παρυφές του πρώτου μεγάλου παγετώνα που θα συναντήσετε, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, ο Seljalandsfoss -που θα περάσετε με τα πόδια από πίσω του- και ο Skogarfoss, κατεβάζουν με ορμή τα κρύα νερά του παγετώνα στη θάλασσα.

Το καλύτερο έρχεται στο τέλος της ημέρας. Στην ακτή του Dyrhólaey θα δείτε την πιο «μαύρη» παραλία της Ευρώπης με τους βασαλτικούς βράχους της να υψώνονται έως μέσα στη θάλασσα. Αν ταυτίζετε τη λέξη «παραλία» με ξανθιές αμμουδιές και γαλάζια ακρογιάλια, αυτό το υπερθέαμα θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε. Αξίζει να κατεβείτε μέχρι κάτω και να απολαύσετε ένα δείπνο στο Black Beach Restaurant, το μαύρο χρώμα του οποίου δεν διακόπτει την αρμονία του τοπίου. Οταν είναι φωτισμένο, μοιάζει από μακριά με σεληνιακή βάση.

Η ανατολική πλευρά

Το πιο ζόρικο κομμάτι του ταξιδιού ανοίγεται μπροστά σας. Στο δρόμο προς τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης, τον Vatnajökull, θα συναντήσετε δυνατούς ανέμους και βροχή που πέφτει με ορμή. Η θάλασσα, σε αυτή τη βόρεια απόληξη του Ατλαντικού, έχει πάντα κύματα, που όμοιά τους δεν έχετε ξαναδεί, και το σκηνικό θυμίζει Ανεμοδαρμένα Υψη. Το ιδανικότερο σημείο για ανάβαση στον παγετώνα είναι το Εθνικό Πάρκο Skaftafell. Εκεί θα σας περιμένουν έμπειροι ξεναγοί με οχήματα χιονιού κι αν έχετε διάθεση για περιπέτεια -η οποία κοστίζει αλλά αξίζει-, η ανάβαση θα σας αποζημιώσει.

Μην παραλείψετε και μια στάση στη διάσημη λίμνη Jokulsarlon με τους μπλε πάγους. Ισως έχετε δει το σκηνικό στο σινεμά, καθώς εδώ έχουν γυριστεί γνωστές ταινίες: η επαφή με το εκτυφλωτικό μπλε είναι εμπειρία ζωής.

Αν έχετε στο πρόγραμμά σας το μικροσκοπικό αλλά πανέμορφο Εgisstaldir, θα διασχίσετε υποχρεωτικά ένα κομμάτι χωματόδρομου, όπου θα αντικρίσετε μια εντυπωσιακή, ανοιχτή χαράδρα, με περισσότερους από 100 καταρράκτες να σας οδηγούν σε ένα παγωμένο οροπέδιο. Eπειτα από αρκετές ακόμα στάσεις για να απολαύσετε το απόκοσμο τοπίο, βγαλμένο -λες- από επεισόδια του «Game of Thrones», φτάνετε στο μικρό χωριό με τα χρωματιστά σπίτια, χτισμένο γύρω από τις όχθες μιας λίμνης. Το καταπράσινο τοπίο είναι το ιδανικό φινάλε της περιήγησής σας στην ανατολική ακτή. Τη λεγόμενη «Μυστική λίμνη» (Gamla Laugin) γνωρίζουν περισσότερο οι ντόπιοι, καθώς δεν αναφέρεται συχνά σε τουριστικούς οδηγούς. Είναι μια πανάρχαια φυσική γεωθερμική πισίνα και αξίζει να βουτήξετε στο καυτό νερό της, γιατί θα βγείτε πραγματικά αναζωογονημένοι. Πετσέτες διατίθενται εδώ, ενώ, αν πετύχετε κάποιο πάρτι, θα δείτε την άλλη όψη ενός αντίστοιχου ελληνικού beach bar!

Στα οροπέδια του Βορρά

Θα φαντάζεται κανείς πως το τμήμα της χώρας που συνορεύει με τον Αρκτικό Κύκλο είναι το πιο παγωμένο. Δεν ισχύει όμως. Ο δρόμος προς το Akureyri, την τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, είναι γεμάτος οροπέδια με παγωμένες λίμνες, αλλά και πολλές που είναι καταπράσινες και βρίσκονται στις κορυφές των ηφαιστείων. Θα τις συναντήσετε προτού αρχίσετε την κάθοδο προς τη λίμνη Μyvatn, οδηγώντας ανάμεσα σε κρατήρες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και γεωθερμικά πάρκα όπου η γη μουγκρίζει όπως τα καζάνια της κόλασης. Πουθενά αλλού εκτός από το Κrafla, το γεωθερμικό πάρκο του Ηverir, δεν θα έρθετε τόσο κοντά σε αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του πλανήτη μας. Εδώ θα δείτε και τον Dettifoss, τον ισχυρότερο καταρράκτη της Ευρώπης, που με την ορμή του σχηματίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι χιλιομέτρων. Oλοι τον παρακολουθούν σιωπηλοί να δίνει τη δική του παράσταση. Απαραίτητη η επίσκεψη στα Μyvatn Nature Baths, γνωστά και ως Blue Lagoon του Βορρά: προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με το διάσημο φυσικό σπα Blue Lagoon που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά σε πολύ καλύτερες τιμές, χωρίς κράτηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση