ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φούστα, sweater και αθλητικό λευκό sneaker
 

Γ. Γαβριήλ: Νίκη ενάντια στην οπισθοδρόμηση

Έληξε η πειθαρχική δίωξη όπου είχε εξαγγελθεί ενάντια του καλλιτέχνη

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Λουΐζας Λούη

Ο εικαστικός και εκπαιδευτικός κ. Γιωργος Γαβριηλ μίλησε στην «Κ» μετά την ανακοίνωση στον ίδιο ότι έχει λήξει η πειθαρχική δίωξη εναντίον του. Ο καλλιτέχνης ευχαρίστησε τον κόσμο και τα κόμματα που τον στήριξαν και τόνισε ότι «μπορούμε, όταν τα θέλουμε, μαζί, να διαμορφώσουμε καταστάσεις προς το καλύτερο».

Πως είστε, πως αισθάνεστε;
Νιώθω ευχαριστημένος, νιώθω χαρούμενος, φεύγει ένα βάρος από πάνω μου. Πιστεύω πως έχει λήξει η πειθαρχική δίωξη με την ανακοίνωσή που έβγαλε το υπουργικό και θα αναμένω σύντομα την επιστολή και επισημά από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ή από την Επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας που να μου ανακοινώνουν ότι τερματίστηκε η πειθαρχική δίωξη εναντίον μου. Θα ήθελα να εκφράσω ένα δημόσιο ευχαριστώ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης διότι η συμπαράσταση πιστεύω ότι και η θέση που πήρατε ήταν πάρα πολύ σημαντική στο να πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας και την ίδια την κυβέρνηση στο να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο, στα κόμματα, στις οργανώσεις που με στήριξαν, σε προσωπικότητες, σε βουλευτές, φίλους, φίλες, σε γνωστούς και αγνώστους. Πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι μέσα από αυτή την δυναμική εχτές και σήμερα το πρωί, ότι μπορούμε, όταν τα θέλουμε, μαζί, να διαμορφώσουμε καταστάσεις προς το καλύτερο.

Νιώθετε ότι είστε ένας νέος «ήρωας» της καθημερινότητας;
Όχι αντίθετα, μπορώ να πω ότι ντρέπομαι λίγο, ότι με αυτή την κατάσταση που βγήκα προς τα έξω. Ως δημιουργός, ως εικαστικός καλλιτέχνης προτιμούσα να είμαι στο περιθώριο, να μην με ενοχλούν και να μην ενοχλώ κανένα, να δημιουργώ πιο ελεύθερα, διότι όσο βγαίνεις προς τα έξω και στην δημοσιότητα σε περιορίζουν. Ελπίζω και νομίζω ότι θα επανέλθω σε αυτή την κατάσταση όπου ήμουν και πριν, στην ηρεμία μου και στο στούντιο μου.

Πολλοί είπαν ότι με αυτό που έγινε δείξατε την πραγματική εικόνα του συστήματος… τι λέτε για αυτό;
Αυτός ήταν και ο στόχος μου και ο στόχος ίσως του κάθε καλλιτέχνη, αφουγκραζόμαστε το πολιτικοκοινωνικό γίνεσθε της εποχής μας και του τι συμβαίνει γύρω μας και το βγάζουμε μέσα από το έργα μας. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ζούμε στην εποχή μας και να εκφράζουμε την εποχή μας μέσα από τα έργα μας. Οπωσδήποτε θα κάνουμε έργα όπου θα χαϊδέψουν το μάτι, θα μας ευχαριστήσουν βλέποντας τα, θα νιώσουμε μια αισθητική απόλαυση αλλά χρειαζόμαστε και τα έργα που θα μας ταρακουνήσουν, μπορεί και να προσβάλουν τα ιερά και όσια μας ή κάποιες μορφές που έχουμε εμείς ψηλά ή ηρωοποιήσει και να νιώσουμε θυμό με τον καλλιτέχνη αλλά αυτά είναι μέσα στην ζωή και πρέπει να αποδεχτούμε το διαφορετικό και την αντίθετη άποψη. Ένα το να μην μας αρέσει, μπορούμε να το πούμε, να το κριτικάρουμε αλλά δεν θα κρεμάσουμε τον καλλιτέχνη επειδή εκφράστηκε με τον τρόπο που εκφράστηκε.

Αυτή είναι νίκη ενάντια στο κατεστημένο, ενάντια στην οπισθοδρόμηση και στο πισωγύρισμα

Νιώσατε καθόλου ότι ήταν και ζήτημα προσωπικό;
Δεν ξέρω να σου πω. Προσωπικά δεν είχα ζήτημα με κανένα, αλλά εάν περνούσε αυτή η δίωξη εις βάρος μου οπωσδήποτε θα ήταν κάτι που θα συνεχίζονταν, οι καλλιτέχνες θα φοβούνταν. Θα φοβούνταν να εκφραστούν όπως θέλουν, να δημιουργήσουν ελεύθερα. Από την στιγμή που θα δικαζόμουν και θα τιμωρούμουν εγώ με την δουλειά μου, θα έστελναν το μήνυμα σε όλους ότι να προσέχετε τι κάνετε, πως μιλάτε, πως εκφράζεστε διότι θα υπάρχει από επάνω σας η τιμωρία να αιωρείται. Αλλά τώρα, αντίθετα με αυτή τη νίκη, είναι ενάντια στο κατεστημένο, ενάντια στην οπισθοδρόμηση και στο πισωγύρισμα.

Εάν δεν ήσασταν εκπαιδευτικός θα είχατε πιστευτέ τη ίδια αντίδραση;
Όχι δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε το ίδιο θέμα. Απλά αυτοί θεωρούν ότι εάν είσαι άνθρωπος σε κάποια θέση, σε υψηλή κλίμακα πρέπει να σιωπάς δεν πρέπει να αντιδράς. Δεν μπορείς εσύ να αλλάξεις τον κόσμο τούτο, το σύστημα.

Πιστευτέ ότι με αυτό που έγινε, χαράξατε ένα καινούριο δρόμο μέσα στο χώρο των πολιτιστικών;
Δεν πιστεύω ότι έχω πρωτοστατήσει για κάτι καινούριο στο χώρο της τέχνης, αυτά τα έκαναν οι καλλιτέχνες εδώ και δεκάδες χρόνια και υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μέσα στην ιστορία της τέχνης όπου καταδικάστηκαν οι καλλιτέχνες για την τόλμη τους. Χάραξαν αυτό το δρόμο οι καλλιτέχνες πολύ πιο πριν από εμένα. Εγώ απλά ακολουθώ αυτούς τους καλλιτέχνες αυτή την φιλοσοφία. Το μόνο που έκανα είναι να εκφραστώ ελεύθερα και πως ένιωθα. Είναι μια πολύ δυναμική αντίδραση του κόσμου και από όλες τις παρατάξεις όχι μόνο από τον χώρο της αριστερά, αλλά και από την δεξιά και το κέντρο, να στηρίζουν την ελευθέρια της έκφρασης, ότι κανένας δεν μπορεί να περιορίσει, ούτε να οριοθέτηση την τέχνη, ούτε την σκέψη του ανθρώπου, ούτε την φαντασία του. Διότι αυτές είναι οι κινητήριες δυνάμεις για μια κοινωνία να προοδεύσει. Δεν σηκώνει διαπραγμάτευση η ελευθερία της έκφρασης

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση