ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Θρησκευτικές σειρές και ταινίες που άφησαν εποχή

Πάρις Δημητριάδης

Είναι οι σειρές και οι ταινίες που ανήκουν στο λεγόμενο είδος του sword and sandal που για δεκαετίες αποτελούν τηλεοπτική παράδοση για το όχι απαραίτητα μόνο θρησκόληπτο κοινό.

Πώς αλλιώς θα μπούμε στο κλίμα και στο πνεύμα των ημερών; Ακολουθούν ίσως οι πιο γνωστές, σε εισαγωγικά, πασχαλινές παραγωγές που άφησαν εποχή και σίγουρα έχουν την πλάκα τους να τις δεις (ή να τις ξαναδεις).

 

 Μπεν Χουρ (1959)

Μια από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν ποτέ γυριστεί, βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Λιου Ουάλλας που κυκλοφόρησε το 1880.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Μπεν Χουρ, ένας φανταστικός Εβραίος πρίγκιπας από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος γίνεται ηνίοχος και Χριστιανός στις αρχές του 1ου αιώνα, όταν η Ιερουσαλήμ είναι υποδουλωμένη στους Ρωμαίους.
Ο Μπεν Χουρ είναι συνομήλικος του Ιησού Χριστού και προέρχονται από την ίδια περιοχή.

Η ταινία ήταν από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου με διάρκεια 212 λεπτά. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν με budget ένα εκατομμύριο δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που είχε διατεθεί ποτέ για ταινία και κόστισε συνολικά 15 εκατομμύρια. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο ένας από τους παραγωγούς, ο Σαμ Ζίμπαλιστ αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγο αργότερα πέθανε σε ηλικία 54 ετών.Δημιουργήθηκαν συνολικά 300 σετ γυρισμάτων, η κατασκευή των οποίων διήρκησε 14 μήνες.

 

Κλεοπάτρα (1963)

Αμερικανική και επική, δραματική ιστορική ταινία που δεν υπάρχει περίπτωση να μην προβληθεί μέρες που είναι ανεξαρτήτως αν δεν περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Ιησού. Η ταινία περιγράφει τους αγώνες της Κλεοπάτρας, ως νεαρή βασίλισσα της Αιγύπτου, για να αντισταθεί στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρώμης. Πήρε 4 Όσκαρ και ανέδειξε την Elizabeth Taylor στα ομορφότερά της ως βασίλισσα της Αιγύπτου, η οποία χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για να γοητεύσει τον Ιούλιο Καίσαρα. 

Η Κλεοπάτρα έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο Ριβόλι της Νέας Υόρκης στις 12 Ιουνίου 1963. Έλαβε γενικά ευνοϊκή ανταπόκριση από τους κριτικούς και έγινε η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη του 1963 και μια από τις ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη της δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, αρχικά έχασε χρήματα λόγω του κόστους παραγωγής και διανομής 44 εκατομμυρίων δολαρίων. Έλαβε εννέα υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, και κέρδισε τέσσερα βραβεία: Καλύτερης Καλλιτεχνικής Σκηνοθεσίας (Έγχρωμο), Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερων Οπτικών Εφέ και Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών.



Σπάρτακος (1960)


Stanley Kubrick, Kirk Douglas, Dalton Trumbo! Μόνο και μόνο αυτά τα ονόματα είναι αρκετά για το έπος του 1960 σε σκηνοθεσία Stanley Kubrick

Στη Ρώμη του 73 π.Χ. ο Λέντουλος Βατιάτος (Πίτερ Ουστίνοφ), αγοράζει έναν σκλάβο θρακικής καταγωγής, τον Σπάρτακο για να τον εκπαιδεύσει στη σχολή των μονομάχων που διαθέτει. Ο Λέντουλος Βατιάτος για προσωπική ευχαρίστηση, παρέχει στους σκλάβους της σχολής του από μια σύντροφο, επίσης σκλάβα και έτσι ο Σπάρτακος που δεν είχε ποτέ ερωτικές σχέσεις, καλείται να περάσει την νύχτα του με την Βαρίνια (Τζιν Σίμονς). Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Λέντουλος Βατιάτος τους παρακολουθεί από τον φεγγίτη, ο Σπάρτακος αρνείται να συνευρεθεί ερωτικά με την Βαρίνια, την οποία παράλληλα έχει ερωτευτεί.



Βαρραβάς (1961)

Όπως αναφέρεται στο ONEMAN, βασισμένη σε ένα γνωστό βιβλίο του νομπελίστα Σουηδού Lagerkvist, o πασίγνωστος Βαραββάς θεωρείται βαριά αλλά σίγουρα κατανυκτική ταινία. Βοηθά και η επιλογή του πρωταγωνιστή, καθώς μάλλον κανείς ηθοποιός στον κόσμο δε θα μπορούσε να είναι πιο πειστικός (τουλάχιστον από πλευράς εμφάνισης) από τον Anthony Quinn.

Η ιστορία του Βαραββά ξεκινά όταν ο Πόντιος Πιλάτος ζητά από τον όχλο να επιλέξει ποιος από τους δύο καταδικασμένους σε θάνατο θα απελευθερωθεί και το πλήθος φωνάζει «Βαραββάς». Ετσι δίνεται χάρη στον άντρα που είχε διαπράξει φόνο και ο Ιησούς σταυρώνεται. Η σειρά διηγείται την ιστορία του Βαραββά από εκεί που σταματά η Βίβλος. Πρωταγωνιστούν οι: Μπίλι Ζέιν, Φίλιπο Νίγκρο, Κριστιάνα Καποτόντι.

 

O Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη μίνι σειρά του Τζεφιρέλι που έχει δει ολόκληρη η υφήλιος και που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ταυτίζοντας τον πρωταγωνιστή Robert Powell με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.
Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (Jesus of Nazareth) θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στον Ιησού Χριστό

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση