ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: denim jumpsuit και λευκά αθλητικά παπούτσια
 

5 tips για να καταπολεμήσεις το άγχος όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο

Aπλοί τρόποι για να ξεπεράσετε τον φόβο σας για το αεροπλάνο

Δέσποινα Άσπρου

Προσωπικά, όσο και αν λατρεύω τα ταξίδια, κάθε φορά που μπαίνω στο αεροπλάνο αισθάνομαι φόβο και αγωνία, ενώ η ανησυχία μου για το αν θα είναι κακός ο καιρός και για το αν θα υπάρξουν αναταράξεις, είναι πάντα δεδομένα. Για το χειρότερο σενάριο που έχω στο μυαλό μου, δεν θα μιλήσω. Υπάρχει όμως και αυτό. Η κατάσταση αυτή δεν είναι σπάνια. Όλοι φοβόμαστε κάτι στην ζωή. Το ζήτημα όμως είναι το πόσο αυτός ο φόβος επηρεάζει την καθημερινότητά μας και αν στην πραγματικότητα, αυτό που αισθανόμαστε είναι φόβος ή φοβία - γιατί η φοβία είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.

H φοβία ξεπερνάει τον κοινό φόβο και δημιουργεί έντονα συναισθήματα άγχους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ωθεί σε κρίσεις πανικού και πολλές αποφυγές, όπως να μην μπαίνει κάποιος ποτέ στο αεροπλάνο. Παράλληλα, η φοβία προκαλεί ιδιαίτερες συμπεριφορές όπως η ανάγκη ενός ανθρώπου να πάρει ηρεμιστικά χάπια... ή ακόμη να προβεί και σε συγκεκριμένα τελετουργικά προτού ταξιδέψει. Στην περίπτωση που συμβαίνουν αυτά, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό προκειμένου να μάς βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δημιουργείται.

Αν όμως ο φόβος μας είναι σε θεμιτό επίπεδο, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ώστε να τον καταπολεμήσουμε. Δείτε στην συνέχεια μερικά τιπς καθώς αυτές τις ημέρες, με αφορμή τις γιορτές, δεν είναι λίγοι όσοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν.


Photo on Unsplash

1.Όταν ταξιδεύετε, δώστε έμφαση στις λεπτομέρειες
Το ότι φοβάστε τα αεροπλάνα, δεν πρέπει να σας επηρεάζει στην απόφασή σας να ταξιδέψετε με αυτά. Όπως αναφέρει ο Δρ. Sydney B. Miller, Ph.D, C. Psych, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, ο πιο εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας, είναι να μάθετε δεξιότητες και τεχνικές μείωσης του άγχους και παράλληλα, να οπτικοποιήσετε διάφορα στοιχεία της πτήσης. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει: «Προσπαθήστε να οπτικοποιήσετε λεπτομερώς κάθε βήμα του ταξιδιού, από την οδήγηση στο αεροδρόμιο μέχρι την ασφάλεια, την επιβίβαση στο αεροπλάνο και την απογείωση. Περάστε αυτά τα βήματα ένα προς ένα και καθώς το άγχος σας αυξάνεται κατά την οπτικοποίηση και χρησιμοποιήστε το άγχος τεχνικές μείωσης που έχετε μελετήσει για να μειώσετε αυτό το άγχος. Πηγαίνετε σε κάθε βήμα πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο, και μέχρι να φτάσετε στην ημέρα της πτήσης, θα είναι σαν να έχετε πετάξει με επιτυχία πολλές φορές, και το άγχος δεν θα υπάρχει πια».

2.Μάθετε πως λειτουργούν τα αεροπλάνα και κατανοήστε τι συμβαίνει στα κενά αέρος
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το National Safety Council, οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από τροχαίο είναι 1 στις 112, ενώ να πεθάνει από αεροπορικό δυστύχημα είναι 1 στις 8.357. Βάζοντας αυτό στο μυαλό σας, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους προκειμένου να μάθετε πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και ενδεχομένως, να μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν γνώσεις πάνω στο τομέα. Παράλληλα, καλό είναι να αντιληφθείτε ότι τα αεροπλάνα είναι δημιουργημένα να αντέχουν τα κενά αέρος και τις αναταράξεις.

3.Επικεντρωθείτε στον σκοπό του ταξιδιού σας
Παρά να αγχώνεστε για το ότι βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο, καλό είναι να σκεφτείτε τον σκοπό του ταξιδιού σας και ενδεχομένως, να φτιάξετε πρόγραμμα για το πώς θα περάσετε τον χρόνο σας. Να θυμάστε πως σε αυτή την περίπτωση πως σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι.

4.Αποδεχτείτε το άγχος σας και ξεπεράστε το
Το να αγχώνεστε από πριν σχετικά με το ότι θα αγχωθείτε, δεν πρόκειται να βοηθήσει. Περιοριστείτε στο ότι θα αγχωθείτε και βρείτε τρόπους να ξεχαστείτε.

5.Πείτε όχι στο αλκοόλ και στον καφέ
Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν ότι το αλκοόλ θα τους βοηθήσει να χαλαρώσουν. Το μόνο όμως που θα πετύχουν με την κατανάλωση αλκοόλ είναι ακριβώς το αντίθετο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ, καθώς αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση