ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες, sneakers και teddy παλτό
 

Εύη Τριανταφυλλίδου - Νεφέλη Μαλέκου: Το ταξίδι των Worldwide Buddies

Το Worldwide Buddies είναι ένα παιδικό εκπαιδευτικό brand με παραμύθια και παιχνίδια εμπνευσμένα από χώρες του κόσμου, φτιαγμένα για να μυήσουν τα παιδιά σε αλλιώτικους τρόπους ζωής και σκέψης.

Σταύρη Φράγκου

Η Εύη Τριανταφυλλίδου και η Νεφέλη Μαλέκου, οι δημιουργοί του «Worldwide Buddies», ωθούν τα παιδιά σε ένα νέο κόσμο, όπου μέσα από τα βιβλία και τα interactive παιχνίδια μπορούν να επεξεργαστούν τη φαντασία τους, να γνωρίσουν καινούριες κουλτούρες, να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και να γίνουν πιο δεκτικοί απέναντι στους άλλους. Οι δυο τους γνωρίζονται από μικρές, αφού οι γονείς τους ήταν φίλοι και το Worldwide Buddies τίς έφερε ακόμα πιο κοντα, μιας και έγιναν πραγματικά buddies, και στη δουλειά και στη ζωή.Η αρχή

Όλα άρχισαν όταν η Εύη ενέταξε το «Worldwide Buddies» στη διατριβή της, καθώς έκανε το μεταπτυχιακό της στη Λογοτεχνική Γραφή και Εκπαίδευση. Ξεκίνησε ως ένας πολύ πρόχειρος χάρτης στο διαδίκτυο, μέσα από τον οποίο μπορούσες να διαλέξεις μια χώρα και να διαβάσεις μια ιστορία από ένα «φιλαράκι» που ζει εκεί. Η Νεφέλη από την πλευρά της, στο πλαίσιο της διατριβής της σχεδίασε ένα θεραπευτικό «καταφύγιο» για παιδιά με ξεχωριστό τρόπο σκέψης και ικανότητες, κρυμμένο στο δάσος, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα χώρο όπου η διαφορετικότητα αγκαλιάζεται και όπως μάς ανέφερε πάντα την ενδιέφερε το πώς εμείς οι υπόλοιποι αγκαλιάζουμε αυτή τη διαφορετικότητα.

Φιλοσοφία

Τα παιδιά ταυτίζονται εύκολα με ήρωες παραμυθιών και με παιχνίδια, μπορούν να επεξεργαστούν συναισθήματα και αξίες όπως η καλοσύνη και η αποδοχή, και ακόμη δεν γνωρίζουν σύνορα ή στερεότυπα. Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση, η λογοτεχνία και πολλά παιδικά brands δεν κατάφεραν να αντιπροσωπεύσουν σωστά την πολυμορφία του κόσμου μας, ούτε να ενθαρρύνουν την ελεύθερη σκέψη και την πιο αντικειμενική διαπαιδαγώγηση. Για παράδειγμα, τα βιβλία με ήρωες από διαφορετικά μέρη του κόσμου στην Αμερική το 2018 ήταν λιγότερα από 25% όλων των παιδικών βιβλίων, ενώ στην Αγγλία ήταν μόνο 4%. Στόχος του «Worldwide Buddies» είναι να γεμίσει αυτό το κενό, γιατί ζούμε σε καιρούς όπου οι καθημερινές αλληλεπιδράσεις μας ξεπερνούν τα σύνορα της κάθε χώρας και τα προβλήματα του πλανήτη απαιτούν παγκόσμιες λύσεις χτισμένες πάνω σε συμπόνια, κατανόηση και σωστή επικοινωνία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τα παιδιά μεγαλώνοντας, γνωρίζουν, κατανοούν και δέχονται διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης.Μοναδικότητα

Όλα τα δημιουργήματα του «Worldwide Buddies» είναι φτιαγμένα με μπόλικη φαντασία, χρώμα αλλά και σκοπό να βοηθήσουν τους μικρούς φίλους να έρθουν σε επαφή με καινούριους και μαγικούς κόσμους, να ανοίξουν το μυαλό τους και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα. Στόχος είναι να φέρουν τα παιδιά σ’ επαφή με τον πολυμορφικό κόσμο, την ομορφιά της κάθε κουλτούρας και των τόσων ξεχωριστών ανθρώπων που υπάρχουν. Να εξερευνήσουν, να αναρωτηθούν, αλλά και να αγκαλιάσουν τις χιλιάδες πραγματικότητες που υπάρχουν. Συνάμα, η Εύη και η Νεφέλη μέσα από τα διαδραστικά τους δημιουργήματα, θέλουν τα παιδιά να καταλάβουν πως όταν δουν πέρα από στερεότυπα και κάτω από φαινομενικές επιφάνειες, όλα τα παιδιά -όσο μακρινές κι αλλιώτικες καθημερινότητες και να βιώνουν- έχουν συναισθήματα, φοβίες, όνειρα, φίλους και οικογένειες. Τα παιδιά έχουν μια ανεξάντλητη περιέργεια να ανακαλύψουν και να μάθουν. Ελπίζουν ότι μέσα από τις ιστορίες και τα παιχνίδια τους, θα χτίσουν τα σωστά θεμέλια για να μπορέσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν αυτή την περιέργεια, αλλά και τη συμπόνια, την αποδοχή και την ανεκτικότητα. Πλέον το ανοιχτό μυαλό και η προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητα εφόδια για κάθε παιδί προκειμένου να ευημερεί στον κόσμο του αύριο.

Ο επόμενος προορισμός
Η επιλογή του επόμενου προορισμού του «Worldwide Buddies» εξαρτάται από τη δημιουργία. «Γενικά προσπαθούμε να έχουμε μια καλή ποικιλία από διάφορους προορισμούς, αλλά και μια σωστή αναπαράσταση του πώς είναι στ’ αλήθεια σκορπισμένος ο πληθυσμός του κόσμου. Για παράδειγμα, ήταν αδύνατο να αφήσουμε πίσω χώρες όπως την Κίνα, την Ινδία ή τη Νιγηρία -η πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε και ιστορίες για χώρες πιο μικρές και ιδιαίτερες, όπως η Νέα Ζηλανδία, οι Μαλδίβες και η Συρία. Πάντα καταπιανόμαστε με προορισμούς τους οποίους είτε έχουμε επισκεφτεί είτε είναι πιο γνώριμοι σε μας λόγω φίλων, γνωστών ή και από βιβλία που έχουμε διαβάσει». Οι δυο τους έχουν αδυναμία στο «The Book of Cultures», καθώς είναι ένα βιβλίο για το οποίο δούλεψαν πολύ σκληρά για να το τελειοποιήσουν όπως ακριβώς το είχαν φανταστεί. Είναι ένα βιβλίο με τριάντα φανταστικές ιστορίες εμπνευσμένες από αληθινά ήθη και έθιμα με την κάθε ιστορία να ακολουθεί έναν ήρωα – «buddy» από μια διαφορετική χώρα που εξερευνά μοναδικά στοιχεία της κουλτούρας της μέσα από συναρπαστικές εικόνες και περιπέτειες. Την κάθε ιστορία συμπληρώνει ένα δισέλιδο με πληροφορίες, λέξεις και δραστηριότητες που ζωντανεύουν την κάθε κουλτούρα. Αποτελεί ένα πλούσιο βιβλίο, μέσα από το οποίο μαθαίνεις τόσα μα τόσα πολλά, είναι ο γύρος του κόσμου μέσα από 30 ιστορίες. Όσον αφορά στο ποιο είναι το highlight του «Worldwide Buddies», μέχρι σήμερα δυσκολεύονται να επιλέξουν μόνο ένα, αφού όπως αναφέρουν δεν θα ξεχάσουν το launch του πρώτου τους βιβλίου στο βιβλιοπωλείο «Μέρες», όπου παρέλαβαν τα πρώτα αντίτυπα των βιβλίων μολις 12 ώρες πριν, την καμπάνια του «The Book of Cultures» στο Kickstarter, που μέχρι σήμερα αποτελεί το 7ο πιο δημοφιλές παιδικό βιβλίο της πλατφόρμας, αλλά και τις πρώτες τους συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους όπως την Penguin Random House και τη Scholastic.Το μέλλον των buddies
Όπως κάθε στόχος, δουλειά και όνειρο, οι δυο τους μάς εκμυστηρεύονται την ανάγκη και επιθυμία τους να δουλέψουν πολύ σκληρά για κάθε μικρό και μεγάλο επίτευγμα. Γνωρίζουν ότι έχουν πολύ δρόμο για να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά και την παγκόσμια επιρροή που θέλουν να έχει το Worldwide Buddies. «Όταν αγαπάς και νοιάζεσαι γι’ αυτο που κάνεις, όταν μάθεις να αντιμετωπίζεις τα -κατα καιρούς τρελά- σκαμπανευάσματα με χιούμορ, ψυχραιμία και δημιουργικότητα, όλα γίνονται. Για να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον.»
Υπόσχονται περισσότερα βιβλία, παιχνίδια, κουλτούρες και ακόμη περισσότερες ιστορίες που αναδεικνύουν τον κόσμο τους και θέλουν μέσα από τις δημιουργίες τους να συνοδεύουν τα παιδιά για χρόνια. Όνειρό τους είναι να γίνουν «go-to brand» που θα βοηθά παιδιά ανά το παγκόσμιο να ανακαλύψουν τον κόσμο και να γίνουν πιο δεκτικά. «Όταν μεγαλώσουν, ελπίζουμε να θυμούνται τα βιβλία και τα παιχνίδια μας σαν αυτά που τα παρότρυναν να εξερευνήσουν, να μάθουν για άλλες καθημερινότητες και να γίνουν φιλαράκια με παιδιά από κάθε γωνιά της γης!»

Μπορείτε να βρείτε όλη τη συλλογή των βιβλίων και παιχνιδιών στην ιστοσελίδα τους, στο www.worldwidebuddies.com και οι αποστολές γίνονται σε όλο τον κόσμο. Επίσης, στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε συγκεκριμένα προϊόντα στο Σολώνειον, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και της Πάφου, αλλά και στην εφαρμογή Fetch. Στην Αμερική βρίσκονται σε πάνω από 200 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοπωλείων, παιχνιδοπωλείων και μουσείων όπως το ΜοΜα (Modern Museum of Art) και τα πολυκαταστήματα Nordstrom.

instagram @worldwidebuddies

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση