ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Η παραπλανητική εικόνα του Dubai Bling

Γκλάμουρ κιτς, νεοπλουτισμός και μισές αλήθειες σε ένα αμφιλεγόμενο ριάλιτι ένοχης απόλαυσης που προβάλλεται στο Νetflix

Πάρις Δημητριάδης

Λαμπερά υπερπολυτελή πάρτι, ουρανοξύστες, ιδιωτικά τζετ και υψηλή μόδα εναλλάσσονται με μια ζωή γεμάτη δράματα, καβγάδες, χυδαία κουτσομπολιά και αμέτρητα χρήματα που ξοδεύονται ανόητα, στη σειρά ριάλιτι του Netflix με τίτλο «Dubai Bling».

Και μπορεί ριάλιτι σαν κι αυτά να αποτελούν αιτιολογημένα δημοφιλές guilty pleasure μετά από μια εξουθενωτική μέρα στη δουλειά, το trash tv άλλωστε, ούτε καινούριο είναι, ούτε κάτι που πρέπει να απαγορευτεί φυσικά, στην περίπτωση του Dubai Bling ωστόσο καλό θα ήταν να σταθούμε λίγο -έως και πολύ- στην κατάφωρη ηλιθιότητα που προβάλλεται μέσω ενός αμερικανικού δικτύου που δείχνει εξωφρενική απάθεια για το region.

Παραπέμποντας πολύ περισσότερο σε επινοημένο παραφουσκωμένο σενάριο για να αυξηθεί το… «δράμα» παρά σε ριάλιτι, η δίγλωσση παραγωγή ακολουθεί τις ζωές δέκα εκατομμυριούχων που ζουν στο Ντουμπάι. Ανάμεσα τους είναι η Λιβανέζα μεγιστάνας των ακινήτων Zeina Khoury, η Ινδή influencer Farhana Bodi, o Λιβανοαυστραλός επιχειρηματίας Kris Fade και η βρετανικής καταγωγής Ιρακινή fashionista Saffa Siddiqui.

Τη δεκάδα συμπληρώνει η influencer Lojain Omran από τη Σαουδική Αραβία, ο Ebraheem Al Samadi, ένας Αμερικανός ιδιοκτήτης επιχείρησης από το Κουβέιτ, το μοντέλο από τον Λίβανο, Loujain Adadah και ο DJ Bliss.

Η επιδειξιομανία του πλούτου, το γκλάμορους κιτς και η επίπλαστη ευτυχία βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς, με την πλοκή να περιστρέφεται γύρω από πανάκριβα ψώνια, δείπνα, πάρτι καθώς και ευτράπελα κουτσομπολιά που αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των εκατομμυριούχων.

Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Ντουμπάι των ευκαιριών για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και κοινωνικά στο αστραφτερό Εμιράτο των πολυτελών σπιτιών, των τεράστιων γυμναστηρίων και πολυκαταστημάτων και των διακοπών στην έρημο για ξεκούραση από τη ξεκούραση.

Με απλά λόγια, το ριάλιτι εξυπηρετεί άψογα το παραπλανητικό αφήγημα που έχει χτίσει το ίδιο το Εμιράτο για την επιφανειακή του εικόνα, το οποίο τεχνηέντως αγνοεί τα εκατομμύρια των πάμφτωχων ανθρώπων από χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν, που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Ούτε απογοητευμένοι μεσαίας τάξης expats που έχουν χάσει το νόημα από την κούφια μεγαλοπρέπεια προβάλλονται ούτε φυσικά και… κουήρ άτομα αραβικής καταγωγής.

Όσο κι αν βεβαίως η υφήλιος «το’ χει τούμπανο» για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στο Ντουμπάι, πόσο εντάξει είναι να αναπαράγεται το απατηλό αυτό αφήγημα;

Εξόχως παραπλανητική είναι και η εικόνα που περνάει για τη μέση γυναίκα στο γνωστό Εμιράτο, αφού δίνεται η εντύπωση μιας σύγχρονης χειραφέτησης με… παλτά Prada και τακούνια Gucci, που μπορεί να «κατακτηθεί» πανεύκολα και χωρίς κόπο. Τι ισχύει ωστόσο για τη μέση γυναίκα χαμηλής οικονομικής επιφάνειας; Πόσο απελευθερωμένες είναι από τα τρομακτικά δεσμά της ακραίας πατριαρχίας οι γυναίκες στην περιοχή; Αναμφίβολα, αυτό που η σειρά δεν μας δείχνει είναι ότι ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, η πλειοψηφία των γυναικών στον αραβικό κόσμο ζει σε συνθήκες τεράστιας καταπίεσης.

Ακόμη και οι ζάμπλουτες γυναίκες στα Εμιράτα είναι αναγκασμένες να ζήσουν και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο μιας αυστηρά ανδροκρατούμενης κοινωνίας, με την εξουσία και τα χρήματα να ελέγχονται σε σχεδόν απόλυτο βαθμό από τους άνδρες. Μια από τις πρωταγωνίστριες στη σειρά, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Haaretz, κρύβει το γεγονός ότι όταν ήταν ανήλικη είχε εξαναγκαστεί σε γάμο με έναν εκατομμυριούχο σείχη από το Κατάρ με τον οποίο απέκτησε και δύο παιδιά.

Γενικώς η εικόνα των πλούσιων γυναικών, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υποτίθεται ριάλιτι σειράς, πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Επιτηδευμένα και σκόπιμα, κρύβεται για παράδειγμα, το ότι οι περισσότεροι άντρες έχουν το δικαίωμα να νυμφεύονται πολλές γυναίκες, συνθήκη φυσικά που ούτε για αστείο δεν θα μπορούσε να ισχύσει αντίστροφα. Το μυστικό για να γίνει μια γυναίκα πλούσια δεν είναι η σκληρή δουλειά, όπως υπαινίσσεται το Dubai Bling. Aντιθέτως, η πλειοψηφία των πολύ πλούσιων γυναικών είναι συνήθως όσες παντρεύονται σείχηδες και υποδουλώνονται πλήρως στις συχνά άρρωστες διαθέσεις των συζύγων τους. Μια υποδήλωση που αφορά τόσο στον φυσικό όσο και στον συναισθηματικό τους κόσμο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η ίδια η πριγκίπισσα Latifa, κόρη του Εμίρη του Ντουμπάι, Mohammed Al Maktoum.

Από την άλλη πλευρά, ίσως ένα άλφα ενδιαφέρον να παρουσιάζει το ότι η αραβική τηλεόραση από σπάνια έως ποτέ γίνεται τόσο πολύ trash, γεγονός που μάλλον δεν είναι άσχετο με τη διαχρονική λογοκρισία που επιβάλλεται από τις αυταρχικές κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν η αμφιλεγόμενη παραγωγή δύναται να προσφέρει χαριτωμένες στιγμές ένοχης απόλαυσης, ωφέλιμο είναι να γνωρίζει το κοινό τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός: Στο Dubai Bling ισχύει απόλυτα!

 

Πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ:

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση