ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

H ακριβότερη φωτογραφία που έχει πουληθεί ποτέ

Η διάσημη φωτογραφία που έγραψε ιστορία σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Πάρις Δημητριάδης

Ιστορία ως η ακριβότερη φωτογραφία που έχει πουληθεί ποτέ έγραψε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη η γνωστή ασπρόμαυρη εικόνα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Man Ray που ονομάζεται «Το βιολί του Ενγκρ» («Le Violon d'Ingres).

Η ασπρόμαυρη εικόνα τραβήχτηκε το 1924 και δείχνει μια γυμνή γυναίκα να μεταμορφώνεται σε βιολί. Η αρχική λοιπόν εκτύπωση της εμβληματικής φωτογραφίας, που θεωρείται ως το γνωστότερο έργο του Man Ray, πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη για 12,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Πριν από την πώλησή της, η εικόνα είχε σπάσει άλλο ένα ρεκόρ, αυτό της υψηλότερης εκτίμησης για φωτογραφία στην ιστορία των δημοπρασιών, καθώς η τιμή της αναμενόταν να κυμανθεί μεταξύ 5 και 7 εκατ. δολαρίων.

Ο καλλιτέχνης που τράβηξε τη φωτογραφία, ο Man Ray, γεννήθηκε ως Emmanuel Radnitzky το 1890 και έζησε έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού. Το «Le Violon d’Ingres» του ήταν το κορυφαίο έργο που προσφέρθηκε στον οίκο Christie’s από τη συλλογή των Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, συλλέκτες έργων τέχνης που είχαν δεσμούς με σουρεαλιστικούς κύκλους.

Tο ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη απέκτησε το κομμάτι από τον ίδιο Ray το 1962. Ο Jacobs, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Rosalind Gersten Jacobs, επί σειρά ετών στέλεχος της Macy’s, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών.

Πριν από τη δημοπρασία, ο Darius Himes, διεθνής επικεφαλής φωτογραφίας του οίκου Christie's, χαρακτήρισε την φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ου αιώνα». «Αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σκοτεινού θάλαμου» είπε.

«Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Είναι ένα άνευ προηγουμένου φωτογραφικό έργο» είπε.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση